Η Τρίπολη κι εμείς

1

Η Τρίπολη κι εμείς

Αναρωτιέται κανείς περιδιαβαίνοντας στην πόλη μας κατά  πόσο η πόλη αυτή  ακολουθεί τις μεταβολές της Ιστορίας. Πόσο αυτό που μας περιβάλλει αποτυπώνει τους επιταχυνόμενους ρυθμούς και τις εις βάθος αλλαγές εντός μας. Είναι, άραγε, η Τρίπολη του 2015 μια πρωτεύουσα που για τον στοχαστικό και προσεκτικό επισκέπτη δηλώνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πληθυσμού της; Πολλοί κάτοικοι με πνευματικές αναζητήσεις  για την Τρίπολη  αποτυπώνουν  το παρόν και υπαινίσσονται  το μέλλον της.

Η  Τρίπολη  είναι μια πόλη που δοκιμάζεται. Το  παλιό μοντέλο του Δήμου, που δεν υπάρχει πια οδηγεί  στην ανάγκη να πορευτούμε με διαφορετικά μυαλά, αλλιώς θα καταστραφούμε. Στην ανάγκη της φροντίδας της πόλης, στην καθαριότητά της, στη λειτουργία της γειτονιάς, στις συνελεύσεις οι οποίες λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου ο καθένας δεν προσπαθεί να βρει τη λύση μόνος του, στη διαλυτική συνθήκη της καχυποψίας και του ατομισμού που κυριαρχούν. Και ταυτόχρονα τη νοσταλγική στροφή στην παλιά Τρίπολη. Γιατί, άραγε, αναδύεται όλο και πιο ισχυρή αυτή η ανάμνηση ενός μισοξεχασμένου σχεδόν πια τρόπου ζωής προγενέστερων γενιών; Ίσως επειδή, ακριβώς, κινδυνεύει να διαρραγεί η συνέχεια και η ταυτότητα της ζωής. Όταν η νοσταλγία δεν καθηλώνει αλλά τροφοδοτεί με συγκινητική τρυφερότητα τον εντεινόμενο κυνισμό της καθημερινότητας, τότε ο ρόλος της είναι επουλωτικός.
Η Τρίπολη , με την επιτάχυνση της Ιστορίας, αλλάζει όψη. Καινούργια κτίρια, νέες υποδομές, παράλληλα με άλλα που εγκαταλείπονται ή καταρρέουν. Αλλά τα σκουπίδια, σκουπίδια. Χωρίς καμιά προσπάθεια εξοβελισμού τους, τα τελευταία χρόνια.  Λάθη του παρελθόντος,  που μας συνοδεύουν ως την σήμερον, δεν διορθώνονται. Όλα ανακατεύονται με την κρίση, γίνονται πιο σύνθετα, οι απόπειρες ερμηνείας προσκρούουν πάνω στη διαρκή ανατροπή τους. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η κατάσταση της Τρίπολης,  παρότι φαίνεται,  δεν είναι ούτε δραματική, ούτε τραγική, ούτε λυρική. Είναι δεδομένη, σχεδόν τετριμμένη, αναπόφευκτη. Έτσι, όμως, «ρεαλιστική» και απομαγεμένη, μέσα στις παλιές και νέες συμβάσεις, μέσα στη δίνη του αναπόφευκτου των αλλαγών, προχωράει στο μέλλον. Παράξενη και οικεία, εξαιρετικά άσχημη και εξαιρετικά γοητευτική. Κουβαλάει λήθη και μνήμη, βρίσκει την αντοχή και τη διάθεση να αντισταθεί σ’ αυτό που φαινόταν να είναι η μοίρα της. Υποφέρει εξίσου από τιμωρητική αδιαφορία αλλά και από επιφανειακή έγνοια. Η Τρίπολη είναι ο κόσμος της. Ένας κόσμος που αλλάζει, διατηρώντας τον πυρήνα του. Έναν πυρήνα ανάλλαχτα ανθρώπινο.

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» παρουσιάζουν την έκθεση «Στην Κιβωτό των ονείρων» με έργα από τη Συλλογή  του συμπατριώτη μας Σωτήρη Φέλιου, σε επιμέλεια του ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη. Ο Μιχάλης Μανουσάκης διάλεξε 76 έργα, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά 19 καλλιτεχνών, για να τα μοιραστεί στη συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μαζί με αυτούς που συγκατοικεί στην ίδια ιστορία, στον ίδιο γεωγραφικό τόπο…  Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιούνται και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις.

Επιτυχείς επεμβάσεις στο αιμοδυναμικό

Το  Παναρκαδικό νοσοκομείο επισκέφθηκε προ ημερών   ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Κοντοζαμάνης και είχε συνάντηση εργασίας για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Συμπτωματικά, να αναφερθεί, ότι την ώρα εκείνη γινόταν η πρώτη αγγειοπλαστική σε άνδρα με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που εστέφθη από  απόλυτη επιτυχία, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα όλους. Παρούσα στο νοσοκομείο και η μεγάλη δωρήτρια κ. Γκουντάνη,  η οποία δεν έπαυσε να δίνει χρήματα στο ίδρυμα, όπως χθες που ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία του πνευμονολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου, μετά το βρογχοσκόπιο που είχε ήδη προ καιρού  αγοράσει.

