Τα AMΧΡΕ και το Bexsero: Οκτώ (8) γνωστές και άγνωστες πτυχές…

0

Τα AMΧΡΕ και το Bexsero: Οκτώ (8) γνωστές και άγνωστες πτυχές που αφορούν την καθημερινότητα του παιδιατρικού λειτουργήματος και επαγγέλματος.
Πριν από ενάμιση μήνα σε κάποιο «παράθυρο» γνωστός τηλεδημοσιογράφος (τλδ) , του οποίου ο σταθμός συχνά είχε ασχοληθεί με το Βexsero, και σε συζητήσεις αυξημένης τηλεθέασης, αλλά και ως φιλοξενών με το αζημίωτο τη σχετική έμμεση διαφημιστική προώθηση του εμβολίου -είπε προς το νεοεκλεγέντα Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας: «Ή θα πρέπει να βγάλετε μια ανακοίνωση και να λέτε ότι οι γιατροί τα παίρνουν από τις εταιρείες (ΣΣ.εννοούσε όταν συστήνουν το ακριβό Bexsero) ή να το καλύπτουν τα Ταμεία». O τλδ. παρέλαβε επιστολή σε αυστηρό ύφος-ούτε εξώδικο, ούτε μήνυση-από το δικηγόρο της επαγγελματικής μου ένωσης. Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στο δικηγόρο μας και τα «μάζεψε» κοινώς, λέγοντας ότι «ήθελε να ελέγξει την εξουσία» και ότι θα μας καλέσει για συζήτηση και αποκατάσταση της αλήθειας(sic). Δεν μας κάλεσε, φυσικά, αλλά εμείς θα παρακολουθήσουμε πιθανή περαιτέρω υποτροπή και αντιιατρική συμπεριφορά του. Δυστυχώς, οι Ιατρικοί Σύλλογοι κι οι Επιστημονικές Εταιρείες σπανιότατα ενόχλησαν τέτοιους τύπους. Αυτό ήταν κομματάκι από ένα κακόγουστο παζλ του 2014 και του 2015 που αφορά το σημερινό θέμα μας. Σκέφτηκα να γράψω κι εγώ τις δικές μου σκέψεις, σήμερα ,που το αναφερθέν στον τίτλο του άρθρου ιδιοσκεύασμα, κλείνει ένα χρόνο αδειοδότησης για κυκλοφορία από τον ΕΟΦ , πράγμα που συμπίπτει με την ολοκλήρωση της τελετής του «γάμου» των εταιρειών- αυτής, που το ανακάλυψε, και αυτής που το απέκτησε και θα προωθεί εφεξής, σε πιο «πολιτισμένη βάση» και με ευπρέπεια, ελπίζω. Έχω την αίσθηση ότι η ελπίδα μου θα επιβεβαιωθεί. Να δηλώσω ,ακόμη, ότι τα τελευταία 9 χρόνια δεν έχω κάποια επαγγελματική σχέση με φαρμακευτική εταιρεία και ότι ποτέ δεν έκανα ή κάνω τον αυτόκλητο δάσκαλο προς παιδιάτρους. Θα χρησιμοποιήσω μέρος της εμπειρίας μου, που μου προσέδωσαν οι πολύ απλές ιδιότητές μου, που φαίνονται στο τέλος του κειμένου, κάτω από το ονοματεπώνυμό μου. Τυχαίνει να μην είμαι ιδιοκτήτης blog ή ιστοτόπου .Ξεκινώ, λοιπόν:
1/. Τι είναι τα ΑΜΧΡΕ. O όρος AMXΡΕ [=Αδειοδοτημένα ,αλλά Μη ΧΡηματοδοτούμενα (από τα ασφαλιστικά ταμεία) Εμβόλια] (ΣΣ: ατυχής ο ευρύτερα χρησιμοποιούμενος όρος «αποζημίωση εμβολίου η φαρμάκου») αποδίδει καλύτερα τον όρο «Approved but non-funded vaccines=AUV» που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί διεθνώς,μεταξύ των οποίων οι συγγραφείς D. Scheifele, B.Ward, S. Halperin, S. McNeil, N. Crowcroft, G. Bjornson