“To Mask, or not to Mask, that is the question”.

0
“To Mask, or not to Mask, that is the question”. H ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος κατά την γνώμη μου γενικά κάνει πολύ καλή δουλειά, η μάσκα εμποδίζει τη μετάδοση της COVID-19 από τους ασθενείς στους υγιείς και δεν συστήνει την χρήση της στον υγιή πληθυσμό, παρά μόνο. 1) Σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 (πχ στο σπίτι, σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων). 2) Στους επαγγελματίες υγείας. Παρόμοιες οδηγίες δίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνοντας επιπλέον την μάσκα σε όσους βήχουν ή φτερνίζονται (νομίζω ότι αυτοί πρέπει να μένουν σπίτι).
ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Όσοι έχετε ταξιδέψει στην Ανατολική Ασία θα έχετε διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί Ασιάτες συνηθίζουν να φοράνε μάσκα καθημερινά σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν επιδημίες. Πάντοτε δε, σε περιόδους επιδημιών, επιβάλλεται η χρήση της μάσκας σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Yποχρεωτική ήταν η χρήση μάσκας στη Wuhan, όπως και στην Taiwan, την πρώτη χώρα που με αυστηρότατα μέτρα καταπολέμησε αποτελεσματικά την πανδημία, όπου πολλές βιομηχανικές μονάδες και ο στρατός ξεκίνησαν την παραγωγή μασκών, ανεβάζοντας την καθημερινή παραγωγή από το 1 εκατομμύριο σε 9 εκατομμύρια!
ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΣΙΑΣ-ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Κατά την γνώμη μου η Ασία έχει μεγάλη εμπειρία από επιδημίες και είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπισή τους. Έχει επάρκεια από μάσκες, και μπορεί να αυξήσει και την παραγωγή τους, ώστε να καλύψει άμεσα τις ανάγκες. Επίσης, οι πληθυσμοί των χωρών αυτών, λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας τους, γνωρίζουν τον σωστό τρόπο χρήσης τους. Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε την Ευρώπη-ΗΠΑ τελείως απροετοίμαστες. Δύο λοιπόν, είναι οι λόγοι για τους οποίους θεωρώ ότι δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους:
1. Δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα και παγκόσμια υπάρχει τρομερή ζήτηση σε μάσκες, ίσως 400 φορές περισσότερο από τις παραγόμενες, σύμφωνα με κάποια στοιχεία που έχω διαβάσει.
2. Δεν γνωρίζουμε την σωστή χρήση τους, με αποτέλεσμα το να φοράει μάσκα κάποιος που δεν την χρησιμοποιεί σωστά, προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από την μη χρήση της, διότι του δημιουργεί ένα ψεύτικο συναίσθημα ασφάλειας.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ; Κατά την γνώμη μου ναι, αρκεί να τις φοράμε σωστά. Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας. Ο George Gao, γενικός διευθυντής του αντίστοιχου με τον δικό μας ΕΟΔΥ (Chinese Center for Disease Control and Prevention), είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του: “Το μεγάλο σφάλμα, κατά την γνώμη μου, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είναι ότι οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκες. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια και στενή επαφή. Τα σταγονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο – πρέπει να φοράς μάσκα, επειδή όταν μιλάς, υπάρχουν πάντοτε σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα σου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ασυμπτωματικές ή προ-συμπτωματικές λοιμώξεις. Εάν φορούν μάσκες, αυτό μπορεί να εμποδίσει τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, από το να διαφύγουν και να μολύνουν τους άλλους”. Ότι υποστηρίζουν οι Κινέζοι πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν, επειδή αυτοί κατάφεραν να νικήσουν την επιδημία, και μάλιστα σε μια αχανή χώρα. Δημοσιεύθηκαν επίσης, επιστημονικά άρθρα, υπέρ της χρήσης της μάσκας. Διαβάστε για παράδειγμα αυτό.
