Τι κρύβεται πίσω από τον «πόλεμο» Πολάκη – ΚΕΕΛΠΝΟ

0

Μετά τη «σταύρωση» του προέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Θανάση Γιαννόπουλου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλος Πολάκης προκειμένου να μην ελεγχθεί ο διαγωνισμός για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τις Εντατικές στον οποίο είχε βάλει «χέρι» ο αναπληρωτής υπουργός, ξεκινά ο… Γολγοθάς για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις πολύπαθες και κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τους ασθενείς που θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Η άρνηση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ να δεχτεί τον πίνακα των 100 επιτυχόντων γιατρών και των 400 νοσηλευτών για τις ΜΕΘ που παρανόμως και καθ´ υπέρβαση της αρμοδιότητας του συνέταξε ο κ. Πολάκης και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ η συνεργάτιδα του κυρία Αννι Τσισμετζιάν, και εν συνεχεία η απόφαση του ΔΣ να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό ενεργοποίησαν πρωτοφανείς καθεστωτικές πρακτικές από την πλευρά του κ. Πολάκη, που όχι μόνο αριστερό πρόσημο δεν φέρουν, αλλά ούτε και το αυτονόητο και δεδομένο πρόσημο της νομιμότητας, με αποκορύφωση την απόφαση για παύση του κ. Γιαννόπουλου και την αντικατάσταση του από τον κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ (πρώην επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου).

Ωστόσο, το θέμα της απομάκρυνσης του κ. Γιαννόπουλου δεν είναι απλή διαδικασία όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Η καρατόμηση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, και στελέχους των ΑΝΕΛ, και η τοποθέτηση του κ. Ρόζενμπεργκ από τον κ. Πολάκη με τη συνυπογραφή και του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, δεν πραγματοποιείται ούτε μέσω του facebook ούτε με ανακοινώσεις του υπουργείου. Η πρόταση της ηγεσίας για τον νέο πρόεδρο πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και στη συνέχεια η σχετική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι για το επόμενο δεκαήμερο, ίσως και περισσότερο, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα είναι ακέφαλο, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τον διαγωνισμό για τη στελέχωση των ΜΕΘ.

Βεβαίως, μια απο τις… αριστερές εξηγήσεις που δίνεται για το πρόβλημα των κλειστών ΜΕΘ εστιάζει στο γεγονός ότι παρήλθε πλέον η περίοδος της γρίπης, τότε που ανέμεναν για ελεύθερο κρεβάτι έως και 80 άνθρωποι την ημέρα, και η ανάγκη για ανοιχτές κλίνες Εντατικών, και ότι συνεπώς δεν υπάρχει πίεση χρονική για τη λειτουργία τους. Στελέχη του υπουργείου θεωρούν πως υπάρχει περιθώριο ώστε να στελεχωθούν οι ΜΕΘ με τον δέοντα τρόπο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως στη διαδικασία θα… παρεισφρήσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Εν αναμονή της συνεδρίασης του ΔΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση του το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ τη Μεγάλη Τρίτη είχε συζητήσει το ενδεχόμενο της συνολικής ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, με τρία εκ των πέντε μελών να ψηφίζουν υπέρ της ακύρωσης. Εν αναμονή όμως και της εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία είχε αναλάβει την διεξαγωγή του διαγωνισμού για τη στελέχωση των ΜΕΘ, το ΔΣ όρισε νέα συνεδρίαση για την Παρασκευή.

Κατά πληροφορίες, το ΔΣ θα συνεδριάσει την ημέρα και ώρα που είχε οριστεί. Θεωρητικά μπορεί να συνεδριάσει χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχει βεβαίως το ενδεχόμενο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει και στην αντικατάσταση των μελών του ΔΣ -ανάμεσα στα οποία σημειωτέον είναι και η σύζυγος του κ. Φλαμπουράρη, Ευσταθία Πανοτοπούλου, γιατρός στον “Άγιο Σάββα”.

http://www.protothema.gr/greece/article/575049/polemos-polaki-keelpno/

Share.

Leave A Reply