από τα καταξιωμένα κέντρα του Καναδά :Vaccine Evaluation Center, University of British Columbia, Vancouver,The Research Institute of the McGill University Health Center, Montreal, Quebec, Canadian Center for Vaccinology, Dalhousie University, Halifax, Nova Scotia, Dalla Lana School of Public Health, University of Toronto, Public Health Ontario, Toronto στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο Vaccine 2014;32:766– 770, που ενθέρμως προτείνω να διαβάσετε. Οι συγγραφείς αναφέρονται καταρχήν στα αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα που έχουν τα εμβόλια, όταν εντάσσονται σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) ενός Κράτους, πράγμα που εξασφαλίζει τον επιχορηγούμενο εμβολιασμό με συνέπεια να επέρχεται αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, ιδεώδης προφύλαξη του πληθυσμού-στόχου και αυξημένη έμμεση προστασία της κοινότητας. Στη συνέχεια μας μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία από έξι (6) δικά τους ΑΜΧΡΕ, δηλαδή τα εμβόλια PCV,MCV,VAR,Zoster, Tdap, Rota , για τα οποία υπήρξαν πολυετείς καθυστερήσεις μέχρι να ενταχθούν στο ΕΠΕ του Καναδά. Ακόμη και μέχρι σήμερα υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις εμβολιαστικών σχημάτων και εμβολίων που εντάσσονται στο ΕΠΕ των 13 περιφερειών του Καναδά. Στη συνέχεια περιγράφουν τους τρόπους που πρέπει να προσεγγίσουν το «Φαινόμενο των ΑΜΧΡΕ» τόσον οι Ιατροί της μεγάλης χώρας,αλλά και οι Φαρμακοποιοί,οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι Επαγγελματικοί Οργανισμοί και οι Κατασκευαστές Εμβολίων. Ειδικότερα οι Ιατροί,εδώ και 13 χρόνια-σωστά διαβάσατε!- παροτρύνονται από τον υπεραιωνόβιο και πολύ σοβαρό φορέα CMPA (Canadian Medical Protective Association) : «…to inform patients about all recommended vaccines they could benefit from if they choose to pay».Είναι μια σοβαρή θεώρηση. Εξάλλου από το Vaccine 2013;31:2862-67 μπορείτε να πάρετε την πληροφορία ότι το μέσο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε σε 17 ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ενταχθούν τρία νεότερα εμβόλια-που επίσης είναι ακριβά – δηλ. τα PCV,HPV,Rota στα ΕΠΕ των χωρών αυτών- ήταν τα 6,4 χρόνια.
2/. Η Ελλάδα και τα ΑΜΧΡΕ.Η επαγγελματική μας ένωση είχε την ευκαιρία να θυμίσει στο ευρύ παιδιατρικό κοινό ότι τα παλαιότερα ΑΜΧΡΕ για την Ελλάδα ήταν τα παρακάτω [μέσα στην παρένθεση φαίνεται ο αριθμός των ετών καθυστέρησης για ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ)] της Ελλάδας : HBV( 6 χρόνια ), Hib (8 χρόνια ),HAV( 11 χρόνια),MCC(5 χρόνια ), VAR (2 χρόνια ),PCV7(2 χρόνια). Ακολούθησαν κι άλλα.
