Τα προνόμια

0

Είναι γεγονός πως ουδείς απορρίπτει εύκολα  ένα ωραίο και πολυτελές δώρο ανεξάρτητα από την οικονομική του επιφάνεια. Ιδίως αν είναι βουλευτής και του προσφέρουν ένα αυτοκίνητο πολλών κυβικών με όλες τις ανέσεις.

Έτσι έγινε προ ημερών  στην κληρωτίδα των βουλευτικών αυτοκινήτων, όπου ελάχιστοι ήταν οι βουλευτές που αντιστάθηκαν στο δέλεαρ. Παρόλο ότι, πολλάκις στο παρελθόν, οι της σημερινής κυβέρνησης, κυρίως, που πριν από λίγους μήνες βρίσκονταν στην  αντιπολίτευση, ξιφουλκούσαν κατά των προνομίων αυτών.

Ίσως  να ακούγεται ως λαϊκισμός, ωστόσο δεν βλέπουμε το λόγο για τον οποίο θα πρέπει σήμερα οι βουλευτές να έχουν στη διάθεσή τους κρατικό αυτοκίνητο, σε μια χρονική στιγμή όπου η  χώρα καταρρέει, ενώ  οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν υποβληθεί σε αιματηρές οικονομικές θυσίες. Αυτονόητο, λοιπόν, και οι βουλευτές να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια για δραστική μείωση των κρατικών δαπανών. Με άλλα λόγια να βρίσκονται σε σχέση δικαιοσύνης, δηλαδή σε σχέση ισοτιμίας με τους πολίτες και  όχι να αποτελούν ένα είδος ευγενούς κάστας με ιδιαίτερα προνόμια.

Δεν είναι δα  και μικρές οι αποδοχές τους, παρά τη μικρή μείωσή τους, είναι ακόμα αρκετά υψηλές ώστε να τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν ένα μέρος των επιθυμιών τους και  να αποκτήσουν νέο αυτοκίνητο. Άλλωστε, σχεδόν όλοι διέθεταν Ι.Χ. και πριν γίνουν βουλευτές, οπότε δεν έχει κανένα νόημα αυτή προσφορά.
Βεβαίως, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι δηλαδή κυρίως οικονομικό. Είναι θέμα παραδείγματος προς την κοινωνία και διαφορετικού ήθους που πρέπει να χαρακτηρίζει σήμερα τους βουλευτές. Με άλλα λόγια ισχυρού συμβολισμού. Όταν η ανεργία βρίσκεται στα ύψη,  όταν οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεών τους και όταν οι εργαζόμενοι έχουν υποχρεωθεί σε διαδοχικές μειώσεις των αποδοχών τους, το λιγότερο που οφείλει μια κυβέρνηση, η οποία αφουγκράζεται το λαϊκό αίσθημα και φιλοδοξεί να το εκφράζει, είναι να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν μπορεί οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο να απολαμβάνουν  εκκωφαντικών προνομίων.

Οι κυβερνώντες, όποιοι κι αν είναι, οφείλουν να έχουν πάντα κατά νου τη γυναίκα του Καίσαρα.

Αναδάσωση

Την πρόθεσή τους να αναδασώσουν καμένη γη του Μαινάλου εξέφρασαν  στη συνάντηση  που είχαν τρεις φορείς- σύλλογοι της Τρίπολης με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ.  Βαγγέλη Γιαννακούρα.  Πρόκειται για τους συλλόγους Άγω- Ανάκτηση, το Μουσικό Σχολείο και την Ένωση Γονέων Δήμου Τρίπολης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη  και με τη συνεργασία του δήμου Τρίπολης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  θα φυτέψουν 5000 δέντρα στις 26 Απριλίου που θα διαθέσει το δασαρχείο της Βυτίνας. Σύντομα δε, σε χρόνο που θα οριστεί από τον κ. Γιαννακούρα, θα γίνει και ανάλογη ημερίδα.

Νικολάου: Όχι στην ΤΕΡΝΑ

Στην αδυναμία του δήμου να δώσει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νικολάου, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου  και στη μοναδική λύση που υπάρχει και είναι η πλέον σωστή, αυτή της διαχείρισης από το δήμο ή τη συνεργασία δήμων,  χωρίς την ανάμειξη των ιδιωτών. Η παρούσα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στοχεύει  στην άσκηση πίεσης στον κόσμο ώστε τελικά να διαχειριστεί τα σκουπίδια η ΤΕΡΝΑ, πράγμα απαράδεκτο.

Ενημέρωση για την ανακύκλωση

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων διοργανώνει, το Σάββατο 21  Μαρτίου 2015 και ώρα 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης , εκδήλωση  ενημέρωσης των συμπολιτών μας για το σοβαρό θέμα των στερεών αποβλήτων που απασχολεί την πόλη μας.

Σκοπός της εκδήλωσης η συνειδητοποίηση όλων και η άμεση εφαρμογή εναλλακτικών μορφών  διαχείρισης, δηλαδή διαλογή στην πηγή, επανάκτηση-επαναχρησιμοποίηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση και κομποστοποίηση οργανικών. Είναι ο μόνος τρόπος να  ελαττωθεί  ο όγκος των απορριμμάτων, συμβάλλοντας  έτσι τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης.

