Θεσσαλονίκη. «Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τυχόν περιστατικά του ιού Έμπολα»

0

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τυχόν περιστατικά του ιού Έμπολα»
Έτοιμοι να δεχθούν και να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πιθανό περιστατικό του ιού Έμπολα ,όταν και ,αν αυτό εμφανιστεί εμφανίζονται οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποιών και Αιμορραγικών Πυρετών που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το εργαστήριο αναφοράς που έχει οριστεί από το υπουργείο υγείας όπου θα γίνονται εξετάσεις για πιθανά κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.
«Το εργαστήριο διαθέτει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για το χειρισμό ενός πιθανού κρούσματος» επισημαίνει η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποιών και Αιμορραγικών Πυρετών Άννα Παππά και υποστηρίζει πως τόσο το προσωπικό όσο και οι εγκαταστάσεις είναι οι κατάλληλες. «Το προσωπικό έχει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα πρωτόκολλα για εργαστηριακή διάγνωση, ενώ διαθέτουμε και τις υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας» τονίζει.
Κανένα ύποπτο κρούσμα
Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Εθνικού Εργαστηρίου έως τώρα κανένα ύποπτο δείγμα δεν έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη για διερεύνηση. «Δύο φορές που υπήρχε υπόνοια από τα συμπτώματα σε δύο ασθενείς ,ο συναγερμός έληξε γρήγορα αφού δεν υπήρχε επιδημιολογική σύνδεση με τις χώρες όπου υπάρχει ο ιός. Τα δείγματα δεν χρειάστηκε ποτέ να φτάσουν σε εμάς καθώς στον «Πρώτο Έλεγχο» ήταν καθαρά» συμπληρώνει.
Πάντως σύμφωνα με την ίδια τα μέτρα ασφάλειας στη χώρα μας εντείνονται καθημερινά και είναι ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης.
Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το ιατρικό προσωπικό να είναι σε εγρήγορση εκτιμά η κ. Άννα Παππα. «Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι οι γιατροί να είναι έτοιμοι και υποψιασμένοι ακόμη και για το πιο ασήμαντο σύμπτωμα. Επιπλέον η πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να κάνουν στους ασθενείς είναι από ποια χώρα έρχονται και αν αυτή έχει κρούσματα του ιού»
Το εργαστήριο αναφοράς έχει κληθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως στην περίπτωση του ιού του δυτικού Νείλου στην περίπτωση του Η1Ν1 αλλά και αλλού. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη «Πρόκειται για τον πιο παθογόνο ιό που υπάρχει. Φυσικά το ξέρουμε εδώ και καιρό ότι υπάρχει σε αυτές τις χώρες αλλά τα κρούσματα ήταν σποραδικά. Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη χώρα μας καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα»

Καθησυχαστικός ο υπουργός υγείας
Καθησυχαστικό είναι και υπουργός υγείας ο Μάκης Βορίδης όσον αφορά τα μέτρα θωράκισης της χώρας μας από την απειλή του ιού Έμπολα.
«Έχουμε ακολουθήσει πλήρως τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, απαριθμώντας τα τρία βήματα που έχουν γίνει: «Το πρώτο είναι ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ταξιδιώτες προς αυτές τις χώρες πρέπει να ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν. Επομένως εμείς εκδίδουμε πλέον οδηγίες που αν υπάρχουν ταξιδιώτες τις παίρνουν και ξέρουν πως να φυλαχτούν και τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Το δεύτερο είναι ότι όσον αφορά ανθρώπους που έρχονται από αυτές τις χώρες, έχουμε οδηγίες για τον τρόπο του χειρισμού τους από πλευράς υγειονομικού προσωπικού, αλλά και προσωπικού που βρίσκεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Επομένως το προσωπικό είναι ενημερωμένο σχετικά και ξέρει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Το τρίτο, έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς και έχουμε ορίσει και σημείο αναφοράς, σαν νοσοκομείο, στο οποίο γίνεται ο χειρισμός των υπόπτων κρουσμάτων. Το λέω ότι ο ορισμός του εργαστηρίου αναφοράς γίνεται γιατί απαιτεί υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας και είναι ένα συγκεκριμένο εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη που εκπληρώνει αυτές τις προδιαγραφές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει πάρει και έξτρα μέτρα θωράκισης: «Έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα. Σε πτήσεις οι οποίες έρχονται από μέρη που έχουν ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις περιοχές –γιατί εμείς απευθείας πτήσεις δεν έχουμε με τα τρία αφρικανικά κράτη- ετοιμάζουμε και θα διανέμουμε μία κάρτα για τους επιβάτες στους οποίους θα ζητάμε να μας δηλώσουν τον τόπο προέλευσής τους, από που ξεκίνησε το ταξίδι τους, όχι απλώς την ανταπόκριση, και κατά πόσο έχουν συμπτώματα ή αισθάνονται ότι έχουν κάποια συμπτώματα που ενδεχομένως θα τους τοποθετούσαν στην κατηγορία του ύποπτου κρούσματος προκειμένου εν συνεχεία να γίνει ο υγειονομικός χειρισμός».
Την ίδια ώρα προανήγγειλε και την πρόσληψη 30 υγειονομικών για να τοποθετηθούν στις πύλες εισόδου της χώρας ,λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, διότι όπως εξηγεί «έχουμε κι ένα πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και επομένως θα πρέπει να γίνεται υγειονομικός χειρισμός και των μεταναστών που δεν εισέρχονται από κανονικές πύλες εισόδου».
Φρόσω Βαρβάρα

Share.

Leave A Reply