3/.Το προτελευταίο ΑΜΧΡΕ για την Ελλάδα, που ομολογουμέ-νως προσέφερε και προσφέρει γενναιόδωρο ΕΠΕ στα παιδιά που κατοικούν σε αυτήν, ήταν το εμβόλιο Ρότα ιού (κυκλοφορούν στην Ελλάδα δύο ιδιοσκευάσματα, το RV1 και το RV5,ενώ στο σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο πολλοί συχνά κάποιοι αναφέρονται- λες κι είναι το καλύτερο του κόσμου, μόνο και μόνο επειδή το γνωρίζουν από μέσα- επιτρέπεται μόνον ένα, το RV1). Στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα ~100 παιδιατρικά συνέδρια, σεμινάρια, επιστημονικές συναντήσεις κοκ που γίνονται κάθε χρόνο και παρά την ένταξη στο ΕΠΕ με συμμετοχή 25% από τον Ιανουάριο 2012,το εμβόλιο αυτό έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, μόλις 40%. Αυτό σε απάντηση κάποιων που μιλούν περί τήρησης ΕΠΕ. Μια άλλη σύσταση που φαίνεται ότι δεν τηρείται επαρκώς σήμερα στη χώρα μας είναι ο αντιφυματικός εμβολιασμός στη γέννηση για παιδιά πληθυσμιακών ομάδων με υψηλό δείκτη διαμόλυνσης (π.χ. μετανάστες, αθίγγανοι κ.ά.) ή όταν υπάρχει ιστορικό φυματίωσης στο άμεσο περιβάλλον της οικογένειας ή σε περιπτώσεις, όπου η συμμόρφωση δεν είναι καλή ή πρόκειται για πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί. Στην Αθήνα υπήρξαν 3 πρόσφατα κρούσματα φυματιώδους μηνιγγίτιδας (αδημοσίευτα στοιχεία) σε παιδιά αλλοδαπών που ζούσαν σε περιβάλλον αυξημένου κινδύνου για φυματίωση και δεν εμβολιάστηκαν στα ελληνικά μαιευτήρια. Προφανώς θα είχαν εμβολιασθεί, αν είχαν γεννηθεί, ως αυξημένου κινδύνου για ΤΒ, στη χώρα καταγωγής τους !
4/.Το τωρινό ΑΜΧΡΕ στην Ελλάδα. Είναι το Βexsero.Αν δεν ήταν πανάκριβο και δεν βιώναμε την οικονομική κρίση, προφανώς δεν θα συζητούσαμε. {Να θυμίσω ότι, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν-προ κρίσεως- τα πρώτα εμβόλια HPV,PCV7,VAR-οι τιμές τους ήταν, αντίστοιχα: 180,80 και 80 €. Το δε HBV κόστιζε 6.700 δρχ. στις αρχές της δεκαετίας του 1990}. Στις ΗΠΑ- σε αντίθετη χρονολογική σειρά συγκριτικά με την Ευρώπη- έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον αρμόδιο φορέα ( FDA) δύο MenB εμβόλια, το Trumenba (Pfizer,την 29.10.2014) και αργότερα το Βexsero (Novartis,GSK τώρα,την 23.1.2015).Έγκριση από την ΑCIP για λίγες ομάδες αυξημένου κινδύνου ηλικίας 10-25 χρόνων πήρε το πρώτο την 27.202015.Δυστυχώς,και αυτά τα μηνύματα πέρασαν θολά στο κοινό από ένα τουλάχιστον ελληνικό blog και πρόσφατα από έναν κρατικό φορέα. Θα επανέλθω για το Βexsero εν Ελλάδι αργότερα.
5/.Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών(ΕΕΕ) ,ή αλλιώς προς πολλούς αποδέκτες: «αν δεν ξέρεις, μη μιλάς!». Δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει κάποιος το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΕ. Θα μπορούσε να το ψάξει και να το βρει, όπως βρίσκει τόσα και τόσα πράγματα. Παρεπιμπτόντως να σας αναφέρω ότι η επαγγελματική μου Ένωση με πρότεινε ως ισότιμο μέλος με δικαίωμα ψήφου για να καταλάβω μια θέση-εννοείται τιμητική και άμισθη-στη ΕΕΕ , μετά από επίμονες παραστάσεις στην προπροηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΥ. Πολλοί φίλοι και «φίλοι» ξύνισαν και κάποιοι λίγοι χάρηκαν. Άκουσα πολλές κραυγές, κορώνες και διαπιστώσεις όχι τόσο για το άτομό μου, αλλά για κάποια μέλη της ΕΕΕ. Εγώ δεν είμαι συνήγορος της ΕΕΕ, ούτε διατελώ σε κάποια διατεταγμένη υπηρεσία σήμερα. Δεν έχω ευθύνη για την επιλογή των μελών ή τον χρόνιο αποκλεισμό και χρόνια διαμαρτυρία κάποιων άλλων. Δεν έχω την ευθύνη και εντολή να απολογηθώ για λογαριασμό καμιάς και κανενός, που:
α/.Βγήκε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και συμφώνησε με τα γραφόμενα στις λανθασμένες κάρτες του δημοσιογράφου αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες και τις οδηγίες εμβολιασμού των παιδιών ειδικότερα για γρίπη.
