Θέλουμε αρχιτέκτονες, όχι χαλαστές

0

Είναι γνωστοί οι στίχοι του Κωστή Παλαμά «Δεν διστάζουμε να είμαστε και γκρεμιστές, αλλά και χτίστες», που ευφυέστατα είχε χρησιμοποιήσει ο σημερινός πρωθυπουργός, όντας στην αντιπολίτευση  για να δώσει το στίγμα του κόμματός του  όταν θα αναλάμβανε την εξουσία. Να που τώρα καλείται να το εφαρμόσει στη χώρα του, η οποία  μαστίζεται από την οικονομική κρίση και χρειάζεται  σαφώς νέο σχέδιο ανασυγκρότησης.  Με νωπή τη λαϊκή εντολή και με ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το οποίο  έχει παρουσιάσει,  μένει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει όλα όσα έχει υποσχεθεί και φυσικά να μην απογοητεύσει τους πολίτες. Προς τούτο χρειάζονται αλλαγές.  Να «γκρεμίσει», όχι ισοπεδώνοντας τα πάντα,  αλλά και να «χτίσει», χωρίς να διαλύσει  τη συνέχεια του κράτους, κάτι που δεν έχει σχέση με την προτροπή του Παλαμά.

Να  ακολουθήσει το δρόμο κάποιων σοβαρών μεταρρυθμίσεων  που προηγήθηκαν στην Παιδεία, στη Υγεία και στη δημόσια διοίκηση, με την προσπάθεια αποκομματικοποίησης των πανεπιστημίων,  την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη φορολογική επανάσταση με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων μέσω υπολογιστή κ.ά.

Επίσης να απομακρύνει όλους τους ενόχους από το δημόσιο.  Αυτούς που ακόμη και με καταδικαστικές αποφάσεις το παλαιό καθεστώς κρατούσε στη διοίκηση. Είναι τοις πάσι γνωστό πως πριν από τη σημερινή συγκυρία, όλοι ήταν αθώοι. Καμιά δικαστική έρευνα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, κανένα λαμόγιο δεν οδηγήθηκε στη φυλακή. Όμως, να μην κολλήσει  το εκκρεμές της υπερβολής στο αντίθετο σημείο: όλοι να είναι ένοχοι. Οφείλει, η κυβέρνηση να ερμηνεύσει τον Παλαμά με ανοικτό μυαλό και χωρίς κομματικές παρωπίδες. Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν χρώμα. Να γκρεμίσει τη «φτήνια», το «ψεύδος» ή ακόμη και τις αλλαγές που επιβλήθηκαν μέσα από «σκοτεινές» διαδρομές εξυπηρέτησης συμφερόντων, αλλά να κρατήσει τα καλά. Και να κτίσει πάνω σ’ αυτά.

Η αποσύνθεση είναι εύκολη, η νέα σύνθεση πολύ δύσκολη υπόθεση. Για να γκρεμισθεί ένα σπίτι χρειάζονται κάποιοι χειρώνακτες εργάτες, για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Μπουλντόζες βλέπουμε αρκετές, αρχιτέκτονες μένει να βρούμε.

Γιατί «όχι» στο Λεβίδι

Η απόφαση για την απόρριψη της προσωρινής διαταγής δεν σημαίνει ότι ο δήμος Τρίπολης μπορεί να πάει τα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Λεβιδίου. Οι λόγοι είναι πολλοί,  δηλώνει ο κ. Γκότσης, πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων και φορέων του Λεβιδίου:

Μεταξύ άλλων, διότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να ορίσει χώρο προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των αστικών αποβλήτων αλλά ο αρμόδιος ΦΟΔΣΑ, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο ορισμός έχει ανατεθεί  στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση την υπ’ αριθμ. 3372/378/13-01-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Για να προβεί ο ΦΟΔΣΑ, ή η Περιφέρεια εν προκειμένω στα παραπάνω προαπαιτείται: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων, και  αναγκαίες τεχνικές μελέτες σχεδιασμού των εγκαταστάσεων ή έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κάτι που εν προκειμένω δεν υπάρχει .  Συνεπώς όχι μόνο στο Λεβίδι, αλλά και οπουδήποτε αλλού  δεν μπορεί να λειτουργήσει χώρος προσωρινής απόθεσης-αποθήκευσης και μεταφόρτωσης χωρίς τις παραπάνω μελέτες.

Αν παρόλα αυτά παραβλέπαμε τα παραπάνω, για τις ανάγκες της συζήτησης, λέει ο κ. Γκότσης και πάλι η εναπόθεση απορριμμάτων είναι αδύνατη διότι  ο ίδιος ο Δήμος Τρίπολης κατέθεσε στο Δικαστήριο τεχνική έκθεση (3,5 σελίδων!) που συντάχθηκε την 16-2-2015, σύμφωνα με την οποία, στο χώρο του ΧΑΔΑ Λεβιδίου: Προτείνεται η «διάστρωση του εδάφους με άμμο, τοποθέτηση αδιαπέραστου γεωυφάσματος προστασίας της γεωμεμβράνης, γεωμεμβράνη HDPE πάχους 1,5 mm λεία, διάστρωση με άμμο πάχους 10 εκ. και περιμετρικά θα γίνει ανάχωμα ώστε να διοχετεύονται τα στραγγίδια με αγωγούς σε δεξαμενή σταγγιδίων». Επίσης προτείνεται «η περιμετρική οδοποιία σε περίπτωση ανάγκης» και δεξαμενές ύδατος.

