To περίφημο «voucher των 600 €»: «Δωροεπιταγή» αποχαύνωσης και εξευτελισμού με οσμή οικονομικού σκανδάλου

0
Στην εποχή του “πολέμου κατά του αόρατου εχθρού” (sic), όπου το κράτος αποφάσισε αλλού να περιορίσει και αλλού να καταλύσει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, όφειλε αντισταθμιστικώς, ως κράτος προνοίας, να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο παρέχοντας οικονομική ενίσχυση σε όλους εκείνους του “αμάχους-αναξιοπαθούντες” που υφίστανται τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις του ανωτέρω “πολέμου”.
Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση εξήγγειλε την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 € σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους και, παρά την αρχική υπόσχεση ότι την ενίσχυση αυτή θα ελάμβαναν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αίφνης εξήρεσε τους δικηγόρους και τους λοιπούς επιστήμονες, αποφασίζοντας να τους χορηγήσει το περιβόητο “voucher των 600 €”, ως ελάχιστο μέτρο προνοίας για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών τους.
Παρεμπιπτόντως, ο όρος “voucher” είναι συνδεδεμένος με την πολιτική των σούπερ-μάρκετ, τα οποία συνηθίζουν, εν είδει ελεημοσύνης, να χορηγούν μια δωροεπιταγή ευτελούς αξίας για να επιβραβεύσουν με ψίχουλα τους πιστούς πελάτες τους.  
Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, γνωστή και ως “εκπαιδευτικό επίδομα”, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιείται στην υπ’ αριθμ. 2/2020 Πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν διαφέρει μόνο ποσοτικώς από την προαναφερθείσα αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά διαφέρει προπάντων ποιοτικώς, αφού η απόφαση της κυβέρνησης να “καταρτίσει” τους πλέον καταρτισμένους επιστημονικούς κλάδους (δηλ. δικηγόρους, ιατρούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητές) σημαίνει ότι τους μεταχειρίζεται ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Και τούτο, όχι μόνο διότι επιφυλάσσει σε αυτούς την υποχρέωση παρακολούθησης προγράμματος τηλεκατάρτισης 100 διδακτικών ωρών, προκειμένου να λάβουν το περιβόητο “600άρι”, αλλά και γιατί υποτιμά την ήδη υπαρκτή κατάρτισή τους, κατάρτιση μάλιστα που δεν διαθέτουν πολλοί εκ των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
          Όταν, λοιπόν, τίθενται εν αμφιβόλω τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, το κράτος πρωτοτυπεί και αντιμετωπίζει την αναγκαστική αδράνεια της παρούσας μαύρης περιόδου ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προσφέρει κατάρτιση στους δήθεν “ακατάρτιστους” ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες, οι οποίοι, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης τιμωρητικής λογικής του κράτους, οφείλουν κυριολεκτικώς να γυρίσουν ξανά στα θρανία, αν θέλουν να λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση.
Η ανωτέρω διαπίστωση περί της “ελλιπούς κατάρτισης” των επιστημόνων αποτυπώνεται εναργώς ήδη στην 4η σελίδα της προαναφερθείσας Πρόσκλησης, όπου υπό τον τίτλο “Σύνοψη Πρόσκλησης” μνημονεύεται ότι:
«Σκοπός της δράσης είναι πρωτίστως η ενίσχυση των επιστημόνων που εντάσσονται στους έξι (6) βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας με προσόντα και δεξιότητες που αποτελούν εργαλεία για την αναβάθμιση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, σκοπός είναι να επιτευχθεί βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η προσαρμογή των επιστημονικών κλάδων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και η απόκτηση τεχνογνωσίας σε ειδικότερα θέματα που άπτονται των επιμέρους επαγγελματικών γνώσεων ανά κλάδο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες ανάγκες του ραγδαία εξελισσόμενου ψηφιακού περιβάλλοντος».

Κωνσταντίνος Βαθιώτης

πηγη. https://www.pronews.gr/opinion-makers/869622_perifimo-voucher-ton-600-eu-doroepitagi-apohaynosis-kai-exeytelismoy-me-osmi
Share.

Leave A Reply