β/.Βρίσκεται ταυτόχρονα στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο της επαγγελματικής ζωής των Παιδιάτρων της χώρας.
γ/.Πηγαίνει να κάνει ομιλία σε παιδιάτρους έχοντας το ατυχές στυλ άπειρου και ταυτόχρονα αυτοκρατορικού πρωτοδιόριστου ιατρικού επισκέπτη, χρησιμοποιεί δε – αυτό είναι διαχρονική μόδα σε άπειρες δορυφορικές ομιλίες – διαφάνειες που δόθηκαν χωρίς να φιλτραρισθούν και οι οποίες, μερικές φορές, παραπληροφορούν [πχ. το Βexsero συνιστάται (sic) σε 34 χώρες, αντί του ορθού κυκλοφορεί].
δ/.Αρθρογραφεί με λανθασμένο τρόπο από το διαδίκτυο λέγοντας ότι το ΕΠΕ εγκρίνεται ή τροποποιείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «δεδομένων μεταξύ άλλων και των αντίστοιχων διαθέσιμων οικονομικών πόρων και περιορισμών». (ΣΣ. Σας διαβεβαιώνω ότι το εντός εισαγωγικών σκεπτικό καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Κι ήμουν παρών σε όλες τις συνεδριάσεις της ΕΕΕ).
Παρένθεση Πρώτη: Μελετώντας τον ίδιο ιστότοπο, εννοώ της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σκέπτομαι: Αλήθεια….Πώς θα γίνει πιστευτός από τους επισκέπτες-γονείς ο ιστότοπος http://vaccines.e-child.gr/stochi-kampanias/istoriko-simmetechontes/ όταν θα διαβάζουν « H Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό «Ενημερώσου… είναι μεταδοτικό!» είναι μια ευγενική χορηγία της τάδε φαρμακευτικής εταιρείας ; Τόσο μεγάλη ήταν αυτή η ανάγκη για προβολή της εταιρείας; Τόση ένδεια πια στη χλιδάτη ΕΠΕ; Kανείς δεν σκέφτηκε ότι κάνοντας μια βόλτα στο http://vaccines.e-child.gr/sistasis/sistasis-ellinikis-pediatrikis-eterias/ και διαβάζοντας τη σαφή διαφοροποίηση της Σύστασης της ΕΠΕ από το ΕΠΕ (ίδια ακρωνύμια με διαφορετικό άρθρο!!!) ως προς το MenB εμβόλιο συμβαίνουν τα εξής :Κυκλοφορούν πολλές δεύτερες σκέψεις (δεν έχω facebook και έχουν ήδη φτάσει στα αυτιά μου!) και αφετέρου οπλίζεται αυτόματα πολύ καλά η φαρέτρα του Δικηγόρου, Προέδρου Δικαστηρίου και Εισαγγελέα , που εκτός από το ερώτημα «Κάνατε το τεστ του ποτηριού;», που ακούστηκε σε δίκη γιατρού προ εβδομάδων σε πόλη της Πελοποννήσου, θα εγκαλεί εφεξής, τον εν δυνάμει κατηγορούμενο-πλην άτυχο Παιδίατρο του μέλλοντος χρόνου- ρωτώντας τον: «Το παιδί, για το οποίο κατηγορείσθε, πέθανε από Μηνιγγίτιδα Β.Γιατί δεν κάνατε το εμβόλιο , αφού το προτείνει σαφέστατα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία;». Αυτό δεν το γράφω, βέβαια, για να φοβηθεί κάποιος, αλλά πολύ απλά, γιατί υπάρχει ως ενδεχόμενο.
