Θα υπάρξει αξιοκρατία;

0

Η αξιοκρατία είναι το μέσον για την καλύτερη διακυβέρνηση και κεντρικός στόχος του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Διότι αν δεν υπάρχει αξιοκρατία στην εξουσία, είναι οξύμωρο, υποκριτικό και τελικά ανέφικτο να παραπέμπεται η αναζήτησή της σε οποιοδήποτε άλλο κατώτερο κρατικό επίπεδο, αφού η όποια κυβερνητική ποιότητα διαχέεται και αναπαράγεται νομοτελειακά σε όλη την δημόσια διοίκηση και όχι μόνο. Εξαναγκάζει και το σύνολον των πολιτών να προσαρμόζεται στο δικό της επίπεδο για κάθε αναγκαία συναλλαγή μαζί της.

Υπό  το πνεύμα αυτό και μετά  από τόσα χρόνια κρίσης, μετά την πλήρη αποδόμηση της κομματοκρατίας και τη διαρκή καχυποψία και απαρέσκεια των πολιτών για τους πολιτικούς, θα περίμενε κανείς ότι  στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα είχαν αντιληφθεί επιτέλους ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στις αμαρτίες του παρελθόντος. Δυστυχώς όμως η λογική του βολέματος των κομματικών καρεκλοκένταυρων και των κάθε λογής κολλητών ζει και βασιλεύει…
Παρά την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, παρά την κριτική από τον Τύπο, οι πρακτικές της αναξιοκρατίας και της τακτοποίησης των ημετέρων σε ένα αναποτελεσματικό και ταλαίπωρο Δημόσιο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.  Σιγά – σιγά  σε δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς διαπιστώνει κανείς  ότι σε θέσεις συμβούλων και συμβουλίων αρχίζουν να εμφανίζονται  πρόσωπα που προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα, αποτυχημένοι  πρώην βουλευτές, από την παρέα των υπουργών, από  τον τόπο όπου εκλέγονται και πάει λέγοντας.

Όμως δεν πάει άλλο. Ακόμη και τώρα , που είμαστε στην αρχή, τα συγκυβερνώντα κόμματα έχουν την ευκαιρία να στείλουν στον δοκιμαζόμενο και απαισιόδοξο ελληνικό λαό ένα εγκαρδιωτικό και ενωτικό μήνυμα: ένα μήνυμα για αξιοκρατία, για αποκατάσταση της λειτουργικότητας και του αισθήματος δικαίου στο κράτος.

Οχι στον αναλογικό, βάσει των εκλογικών ποσοστών,   διαμοιρασμό οφικίων στους γνωστούς αποτυχημένους, όχι στο  πλιάτσικο βάσει ποσοστώσεων, επί ενός κράτους ήδη κατασπαραγμένου από το χρέος. Ο λαός έχει δείξει αξιοθαύμαστη αντοχή κατά την εξαετή ύφεση. Και με ανάλογη προσαρμοστικότητα πασχίζει να σταθεί όρθιος στα νέα δυσμενή δεδομένα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Αυτό που περιμένει από την ηγεσία του, και αυτή του το οφείλει, δεν είναι τα λεφτά που δεν υπάρχουν, είναι τουλάχιστον αξιοπρέπεια. Δηλαδή, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, αυτοσεβασμός εντέλει.

Σεμινάριο φωτογραφίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει σεμινάριο φωτογραφίας, στις 14 – 15 Μαρτίου 2015, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, με τίτλο «Φωτογραφία ή τα χαραγμένα ίχνη μιας άυλης κληρονομιάς».

Εκεί θα βρίσκεται το διήμερο – Σάββατο 15:00 – 20:00 και Κυριακή 10:00 – 13:00, 14:00 – 18:00 – ο θεωρητικός της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης ώστε να αναλύσει και να εξηγήσει πως γεννιέται μια φωτογραφία. Το σεμινάριο καλύπτει συνοπτικά όλη την τεχνική και καλλιτεχνική διαδικασία δημιουργίας φωτογραφιών. Μετά την ολοκλήρωση του, θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

Επίσης, το Σάββατο 14 Μαρτίου (ώρα 20:30), θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφιών του Πλάτωνα Ριβέλλη, με στιγμιότυπα από τη «ζωή» των μουσείων του ΠΙΟΠ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου 2015.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Κωνσταντινόπουλος για όλα

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα  ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «αν είχαμε πλήρη εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος, τότε αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση δεν θα  κόστιζε 200 εκ. ευρώ, αλλά 2 δις». Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει αριστερή παρένθεση, ενώ  αναφερόμενος στις δηλώσεις Κοτζιά και Καμμένου, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι  δεν εκφράζουν  το 38% που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή το 42% που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προσθέτοντας πως «σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς –  ξεχνώ το συντηρητικό κομμάτι της συνομωσιολογίας και του εθνικισμού με το οποίο συνεργάζεται – δεν μπορεί να επιτρέπεται σε έναν Υπουργό Άμυνας να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη. Αν τα στελέχη της Κυβέρνησης δεν θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη είναι δικαίωμά τους. Όμως η πλειοψηφία τους ψήφισε γιατί είχαν πει προεκλογικά πως θα λύσουμε τα προβλήματά με διαπραγμάτευση, αλλά μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη».

Αναφορικά με την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φτώχειας από την Κυβέρνηση, και κατόπιν δήλωσης της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου ότι το όριο της φτώχειας για την εφαρμογή της σχεδιαζόμενης πολιτικής προσδιορίζεται από την Κυβέρνηση στα 4.800 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια, ο κ. Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε ότι έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε δεκατρείς δήμους της χώρας η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ υπάρχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει η συγκεκριμένη πολιτική καλύπτοντας τους δικαιούχους σε όλη τη χώρα.

