Θα ανασάνουμε ποτέ;

0

Αν υπάρχει κάτι που μένει σταθερό τα τελευταία χρόνια στην Τρίπολη , αυτό είναι το… ψυχόδραμα. Δημοτικά συμβούλια  αλλάζουν, δήμαρχοι πηγαινοέρχονται σε υπουργεία και Περιφέρειες, υποσχέσεις δίνονται και παίρνονται, όμως, κάθε φορά η ίδια αγωνία. Θα μαζευτούν τα σκουπίδια και πότε;

Εδώ και κάμποσα χρόνια, από τότε  που η Τρίπολη  εισήλθε στην περιπέτεια της κρίσης με τα σκουπίδια και της αναζήτησης χώρου για προσωρινή τους διαχείριση, τα πάντα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει. Γι αυτό  και το «καλό κουράγιο» που λόγω συνηθείας επαναλαμβάνουμε στις μεταξύ μας επαφές, σε δύσκολες περιόδους,  μοιάζει σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Το δυστύχημα είναι ότι ο χρόνος για την Τρίπολη είναι ιδιαίτερα πολύτιμος. Οι Καλαματιανοί και οι κάτοικοι άλλων δήμων της Περιφέρειας, έχουν βρει τρόπους προσωρινής διαχείρισης και μπορούν να περιμένουν για λίγο, ως την ολιστική διαχείριση  που επαγγέλλεται η Περιφέρεια.  Μπορούν να παίζουν το παιχνίδι στην παράταση, χωρίς ιδιαίτερες απώλειες.

Δεν συμβαίνει το ίδιο για την πόλη μας, η διαρκής ομηρεία της οποίας πλήττει καίρια την πραγματική τοπική οικονομία. Ουσιαστικά, ο δήμος  είναι «απών» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε που  η νέα διοίκηση ανέλαβε τα ηνία του δήμου.

Χώροι αναζητούνται και ανευρίσκονται, για να εγκαταλειφθούν στην πρώτη διαμαρτυρία των κατοίκων. Δημοτικά συμβούλια συγκαλούνται για τον ίδιο σκοπό, ύβρεις εκτοξεύονται μεταξύ δημοτικών συμβούλων, εντάσεις και παρεμβολές αγανακτισμένων πολιτών δημιουργούν χάος  και απαράδεκτες καταστάσεις.  Τα τουριστικά γραφεία αποφεύγουν την πόλη στις μετακινήσεις τους, ούτε για ένα καφέ δεν πλησιάζουν, η αγορά έχει «παγώσει».

Το «μαρτύριο της σταγόνας», φαίνεται ότι αφήνει βαθιές πληγές στην οικονομία. Ελπίζουμε η χθεσινή πυγμή που φάνηκε να δείχνει ο δήμαρχος με την απόφασή του για μεταφορά και προσωρινή διαχείριση στο Λεβίδι να έχει και συνέχεια. Αν και ο Γολγοθάς δεν θα τελειώσει σύντομα. Γιατί και   αυτή ακόμα η «ανάσα» που θα πάρουμε θα είναι υπό όρους, μέχρις ότου ο περιβόητος Περιφερειακός σχεδιασμός λάβει σάρκα και οστά, αν ποτέ  λάβει …

Στοίχημα, αλλά και μεγάλη πρόκληση, είναι να επανέλθει η ηρεμία στην οικονομία και τους πολίτες. Οι επόμενοι μήνες θα  είναι κρίσιμοι. Καθοριστικό στοιχείο είναι ότι σε όλο αυτό το διάστημα η πόλη να μη ζει καθημερινά ένα θρίλερ.