Παρένθεση Δεύτερη: Δεν έγραψα την παραπάνω σκέψη μου προς την ΕΠΕ, γιατί όποτε έγραψα, ουδέποτε πήρα απάντηση. Και για το «φαινόμενο της ΕΠΕ» εν κατακλείδι, όπως είπα πριν ένα χρόνο στο προαύλιο του Κολλεγίου Αθηνών, παρουσία κοινού, σε λίαν σεβαστό μου Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής, φταίνε σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον σαράντα εν ενεργεία και εν συντάξει Καθηγήτριες και Καθηγητές Παιδιατρικής! Παρακαλώ πολύ να μην κάνει κανείς τον ατυχή συνειρμό και σκεφθεί ότι στοχεύω στη διεκδίκηση κάποιας θέσης στο ΔΣ της ΕΠΕ! 6/. Επίθεση κατά της ΕΕΕ. Μετά από πρόσφατο παιδιατρικό σεμινάριο διάβασα σε ένα blog πάρα πολλά. O Παιδίατρος έγραψε στο blog του τις εντυπώσεις του και δέχτηκε από αναγνώστη μια ερώτηση και τον εξής σχολιασμό : «Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση (και ειλικρινά ελπίζω να σφάλλω) ότι η επιτροπή (ΣΣ.εννοεί η ΕΕΕ) λειτουργεί σαν μια κλειστή σέχτα με κανόνες Ομερτά και μυστικοπάθειας(sic). Θα ήλπιζα μόνον να δημοσιευόντουσαν τα πρακτικά της συνεδριάσεως της, ιδίως σε “κρίσιμες” στιγμές της.». Δεν μου άρεσε καθόλου αυτός ο κομψός υπαινιγμός στο ποσοστό (1/20) – γιατί 20 είναι τα μέλη της ΕΕΕ- που με αφορά. Αναζήτησα τον κύριο αυτό,για να διαπιστώσω αν είναι υπαρκτό πρόσωπο καταρχήν ή ψευδώνυμο που κάποιος χρησιμοποίησε. Μιλήσαμε τηλεφωνικά. Τον εντόπισα πολύ δύσκολα. Είναι ειδικευόμενος στην Παιδιατρική. Δεν μου το είπε ο ίδιος ,αλλά το έμαθα την άλλη μέρα. Ταυτόχρονα είναι διαχειριστής παιδιατρικού blog από το 2011 (σωστά !)που δίνει οδηγίες ΠΦΥ στις μανούλες, έχει άποψη, και κυρίως παρουσιάζεται ως Παιδίατρος(sic). Σε ένα τέτοιον, ο αείμνηστος Καθηγητής Ματσανιώτης θα είχε δείξει προ πολλού την έξοδο! Μου ζήτησε να του πω «τι θέλω να ανασκευάσει» και του είπα «τίποτε να μην ανασκευάσει, αφού αυτή είναι η γνώμη που σχημάτισε». Ήταν ευγενέστατος. Μου έκανε, όμως ,εντύπωση ότι μου απέκρυψε ότι είναι ειδικευόμενος, αν και του είπα ότι τον βρήκα από το προσωπικό του blog που διατηρεί ως «Παιδίατρος στην πόλη ……….». Και για να το κλείνω και αυτό το θέμα, μου έκανε εντύπωση κάτι στο blog του –επιμένω του Παιδιάτρου από το 2011- που δεν το έχω ξανασυναντήσει – και το γράφω για να το διασκεδάσουμε κάπως: Παραθέτει μια εικόνα του Ιησού Χριστού με παιδάκια που τον πλησιάζουν και θέτει το ερώτημα: «Τί κοινό έχει ο Ιησούς Χριστός με τους Παιδιάτρους;». Απαντά από κάτω: «Και οι δύο (sic) έχουν πει: Aφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου». Αλλά από την υπόθεση κονόμησαν (sic) μόνο οι δεύτεροι!» Έτσι σκεφτόταν ο κριτής της ΕΕΕ το 2011!
7/.Λίγα για το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΕ. Με την ευκαιρία να σας πω ότι οι λειτουργίες της ΕΕΕ καθορίζονται από αυστηρό νομικό πλαίσιο. Ανήκει στα λεγόμενα Συλλογικά Όργανα του ΥΥ. Είναι γνωμοδοτικό-συμβουλευτικό όργανο. Δεν ασκεί εξουσία. Δεν χρηματοδοτείται. Δεν έχει εκπρόσωπο τύπου, ούτε ιστότοπο. Δεν προβλέπεται έκδοση δελτίου τύπου. Οι αποφάσεις που παίρνει, κατόπιν φανερής ψηφοφορίας, καθαρογράφονται ως «εισηγήσεις της ΕΕΕ προς την πολιτική ηγεσία».