 

Θα παραιτηθεί

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη διοίκηση  του  νοσοκομείου Καλαμάτας εξέφρασε ο νυν διοικητής του κ. Μπέζος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε  μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Υγείας κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής δημοσιοποίησε την πολιτική του απόφαση, οι Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Ύστερα από αυτό, με πρωτοβουλία μου συναντήθηκα σήμερα (10.3.2015) μαζί του, τον ενημέρωσα για τα θέματα Υγείας στο Νομό Μεσσηνίας και έθεσα  στη διάθεσή του την παραίτησή μου.

Αυτό μου επέβαλλε η συνείδησή και η ευθύνη μου απέναντι στο κάλεσμα της ηγεσίας του  Υπουργείου Υγείας.Υστερόβουλες λογικές κατοχύρωσης δικαστικών αξιώσεων αποζημίωσης  ποτέ δεν συμβάδισαν με το πλαίσιο αρχών και λειτουργίας μου»

 

«Αναρχία» στον Αγιο Πέτρο

Αταξία, παράβαση κανόνων και κακές πρακτικές στα όρια της …αναρχίας, περιέγραψε ο πρόεδρος του Αγίου Πέτρου κ. Δ. Κόκοτας μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην κεντρική πλατεία του μεγάλου χωριού του Πάρνωνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρου του σημαντικού ορεινού τουριστικού προορισμού του δήμου, εξαντλήθηκε η υπόμονη και η …ανοχή για κακές συνήθειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα χρόνια τώρα, τόσο από περιστασιακούς χρήστες και επισκέπτες της πλατείας όσο και από επαγγελματίες που την χρησιμοποιούν για εμπορικούς και άλλους επαγγελματικούς σκοπούς. Για τον λόγο αυτό ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Αρφάνη, ειδική κανονιστική πράξη που ορίζει ξεκάθαρα τους κανόνες εμπορικής χρήσης, αναψυχής αλλά και λειτουργίας της πλατείας στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού των κοινόχρηστων χώρων, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις και περιστατικά που μπορεί να βλάψουν την φιλόξενη εικόνα του Αγίου Πέτρου.

Ο κανονισμός ψηφίστηκε -σχεδόν- ομόφωνα, με τον Αγγ. Καμπύλη να καταψηφίζει το “αυστηρό” όπως το χαρακτήρισε άρθρο που αφορούσε το παιδικό παιχνίδι επί της πλατείας με τους δημ. συμβούλους Αλέξ. Αρφάνη και Π. Τσιώρου να ζητούν μεγαλύτερη επιείκια για τα παιδιά, κάτι που όπως είπε ο κ. Κόκκοτας “για τα μικρά, και το τονίζω, για τα μικρά παιδιά, εννοείται πως η επιείκια είναι αυτονόητη και η παρουσία τους ευπρόσδεκτη”. Τέλος ο δ.σ. Ι. Καμπύλης ζήτησε με αφορμή το παράδειγμα του Αγίου Πέτρου να υπάρξει μια γενικότερη οργάνωση των κανονισμών λειτουργίας των πλατειών όλων των δημ. Διαμερισμάτων καθώς λίγο-πολύ το φαινόμενο εμφανίζεται σε ολόκληρο το δήμο. Πηγή; Astrosnevs.gr

 

Υποστελέχωση υπηρεσιών

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και  Βαγγέλης Γούργαρης με ερώτησή τους  στον Περιφερειάρχη  κ. Τατούλη, αφού στέκονται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που  εφιστά  την προσοχή για μειωμένο κατά 10% από τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου, που θα γίνει το 2015 σε σχέση με το 2014 και αφού υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ζητούν να μάθουν  πώς τοποθετείται  απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις και αν θα  συνεχίσει  να αρνείται  την στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη μισθολόγιο και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

 

Ψυχιατρική πτέρυγα Αργους

Εγκαινιάστηκε προχθές το πρωί η νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο Άργους, παρουσία των βουλευτών Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννη Ανδριανού (ΝΔ), του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, του διοικητή του νοσοκομείου Λάμπρου Δημητρογιάννη, γιατρών, νοσηλευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της Αργολίδας.

Η νέα πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους που θα στεγάσει την ψυχιατρική κλινική, ολοκληρώθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και είναι η πρώτη ψυχιατρική κλινική που ολοκληρώθηκε σε γενικό νοσοκομείο της περιφέρειας. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί τους ψυχικά πάσχοντες της Αργολίδας και θα αποφορτίσει το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Τρίπολης, που δέχεται το σύνολο των ψυχικά πασχόντων από όλη την Πελοπόννησο.

Χαμογελάτε

Ρωτούσε επίμονα η μητέρα του τον Θαλή το Μιλήσιο πότε θα παντρευτεί.

–        «Ούπω καιρός» της έλεγε εκείνος. Δεν είναι ακόμη καιρός.

Έπειτα από πολύ καιρό η μητέρα του επανήλθε. Πότε επιτέλους θα παντρευτείς; Ρώτησε με αγωνία.

–        «Ουκέτι καιρός», απάντησε αυτή τη φορά. Πέρασε πια ο καιρός. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια.  Γέρασα.

Από το «ούπω» στο «ουκέτι» ο χρόνος κύλισε και χάθηκε. Και ο Θαλής  έμεινα μόνος!

Share.

Leave A Reply