Επεισοδιακό Συμβούλιο

Μια ακόμα επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης  έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ίσως ήταν η  πιο επεισοδιακή σε σχέση με  τις προηγούμενες, μιας και το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων στη χωματερή Λεβιδίου  είχε κινητοποιήσει τους κατοίκους της δημοτικής κοινότητας που  δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα γι αυτό.  Ο δήμαρχος όμως Δ. Παυλής ήταν κατηγορηματικός αυτή τη φορά: ένας όγκος  σκουπιδιών, 2-3 χιλιάδες τόνοι,  θα πάνε σε τρεις αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας,  με τη   μεταφορά να πραγματοποιείται   μετά από  10-12 μέρες, για τυπικούς λόγους. Στο μεσοδιάστημα  θα γίνεται στο Λεβίδι, με κομποστοποίηση από αυτοκινούμενο όχημα, στη συνέχεια δε κανονική κομποστοποίηση και μόνιμη ανακύκλωση, αφού  προηγουμένως υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η χρονική διάρκεια του σκουπιδότοπου αναμένεται να είναι 7-8 μήνες, ίσως και λιγότερο, με το χρόνο να  εξαρτάται από το πότε ο δήμος θα θέσει σε λειτουργία την τελική μονάδα διαχείρισης στο Μεγαβούνι, λαμβανομένης πάντα   υπ’ όψιν και της πιθανότητας προσφυγής των κατοίκων στο ΣτΕ.   Μόνον έτσι  αναμένεται  να έχουμε αποφόρτιση τη ς πόλης από τα σκουπίδια.  Χρήματα υπάρχουν  και είναι τα 600 χιλιάδες ευρώ του υπουργείου Εσωτερικών, που θα πάνε γι αυτό το σκοπό.

 

Ο κ. Σμυρνιώτης

Επίθεση εξαπέλυσε ο τέως δήμαρχος και επί κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σμυρνιώτης στο κ. Παυλή για ασύστολα ψεύδη που εκφέρει ο τελευταίος. Τον κατηγόρησε ότι  μετά από έξι μήνες υπόσχεται λύσεις που δεν υπάρχουν,  ακόμα βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου,  ενώ  υπεραμύνθηκε της περιοχής της Αγίας Τριάδας ως χώρου προσωρινής μεταφοράς των απορριμμάτων , έστω και παράνομης. Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί και στη κ. Νικολάκου, για όσα προ ημερών είχε δηλώσει.

 

Ο κ. Τζιούμης

Να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την αρμοδιότητα της διαχείρισης ζήτησε ο κ. Τζιούμης, ζητώντας την ανάθεση σε νομικό για τη διερεύνηση του όλου θέματος, ώστε να ξέρουμε, επί τέλους, τι μας ανήκει και τι όχι.  Και  άνοιξε έτσι για μια ακόμη φορά μεγάλη συζήτηση, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται πως η διαχείριση ανήκει στην Περιφέρεια και το δήμαρχο να ισχυρίζεται πως ανήκει   στο δήμο. Παρέμβαση έκανε και ο προϊστάμενος  Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γ. Παπαηλίου ο οποίος θέλησε  να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις αρμοδιότητες του Δήμου και της Περιφέρειας, ισχυριζόμενος  ότι  η προσωρινή διαχείριση για την οποία και η όλη συζήτηση, ανήκει στο Δήμο.

Λύση άμεση για να μην ντρέπεται να περπατά στο δρόμο, διαφορετικά θα παραιτηθεί, ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζιούμη, κ. Φαχούρι Ιμπραχήμ, δεχόμενος ζωηρά χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους. Γεγονός που δείχνει πως οι κάτοικοι της πόλης έχουν φθάσει, αν όχι εξαντλήσει τα όριά τους, γι αυτό και απόψε αναμένεται μεγάλη κινητοποίηση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19:30 στην πλατεία Πετρινού.

 

Δεν ταυτίζεται με κόμματα

Δεν μετανοιώνει για όσα είπε ο Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας στο κυριακάτικο μνημόσυνο στη Μεγαλόπολη, όταν  ανάγκασε τους επισήμους, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου. Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σε ερώτημα της δημοσιογράφου αν θα περίμενα τους επισήμους σε περίπτωση που θα με ειδοποιούσαν ότι  θα αργοπορήσουν, απάντησα θετικώς, ότι ναι, θα τους περίμενα, παρατείνοντας τη θεία λειτουργία και δεν θα εδημιουργείτο κανένα πρόβλημα.