Στην  εκδήλωση   αυτή α) η ομάδα RETHINK, με την Μυρτώ  Φοίφα , θα μεταφέρει την εμπειρία της Καλαμάτας και θα κάνει επίδειξη κομποστοποίησης και β) ο Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της Πρωτοβουλίας  Συνεννόησης για την διαχείριση απορριμμάτων (ΠΡΟΣΥΝΑΤ), θα μιλήσει  με θέμα: «Εναλλακτική διαχείριση  απορριμμάτων». Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

Θέσεις απασχόλησης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν χθες, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και  Βασίλης Κεγκέρογλου, με θέμα: «Καθυστέρηση δημιουργίας 160 χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης από προγράμματα για ανέργους με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ».
Στην ερώτησή τους, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως η προηγούμενη Κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση με 600 εκατομμύρια ευρώ δέκα και πλέον προγραμμάτων για προσωρινή απασχόληση, επαγελματική κατάρτιση και είσοδο στην αγορά εργασίας περίπου 160 χιλιάδων ανέργων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Οι κκ. Κωνσταντινόπουλος και Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, ερωτούν τον Υπουργό Εργασίας πού οφείλεται η καθυστέρηση αυτή και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το κάθε ένα ξεχωριστά.

Νομιμοποίησε καταπατημένη έκταση;

Ιδιοκτήτης καταπατημένης δημόσιας έκτασης, την οποία αγόρασε το 2006, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και η σύζυγός του Σούζαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Hot Doc. Το ίδιο το γεγονός εκθέτει τον υπουργό, ο οποίος καλείται να απαντήσει αν γνώριζε ή αν εξαπατήθηκε, όμως η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς πριν από περίπου ένα μήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ανακοίνωσε την προώθηση μιας ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων να τις νομιμοποιήσουν.

 

Η υπόθεση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, το ζεύγος Χαρδούβελη, Γκίκας και Σούζαν, έχει στην ιδιοκτησία του ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων στα Πούλιθρα Αρκαδίας, ένα χωριό κοντά στο Λεωνίδιο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Από τα 40 στρέμματα τα 20 αποτελούν δημόσια γη. Η εν λόγω έκταση αγοράστηκε το 2006 από τη σύζυγο του υπουργού Οικονομικών και περιλαμβάνεται στην κοινή φορολογική τους δήλωση.

Τα 20 στρέμματα της έκτασης είχαν αρχικά αγοραστεί το 1966 από τον Δημήτρη Ξερακιά. Σύμφωνα με το συμβόλαιο σε αυτήν υπάρχουν ελιές χαρουπιές και μια στάνη. Όπως αναφέρει στο Hot Doc η σύζυγος του Δημήτρη Ξερακιά, καθώς ο ίδιος έχει αποβιώσει, το κτήμα νοικιαζόταν συχνά σε βοσκούς οι οποίοι άρχισαν σταδιακά να χρησιμοποιούν και τμήμα του βουνού. «Εκείνοι άφηναν τα ζώα να πηγαίνουν προς το βουνό ξεπερνώντας τα 20 στρέμματα που νοίκιαζαν», δηλώνει. Με το πέρασμα των χρόνων φτάνουμε στο 2006, όπου ο Δημήτρης Ξερακιάς εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης πλέον 40 στρεμμάτων, αν και είχε αγοράσει μόνο τα 20, τα οποία πουλάει στην Σούζαν Χαρδούβελη.

 

Και η «σύμπτωση της ρύθμισης»

Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρεται και στη σύμπτωση με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικών μέσω της οποίας δίνεται το δικαίωμα στους καταπατητές να νομιμοποιήσουν την έκταση τους, πληρώνοντας ένα ποσό. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι ιδιώτες έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1993 έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους, καταβάλλοντας στις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες τίμημα χαμηλότερο έως και 80% από τις αντικειμενικές τους αξίες. «Η έκταση του ζεύγους Χαρδούβελη εντάσσεται σε αυτή τη ρύθμιση καθώς έχει καταπατηθεί μετά το ‘66», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος.

 

Σκουπίδια παντού.
Το τέλος της «ανοχής» και της «αντοχής» τους, διατράνωσαν χθες χιλιάδες κόσμου, που συμμετείχε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί στους δρόμους της πόλης του Πύργου, με αίτημα την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, διαμαρτυρήθηκαν μαζικά, για τον καθημερινό εφιάλτη που ζουν τους τελευταίους μήνες από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων και κάλεσαν το Δήμαρχο Πύργου να προχωρήσει άμεσα σε νόμιμη διαχείριση των σκουπιδιών, τους αρμόδιους Δικαστικούς λειτουργούς να προστατέψουν τους πολίτες αλλά και την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πηγή:isthmos.gr

 

Εκδήλωση για το ‘21

Το Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης και η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας συνδιοργανώνουν μουσικοχορευτική εκδήλωση, εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την Κυριακή 22 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Ομιλητής θα είναι το τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, Γιώργος Πραχαλιάς, με θέμα «Η γεωπολιτική ανάλυση της Επανάστασης του 1821, αναγωγή στο σήμερα».

Διαμαρτυρία κατά της βίας

Με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι μαθητές κυρίως της Γ΄ Γυμνάσιου Μεγαλόπολης με την υποστήριξη ορισμένων καθηγητών και μαθητών των υπολοίπων τάξεων υπέβαλαν τα συλλυπητήρια τους κάνοντας σιωπηλή διαμαρτυρία.

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι μαθητές είναι ότι δεν πρέπει να ασκείται βία και bullying.

Πηγή: kafeneio-megalopolis.gr

Χαμογελάτε

Γιατί οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές ;

Πάντα τους άρεσε η κουλτουριάρικη παρέα.

Γιαν. Πασπαμήτρος

Share.

Leave A Reply