Οι αποφάσεις-εισηγήσεις αυτές της ΕΕΕ θα ισχύσουν , αν τις υπογράψουν όλες οι βαθμίδες της πολιτικής ηγεσίας. Για παράδειγμα την 22.1.2015 υπεγράφη το ΕΠΕ 2015,που ισχύει σήμερα, αλλά δεν υπεγράφη η εισήγησή μας για διάθεση της φυματίνης από το ελεύθερο εμπόριο, όπως είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τα παρόντα μέλη της οικείας συνεδρίασης της ΕΕΕ. Τέλος, σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο «Οι συνεδριάσεις είναι μυστικές. Η κατά τη συζήτηση παρουσία άλλων προσώπων, πλην των μελών και του γραμματέα ή των τυχόν ειδικώς οριζόμενων στο νόμο προσώπων, δεν επιτρέπεται. Το συλλογικό όργανο, όμως μπορεί να καλέσει προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, τα οποία και αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης».

Παρένθεση για τη φυματίνη:Ο πρώην Υπουργός ζήτησε συμπληρωματική εισήγηση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση. Ίδωμεν για το θέμα της φυματίνης. Κανείς δεν είχε καταδεχθεί να ασχοληθεί τόσα χρόνια! Τα σχόλια δικά σας. Η ΕΕΕ επιμένει σθεναρά στην αρχική της εισήγηση. Σημειώστε ότι η έρευνά μου-άρα και δική μου η ευθύνη- έδειξε ότι το Παστέρ κερδίζει τόσα χρόνια από την πώληση της φυματίνης, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα 43%!
8/. Η διαφήμιση εμβολίου. Αμέσως μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας το Bexsero κάποιοι Παιδίατροι έσπευσαν να το εντάξουν στα δικά τους εμβολιαστικά σενάρια που ταχέως και προθύμως συνέταξαν κι ευχαρίστως η εταιρεία έσπευσε να μοιράσει ή επιδείξει μέσω ταμπλέτας παντού. Αμέσως έγινε πληθώρα δορυφορικών συμποσίων. Το φθινόπωρο άρχισε και το πρωτόγνωρο για τη χώρα: η περίφημη τηλεοπτική, ραδιοφωνική και από τα λοιπά ΜΜΕ εκστρατεία εμβολιασμού. Έτσι «βαπτίστηκε για τα μάτια της νομοθεσίας!». Χρειάστηκε τη στήριξη κάποιου επιστημονικού φορέα-όχι της ΕΕΕ, όπως πολλοί νομίζουν. Ο διευθυντής εμβολίων (sic) [ΣΣ. Είναι γνωστόν ότι η Ελλάδα δεν παράγει εμβόλια] και κάποιος γιατρός έδωσαν συνέντευξη τύπου. Όλως περιέργως, μόνον, οι φωτογραφίες του γιατρού-που προφανώς εξετίθετο- κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και όχι του διευθυντού. Την ώρα της προαναφερθείσας συνέντευξης, διοργανωνόταν ένα πάνελ διαμορφωτών γνώμης-opinion leaders τους λέμε στην Άρτα- για το εμβόλιο στη χώρα μας. Την εταιρεία «έπιασε ο πόνος» και με κάλεσε ως μέλος της ΕΕΕ φυσικά! Δεν πήγα για πολλούς λόγους και ακόμη γιατί δεν συνηθίζω να δέχομαι τηλεφωνικές προσκλήσεις από αγνώστους. Αργότερα φούντωνε η τηλεθέαση με την παρουσία πρόθυμων Παιδιάτρων που εξηγούσαν στα πρωινάδικα «τι είναι αυτό το εμβόλιο». Ζούσαμε μια περίεργη ατμόσφαιρα. Δεν ξέρω πόσοι είχαν αντιληφθεί ότι η διαφήμιση ήταν στα όρια ή και πέρα από τα όρια της νομιμότητας. Η νομοθεσία είναι σαφέστατη [Άρθρο120/ ΦΕΚ1049Β΄/ 29.4.2013]: «Απαγορεύεται η απευθυνόμενη στο κοινό διαφήμιση Φαρμάκων (ΣΣ…. όπως τα εμβόλια που ανήκουν στα Ανοσολογικά Φάρμακα και στα φάρμακα, σύμφωνα με τη νομική ορολογία) που μπορούν να χορηγηθούν μόνο με ιατρική συνταγή. Η (προηγούμενη) απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στις εκστρατείες εμβολιασμού που διενεργούνται από τη βιομηχανία και έχουν εγκριθεί από τον Ε.