Και στο άλλο ερώτημα της δημοσιογράφου, αν ο έλεγχός μου απευθύνθηκε ειδικά σε κάποια πρόσωπα ορισμένης παρατάξεως, είπα όχι. Γιατί η Εκκλησία δεν ταυτίζεται με καμία πολιτική παράταξη και ελέγχει τους αμαρτάνοντες από το ένα άκρο μέχρι το άλλο των πολιτικών κομμάτων. Και στο τρίτο πάλι ερώτημα της δημοσιογράφου, αν θέλω να ξανάρθουν στην Μεγαλόπολη οι κληθέντες επίσημοι, απάντησα ότι βεβαίως  και θα παραθέσω μάλιστα και τράπεζα φιλοξενίας γι αυτούς».

 

Οστεονέκρωση γνάθων

«Φάρμακα που προκαλούν την  οστεονέκρωση των γνάθων: πρόληψη και αντιμετώπιση» ήταν το θέμα της ημερίδας που προ καιρού διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας σε συνεργασία με τη Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα, που διεξήλθαν λαμπροί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο ορθοπεδικός, διευθυντής στη Β’ Ορθοπεδική κλινική του Παναρκαδικού  νοσοκομείου  κ. Α. Φόρτης, από τον οποίο ζητήσαμε, και πήραμε, για ενημέρωση  των αναγνωστών μας, τα κάτωθι:

Ο φυσιολογικός σκελετός ανανεώνεται συνεχώς. Αυτό γίνεται με ειδικά κύτταρα που «τρώνε» το οστό (οστεοκλάστες), που ακολουθούνται από άλλα κύτταρα που σχηματίζουν οστό (οστεοβλάστες).

Η ελάττωση της μάζας του οστού και ειδικά η καταστροφή των οστεοδοκίδων ονομάζεται οστεοπόρωση και αφορά κατά κανόνα μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπου η δράση των αδένων που παράγουν τα οιστρογόνα (γονάδες) φθίνει. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν συμβαίνει και σε άνδρες. Άλλοι παράγοντες που επιταχύνουν την οστεοπόρωση σε άνδρες και γυναίκες είναι έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, θυρεοειδοπάθεια.

Τα φάρμακα για την θεραπεία της οστεοπόρωσης έχουν την φιλοσοφία, είτε να ενεργοποιούν τους οστεοβλάστες, είτε να αδρανοποιούν τους οστεοκλάστες. Αυτό αν και φαίνεται απλό δεν είναι και τόσο, αφού η αύξηση των οστεοβλαστών προκαλεί και αύξηση των οστεοκλαστών. Τα περισσότερα σύγχρονα αντιοστεοπορωτικά (αντιοστεολυτικά) φάρμακα, σκοπό έχουν την αδρανοποίηση των κυττάρων, που «τρώνε» το οστό. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται ανά εβδομάδα ή μήνα ή με ένεση ανά εξάμηνο. Μία σπάνια αλλά σημαντική επιπλοκή αφορά στα δόντια και καλείται οστεονέκρωση της γνάθου. Παρατηρείται μετά από οδοντιατρικές επεμβάσεις σε ασθενείς που λαμβάνουν τα παραπάνω αντιοστεοπορωτικά φάρμακα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει:  1. Να γίνεται πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος πριν την έναρξη θεραπείας για οστεοπόρωση. 2. Να αναφέρεται πάντα στον οδοντίατρό σας αν λαμβάνεται αντιοστεοπορωτική αγωγή. 3. Αν κουνιέται ή πονάει δόντι αμέσως να πάτε στον οδοντίατρό σας.

 

Μαγνητικός τομογράφος

Διακόπτει τη λειτουργία του από την 1η Μαρτίου και για δύο περίπου μήνες ο Μαγνητικός τομογράφος του Παναρκαδικού νοσοκομείου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, ώστε στη  συνέχεια να εγκατασταθεί ο καινούργιος.

 

Χαμογελάτε

Ανοιξε καινούργιο εστιατόριο στη σελήνη! Πολύ ελαφρύ φαγητό, αλλά καθόλου ατμόσφαιρα.

 

Γιαν. Παπαμήτρος

Share.

Leave A Reply