Παυλής: Δεν υπάρχει ΤΕΡΝΑ…

Σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε το βράδυ της  περασμένης Τετάρτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου  Τρίπολης. Από την όλη συζήτηση προέκυψε τελικά πως η διαμάχη οφείλετο εν πολλοίς και στην άγνοια των περισσοτέρων συμβούλων ότι τη διαχείριση έχει όχι η Περιφέρεια αλλά ο δήμος, ο οποίος πρέπει  να μεριμνήσει για την εξεύρεση χώρου συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Από κει και πέρα με κατάσταση ή όχι έκτακτης ανάγκης αυτά θα μεταφορτώνονται και θα μεταφέρονται σε άλλα σημεία της χώρας, ή θα γίνεται εκεί η διαχείρισή τους με τις σύγχρονες μεθόδους και διαδικασίες. Για το δήμαρχο κ. Παυλή δεν υπάρχει ΤΕΡΝΑ, όπως τόνισε: «Τα σκουπίδια τα έχουμε στον δρόμο και πρέπει να το λύσουμε το ζήτημα. Το πρόβλημα δεν μετατίθεται. Θέλουμε νέο χώρο για να γίνει η διαχείριση». Και όρισε το χρονικό περιθώριο της επόμενης εβδομάδας για την ανακοίνωση του χώρου.

Έκτακτη ανάγκη

Λίγο ενωρίτερα έγινε συζήτηση πάνω στην επιστολή Λυκουρέντζου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη που ζητά να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να υπάρξει ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για να  μαζευτούν τα σκουπίδια και να απομακρυνθούν από την πόλη, κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους λοιμώξεων και άλλων μολυσματικών νόσων, όπως είπε και ο παριστάμενος δημοτικός σύμβουλος, γιατρός λοιμωξιολόγος  κ. Νίκου. Τελικά και σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παυλής απαραίτητη κι εδώ προϋπόθεση είναι η εξεύρεση  αδειοδοτημένου χώρου συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης.

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης κήρυξε χθες Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015  το δήμο για άλλη μια φορά και για άλλους τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με την προϋπόθεση, μεταξύ άλλων να οριστεί από τον Δήμο Τρίπολης συγκεκριμένος χώρος για την προσωρινή αποθήκευση και τη μεταφόρτωση

Όχι στη σύμβαση με ΤΕΡΝΑ

Τελικά και μετά από πολύωρη διαδικασία που είχε κουράσει οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της προτάσεως Νικολάου, με την οποία ζητείται από την Περιφέρεια να μην υπογραφεί η υπουργική απόφαση που ορίζει ως  ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, αλλά η όλη διαχείριση να γίνεται  από δημόσιο φορέα. Η πρόταση υπερψηφίστηκε όπως και εκείνη του  κ. Τσιαμούλου, η οποία ζητά  σύσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων του ΔΣ, της Περιφέρειας και των υποψηφίων βουλευτών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τα απορρίμματα.

Περιοδείες

Τη λαϊκή αγορά, στην περιοχή Μπασιάκου της Τρίπολης, επισκέφθηκε ο Κώστας Βλάσης, Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας. Περιδιάβηκε, είδε, διαπίστωσε, προβληματίστηκε… Κουβέντιασε με παραγωγούς, με συμπολίτες που έκαναν τα ψώνια τους. Άκουσε τα προβλήματα και τις δυσκολίες των πρώτων – πάντα οι αγρότες είναι αδικημένοι, δεν πληρώνεται ο ιδρώτας τους. Είδε και τα ζόρια των καταναλωτών: οι τσέπες άδειες, οι ανάγκες πολλές, τα ψώνια μετρημένα…
Σίγουρα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά για τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου μας, σίγουρα ελάχιστες κυβερνήσεις έσκυψαν με στοργή πάνω στους ξωμάχους της ζωής, στους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Ο Κώστας Βλάσης πήρε τα μηνύματά του και ένιωσε τον καημό τους. Παιδί του καθημερινού μόχθου είναι κι αυτός, τίποτα δεν του δόθηκε έτοιμο…

Στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας  ο Κώστας Βλάσης διοργανώνει  εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα την ερχόμενη Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 στο Τουριστικό Περίπτερο της πλατείας Αρεως και προσκαλεί το γυναικείο πληθυσμό να την παρακολουθήσει. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου  της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη.

Ο Γκλέτσος στην Τρίπολη

Ποιος τη χάρη του γυναικόκοσμου της Τρίπολης. Αύριο  προγραμματίζει να μας επισκεφτεί ο Πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» Απόστολος Γκλέτσος, σύμφωνα με το πρόγραμμα των περιοδειών του στην Πελοπόννησο.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα, εγκρίθηκε η πραγματοποίηση της εξαήμερης μετακίνησης εκπαιδευτικής επίσκεψης ανταλλαγής και αδερφοποίησης των μαθητών των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του ΓΕΛ Λεωνιδίου στο CERN της Ελβετίας από 18-01-2015 έως και 23-01-2015, σύμφωνα με το υποβληθέν πρόγραμμα που έχει καθοριστεί με Πράξη του Συλλόγου των Καθηγητών ΓΕΛ Λεωνιδίου και ισχύει με τροποποίησή της.

Χαμογελάτε

Μια ξανθιά κατενθουσιασμένη, που πήρε το δίπλωμα οδήγησης, τρέχει όλη μέρα πάνω

κάτω, με το αμάξι,  ώσπου τελειώνει η βενζίνη ..  Φτάνοντας στο βενζινάδικο, λέει στον βενζινά με όλο νάζι και τσαχπινιά:

– Θέλωωω να μου το γεμίσετεεε τώραα
– Super?

– Ουααουυυυ….!!!

γράφει ο Γιάννης Παπαμήτρος

Share.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: med.gr Η Τρίπολη κι εμείς - med.gr

Leave A Reply