Όλα τα ανωτέρω όμως είναι παντελώς αόριστα, διότι δεν εξηγείται με ποιόν τεχνικό τρόπο και σε ποια ακριβώς έκταση (στο σύνολο άραγε των  14.952,94 τ.μ.;) θα γίνει η «διάστρωση του εδάφους με άμμο, τοποθέτηση αδιαπέραστου γεωυφάσματος προστασίας της γεωμεμβράνης, γεωμεμβράνη HDPE πάχους 1,5 mm λεία, διάστρωση με άμμο πάχους 10 εκ.».

Τέλος ο κ. Γκότσης ενημέρωσε ότι την  19-2-2015 κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής κατά της απόφασης του Δημάρχου για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο Λεβίδι.

 

Δημοτικό Συμβούλιο

Στα παραπάνω έρχεται να «απαντήσει» το δημοτικό συμβούλιο που έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 με  θέματα, όπως αυτό της  έγκρισης των όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Τρίπολης- ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου: «Λειτουργία μονάδας διαχείρισης – επεξεργασία ΑΣΑ του Δήμου Τρίπολης με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων από μεταφερόμενη μονάδα.
Και  αποδοχή χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων υποδομής προσωρινής διαχείρισης Α.Σ.Α. Δήμου Τρίπολης και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος για την υλοποίηση έργων στην περιοχή «Μαγούλα» Δ.Ε Λεβιδίου Δήμου Τρίπολης.

 

Πελοπόννησος Οικολογική»

Η «Πελοπόννησος Οικολογική» σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «παρακολουθεί με προβληματισμό το γαϊτανάκι των ευθυνών ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρεια για το αδιέξοδο στην διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη της Τρίπολης.

Ένα αδιέξοδο με τίμημα την υγεία των πολιτών της Αρκαδικής πρωτεύουσας.  Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην μεταφορά των απορριμμάτων στο Λεβίδι και στο Μεγαβούνι.

Η Πελοπόννησος οικολογική και η επικεφαλής Δήμητρα Λυμπεροπούλου εκτιμώντας ότι τώρα δεν είναι ώρα καταγγελιών και απόδοσης ευθυνών αλλά επίλυσης του προβλήματος, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον οικολόγο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος  Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Τρίπολη για τον λόγο αυτό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της Τρίπολης ώστε να καθαρίσει η πόλη και να γίνει η μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμα αδειοδοτημένο  χώρο».

 

Πολιτιστική Ταυτότητα Τσακωνιάς

Η Διεύθυνση Νεοτέρου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μαζί με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Σύμβαση για την Προστασία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Στόχος της εκδήλωσης είναι η από κοινού αναζήτηση των τρόπων αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Σύμβασης για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Ταυτότητας της Τσακωνιάς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 17:00 στο Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου.
Ερώτηση  Βλάσση για τα σκουπίδια

Με  ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το θέμα των σκουπιδιών, ο βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ, Κώστας Βλάσης, αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών  ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρωτεύουσα του Μοριά». Μια « πόλη που, όπως αναφέρει,  έχει μεταβληθεί σε απέραντο σκουπιδότοπο» και « οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για την υγεία ευπαθών ομάδων, είναι ορατοί. Δεν αποκλείεται, δε,  η εμφάνιση επιδημιών, αφού τα απορρίμματα παραμένουν στους δρόμους και τις πλατείες πάνω από δύο μήνες τώρα, ενώ δικαστικές  αποφάσεις, που ορίζουν προσωρινό χώρο εναπόθεσης, δεν υλοποιούνται λόγω της αναμενόμενης αντίδρασης κατοίκων της οριζόμενης περιοχής».

Κατόπιν αυτού καλεί την Πολιτεία να μην μένει με σταυρωμένα χέρια και ασυγκίνητη, γι αυτό και ερωτά τους υπουργούς και ζητά να μάθει:  Αν έχουν πρόθεση  να συγκαλέσουν  ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων εμπλεκομένων θεσμικών φορέων: Περιφερειάρχη, Δήμαρχο Τρίπολης –  εκπροσώπων Φο.Δ.Σ.Α , κλπ για  άμεση επίλυση του προβλήματος.    Σε ποιες άλλες άμεσες ενέργειες προτίθενται  να προβούν  προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα Δημόσιας Υγείας που δημιουργούνται από την εδώ και πλέον των δύο μηνών παραμονή των απορριμμάτων εντός κατοικημένων περιοχών του Δήμου Τρίπολης.

 

Ο ρόλος της γυναίκας στην ιστορία

Η ομιλία του Δρ. Γιάννη Γρυντάκη (Ιστορικού – Φιλολόγου),  με θέμα:  Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας που ξεχώρισε στην ιστορία, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 7.00μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στο Στάδιο Τεγέας, στόχο έχει να αναδείξει τη ζωή και τη δράση των γυναικών, που ξεχώρισαν στην ελληνική ιστορία με τις πράξεις και τα έργα τους.

Οι περισσότεροι ιστορικοί ελάχιστα ασχολούνται με τις γυναίκες, με το αιτιολογικό ότι αυτές δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Αγνοούν όμως ότι υπήρχαν και εξαιρέσεις. Υπήρχαν δηλαδή και γυναίκες, που παρά τις απαγορευτικές και δυσμενείς γι’ αυτές συνθήκες, ξέφευγαν από την εποχή τους και επηρέαζαν με τον τρόπο τους τις ιστορικές εξελίξεις.

Στην εκδήλωση θα προηγηθεί εκτενής αναφορά στις γοητευτικές αρχαίες Ελληνίδες, θα ακολουθήσει μνεία στις φιλόδοξες βυζαντινές και στις δραστήριες νεότερες και σύγχρονες. Η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Χαμογελάτε

Αυτό που στα γενέθλια σβήνεις τα κεράκια και  όταν πεθάνεις στα ανάβουν … δεν το καταλαβαίνω…

Γράφει ο Γιάννης Παπαμήτρος

Share.

Leave A Reply