Τιμή και δόξα στον Κωνσταντίνο Κατσίφα – «Έπεσε» σαν Ελληνας!

0

Τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα δεν είχα τη τύχη να τον γνωρίσω. «Εφυγε» τόσο πρόωρα…

Αυτός εκεί, ήρωας στα ματωμένα χώματα της Βορείου Ηπείρου, εγώ εδώ μικροαστός γραφιάς. Πού να συναντηθούμε;

Αυτός «έφυγε» ηρωικά πεσών, υπερασπιζόμενος της ελληνική Σημαία! Εμείς, εδώ, νομίζουμε ότι ζούμε. Νομίζουμε…

Τον ευχαριστώ από βάθους ψυχής, όμως,  γιατί μου θύμισε πώς είναι να είσαι «Ελληνας»-γιατί με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, κοντεύω να το ξεχάσω.

Μου θύμισε ότι οι Ελληνες πολεμούν και πεθαίνουν, αν χρειαστεί, γι αυτό το κομμάτι γαλανόλευκου υφάσματος που λέγεται «Σημαία».

Πεθαίνουν για την Σημαία, όχι γιατί είναι ήρωες, αλλά γιατί είναι Ελληνες!

Μόνος απέναντι σε πάνοπλους εχθρούς του Εθνους, πήρε το όπλο και έδωσε την άνιση μάχη, γιατί οι εχθροί κατέβασαν την ελληνική Σημαία!

Δεν έχει σημασία αν ήταν ένας και οι εχθροί ήταν πολλοί: Ηταν Ελληνας!

Επεσε, αλλά η θυσία του θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας.

Μπήκε στο πάνθεον των ηρώων του βορειοηπειρωτικού μετώπου του 1940-1941.

Επιτέλους ένας (κανονικός…) Ελληνας ήρωας!

Σε ευχαριστώ! Καλή αντάμωση!

Αναστάσιος Β. Γκουριώτης

https://www.pronews.gr/opinion-makers/723386_timi-kai-doxa-ston-konstantino-kotsifa-epese-san-ellinas

Σε αποθήκη κοντά στο υδραγωγείο του χωριού εγκλωβίστηκε ο ήρωας ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις και εκτελέστηκε με ριπές στο κεφάλι και στο στήθος φωνάζοντας λίγο πριν: «Ζήτω η Ελλάς»!

Θάνατος αντάξιος των μεγαλύτερων ηρώων του Εθνους Λίγο πριν είχε πάρει το όπλο του γιατί οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν τολμήσει να κατεβάσουν την ελληνική Σημαία από το σπίτι του!

Η αλβανική αστυνομία πήγε στο χωριό, εντόπισε τον 35χρονο και κατέβασε την σημαία από το σπίτι του χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα.

Ο Κωνσταντίνος Κατσιφάς πυροβόλησε στον αέρα και τράπηκε σε φυγή. Οι Αλβανοί αστυνομικοί τον καταδίωξαν καλώντας τον να παραδοθεί Αυτός τους απάντησε: «Οι Ελληνες δεν παραδίδονται»!

Κάλεσαν τις ειδικές δυνάμεις. Τον καταδίωξαν και βρήκε καταφύγιο σε μια αποθήκη κοντά σε ένα υδραγωγείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με ειδικές και τελικά, εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Κωνσταντίνο Κατσιφά, ο οποίος φέρεται ότι πριν πεθάνει φώναξε «Ζήτω η Ελλάδα». 

Οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν τολμήσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από το σπίτι του Κατσίφα  και αυτό ήταν που τον ανάγκασε να την υπερασπιστεί.

Αλβανοί αστυνομικοί μπήκαν και στο σπίτι της οικογένειας, ενώ δεν δίστασαν να χτυπήσουν και τη μητέρα του Κώστα με το κοντάκιο όπλου. Για να ομολογήσει το που κρύβεται το παιδί της ενώ οι γονείς δεν γνώριζαν κάτι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η μητέρα του δεν γνωρίζει ότι το παιδί της είναι νεκρό, αλλά ότι έχει συλληφθεί.

Ο Κωνσταντίνος ήταν πατέρας ενός 13χρονου κοριτσιού και η πρώην του από την Κρήτη. Εργαζόταν ως σιδεράς και στα αλουμίνια και δούλευε και Ελλάδα και Αλβανία.

Share.

Leave A Reply