ΕΙΔΗ ΜΑΣΚΑΣ. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, υπάρχουν τρία είδη μάσκας. Αριστερά, είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας, οι N95 με τους τύπους FFP1, FFP2 και FFP3, ανάλογα με τον βαθμό προστασίας. Αυτές προορίζονται αυστηρά για τους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε άμεση επαφή και κάνουν και ιατρικές πράξεις σε πάσχοντες (π.χ. διασωληνώσεις, ενδοσκοπήσεις, κλπ.). Δεν είναι κατάλληλες για τον γενικό πληθυσμό. Στη μέση της φωτογραφίας βρίσκεται η απλή χειρουργική μάσκα μιάς χρήσης, αυτή που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΟΛΟΙ όταν για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω. Τέλος, η τρίτη μάσκα στα δεξιά, είναι μια απλή υφασμάτινη μάσκα που μπορεί να φτιάξει ο καθένας. Παρέχει λιγότερη προστασία, αλλά κατά την γνώμη μου, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ! Μπορεί να την φτιάξει κανείς εύκολα, ράβοντας ή κολλώντας δύο επάλληλα κομάτια βαμβακερού υφάσματος, ανάμεσα στα οποία βάζουμε 3-4 γάζες, στην θέση του στόματος. Οι παλιοί χειρουργοί, μάλιστα, μας λένε ότι τέτοιες μάσκες χρησιμοποιούσαν, προτού κυκλοφορήσουν οι μιάς χρήσεως. Την μάσκα πρέπει μετά κάθε χρήση να την πλένουμε και να αντικαθιστούμε τις γάζες. Στο επάνω μέρος, για την σωστή επαφή με την μύτη και το πρόσωπο, είτε μπορούμε να περάσουμε εσωτερικά ανάμεσα στα δύο φύλλα, ένα κομάτι πλαστικοποιημένου σύρματος (από αυτό που χρησιμοποιούμε για στήριξη των φυτών) ή την κολλάμε στο πρόσωπο με μια ταινία λευκοπλάστη (μέχρι 2 ώρες, αρκετές για μια επίσκεψη στο φαρμακείο ή στο ΣΜ).
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ; Αυτό είναι και το σημαντικότερο, επειδή έχω δει αρκετούς ανθρώπους να ακουμπάνε κάθε τόσο την μάσκα τους στην εξωτερική της επιφάνεια και να την τακτοποιούν! ΠΡΟΣΟΧΗ! Από την στιγμή που θα βάλουμε την μάσκα και θα κυκλοφορήσουμε έξω από το σπίτι, η εξωτερική της επιφάνεια θεωρείται μολυσμένη από τον ιό! Αν κατά λάθος ξεχαστούμε και την ακουμπήσουμε, πρέπει να πλύνουμε ή να απολυμάνουμε τα χέρια μας. Ποιός είναι, λοιπόν, ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας:
– Προτού την βάλουμε πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι-νερό, αν έχουμε βάζουμε και απολυμαντικό.
– Τακτοποιούμε σωστά την μάσκα καλύπτοντας στόμα-μύτη, χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου μας και της μάσκας.
– Αφού την τακτοποιήσουμε σωστά, ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΑΝΑΑΚΟΥΜΠΑΜΕ! Αν ξεχαστούμε και το κάνουμε, ξαναπλένουμε-απολυμαίνουμε τα χέρια μας.
– Οι μάσκες μιας χρήσης πρέπει να αντικαθίστανται μετά κάθε χρήση τους, μόνο οι υφασμάτινες μπορεί να πλένονται.
– Φοράμε οπωσδήποτε γυαλιά (ακόμη και ηλίου, αν δεν έχουμε άλλα). Τα γάντια, νομίζω ότι δεν είναι τελείως απαραίτητα, αρκεί να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
– Για να βγάλουμε την μάσκα, την απομακρύνουμε ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ, δίχως να την ακουμπήσουμε μπροστά, μιάς και θεωρείται μολυσμένη, και την ρίχνουμε σε ένα κλειστό δοχείο αποριμμάτων. Αμέσως πλένουμε-απολυμαίνουμε τα χέρια μας.
Τελειώνω, υπενθυμίζοντας για μιά ακόμη φορά, ότι οι έξοδοί μας που θα χρειαστούμε την μάσκα, πρέπει να είναι μόνο οι τελείως αναγκαίες, διαφορετικά ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, είναι ο μόνος τρόπος καταπολέμησης του ιού!

γράφει ο

Dimitris Balatsouras

Share.

Leave A Reply