Το «έκαναν» όπως η Αντζελίνα Τζολί

0

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός και αφύπνισε πολλές γυναίκες. Η Αντζελίνα Τζολί, έκανε προληπτική μαστεκτομή προκειμένου να μην παρουσιάσει καρκίνο του μαστού. Τι την οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Πως οι γιατροί κατάλαβαν ότι η σύζυγος του Μπραντ Πιτ, θα κινδύνευε από καρκίνο σε λίγα χρόνια; Την υπέβαλαν στο ειδικό αιματολογικό τέστ που με την ανάλυση του οι επιστήμονες βρίσκουν εάν οι γυναίκες έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Την ίδια απόφαση με αυτή της γνωστής ηθοποιού πήραν και άλλες γυναίκες στη Θεσσαλονίκη. Υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή και σώθηκαν. Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ιατρική ομάδα καθοδηγεί γυναίκες υψηλού κινδύνου και κρίνει ποιες θα υποβληθούν στο τεστ που δείχνει αν έχουν το ελαττωματικό γονίδιο (BRCA 1) και πρέπει να κάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή προληπτική μαστεκτομή. Όσες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες και στους μαστούς υποβάλλονται σε μαστεκτομή ή ωοθηκεκτομή. «Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το αιματολογικό τεστ που ανιχνεύει αν είναι φορείς των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 που παίζουν ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Σε όσες είναι φορείς ή ταξινομούνται σε ομάδα υψηλού κινδύνου συστήνεται η διενέργεια προφυλακτικής μαστεκτομής. Έτσι μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος να νοσήσουν», επισημαίνει ο Σπύρος Μηλιαράς, αναπληρωτής καθηγητής στην Α’ Χειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική ΑΠΘ, υπεύθυνος του ιατρείου μαστού στο «Παπαγεωργίου».
Στο προληπτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν πλαστικοί χειρουργοί ,μαιευτήρες –γυναικολόγοι και ογκολόγοι. «Το τεστ προλαμβάνει τόσο τον καρκίνο του μαστού όσο και τον καρκίνο των ωοθηκών Αν υποθέσουμε ότι προλαμβάνει κατά 70%με 80% τον καρκίνο του μαστού σε ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 50% προλαμβάνει τον καρκίνο τω ν ωοθηκών. Για αυτό το σκοπό, για την πρόληψη δηλαδή συνεργάζονται 4 κλινικές του νοσοκομείου όπως η ογκολογική που κάνει τη διάγνωση ,η κλινική πλαστικής χειρουργικής που κάνει την αποκατάσταση αλλά και η γυναικολογική. Σε εμάς στο ιατρείο μαστού έρχονται οι γυναίκες παίρνουμε το ιστορικό και σε όσες πρέπει κάνουμε το τεστ» τονίζει ο Σπύρος Μηλιαράς.
Δεν ενδείκνυται για όλες
Το γονιδιακό τεστ επισημαίνουν οι επιστήμονες δεν ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες αλλά για αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό. « Όταν ο γιατρός εκτιμήσει ότι η γυναίκα διατρέχει κίνδυνο να νοσήσει, κάνει εξέταση και το δείγμα αποστέλλεται για ανάλυση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» λέει ο αν. καθηγητής χειρουργικής.

Η εξέταση αυτή χαρακτηρίζεται δαπανηρή λένε οι επιστήμονες Πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα καλύπτεται εν μέρει το κόστος του γονιδιακού τεστ, που ανέρχεται σε περίπου 700 ευρώ, κάτι που πρόκειται να προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες γυναίκες.
Στο «Παπαγεωργίου» η εξέταση εντάσσεται σε πρωτόκολλο και γίνεται δωρεάν. Αν και ο έλεγχος διενεργείται σε συγγενείς ογκολογικών ασθενών που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο, ο κ. Μηλιαράς διευκρινίζει ότι γυναίκες με βαρύ ιστορικό μπορούν να απευθυνθούν σε πρώτη φάση για ραντεβού στο ιατρείο μαστού.
Η περίπτωση της Αντζελίνας
Η περίπτωση της ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί που έχασε τη μητέρα της από καρκίνο στο στήθος σε ηλικία 56 ετών είναι χαρακτηριστική. Για τον λόγο αυτό η Τζολί έκανε συνέχεια εξετάσεις και κυρίως δεν περνούσε μήνας που να μην κάνει αυτοεξέταση και ψηλάφηση του στήθους της. Η δημοσιοποίηση της επέμβασης της γνωστής ηθοποιού έκανε καλό στις γυναίκες που είχαν πρόβλημα και δεν αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην επέμβαση λέει ο Σπύρος Μηλιάρας. «Τις επεμβάσεις αυτές τις κάναμε και πριν την περίπτωση της Αντζελίνας Τζολί αλλά από τότε που δημοσιοποιήθηκε αυτό το περιστατικό οι γυναίκες που έρχονται σε εμάς αυξήθηκαν κατά πολύ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πολλές γυναίκες που είχαν πρόβλημα και έπρεπε να υποβληθούν σε μαστεκτομή και δεν το αποφάσιζαν πήραν την μεγάλη απόφαση. Για παράδειγμα είχαμε μια οικογένεια με πολλές αδελφές που είχαν οικογενειακό ιστορικό πήραν τη σωστή απόφαση. Μην νομίζεται πως κάθε γυναίκα που έχει τα γονίδια αποφασίζει να κάνει την μαστεκτομή δεν είναι και πολύ απλό» συμπληρώνει .

Της Φρόσως Βαρβάρα

Share.

Leave A Reply