Ο.Φ Η τήρηση των άνω προϋποθέσεων υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΦ». Προφανώς κάποιοι δεν έκαναν σωστά κι επαγγελματικά τη δουλειά τους,γιατί άλλο η «εκστρατεία εμβολιασμού» και άλλο το καραγκιοζιλίκι «Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού για τη πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας» που παρήλασε από τα ΜΜΕ μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι. Η Ένωσή μας δεν είχε την πολυτέλεια 5 διαθέσιμων δικηγόρων και της ύπαρξης 500.000 ευρώ για μακροχρόνιο νομικό αγώνα, όπως συμβούλεψαν οι ειδικοί του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Είδα πολλούς να κραυγάζουν τότε, από τον καναπέ τους. Οι διαφημίσεις προς τους γονείς ακόμη κυκλοφορούν μέσα από τριτοκλασάτα περιοδικά στα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, και τις καφετέριες. Διαμαρτυρήθηκα έντονα στην τότε Υφυπουργό Υγείας για το φαινόμενο «διαφήμιση Bexsero», όταν είχε έρθει να δει την ΕΕΕ σε ώρα συνεδρίασης και για το ότι σε επιχορηγούμενη με τη διαφήμιση της φαρμακευτικής εταιρείας πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο Προϊστάμενός της Υπουργός είχε πει-δύο περίπου μήνες πριν υπογράψει το ΕΠΕ- «εδώ με συμβουλεύουν οι Καθηγητές να μην το βάλω!». Η Ένωσή μας διαμαρτυρήθηκε επίσης πολύ έντονα σε άλλο χρόνο στην πολιτική ηγεσία. Η διαφήμιση ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωή της. Το προσωπικό της εταιρείας που ήταν υπεύθυνο για την «εκστρατεία εμβολιασμού» (sic) απεμακρύνθη για να το πω κομψά, αλλά έκτοτε, οι Παιδίατροι κι όλη η κοινωνία έχουν γίνει κουλουβάχατα, για να το πω άκομψα.
Και να μην μιλήσουμε για πιέσεις που ασκήθηκαν. Kάποιοι δεν συνειδητοποίησαν ακόμη και μέχρι σήμερα σε ποια χώρα ζουν. Το 1 ή 1,5 δις $ που προφανώς κόστισε το R&D του Bexsero, στην Ελλάδα, που βυθίζεται, θα έκανε το μεγαλύτερο ποσοστό της απόσβεσης της επένδυσής του; Ξεχάστηκαν η ηρεμία και η σύνεση,που επιδείχτηκε με τα τόσα και τόσα ΑΜΧΡΕ που πέρασαν από τα χέρια μας; Και, βέβαια, δεν θα ήθελα με τίποτε να ήμουν στη θέση του Συναδέλφου από την Αιτωλοακαρνανία του οποίου εμβολιαζόμενο παιδί έκανε σπασμούς αμέσως μετά από το Bexsero, αλλά ούτε να ξαναβρεθώ στη θέση που βρέθηκα το 2001,όταν χάθηκε από Σηψαιμία από Μηνιγγιτιδόκοκκο C ένα 13χρονο κορίτσι που παρακολουθούσα, 1-2 βδομάδες μετά την κυκλοφορία του Μeningitec στη χώρα. Ανάλογη περίπτωση- προς χαρά των καναλιών-σίγουρα θα ξαναπροκύψει με Μηνιγγιτιδόκοκκο Β. Ναι, ο Παιδίατρος πρέπει πάντα να διαβάζει, να ενημερώνεται, να προβληματίζεται και να επιλέγει αυστηρά όσους τον εκπαιδεύουν ή τον διαφωτίζουν. Η επιμόρφωση των Παιδιάτρων πρέπει να περάσει και στα χέρια των ιδίων. Οι Συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα Κρήτης οργάνωσαν φέτος την 18η (!) διημερίδα τους, όπου κι είχα την τιμή να μιλήσω.
Καταληκτικά: Σήμερα δεν θα κάνω προτάσεις, παρά το γεγονός ότι το συνηθίζω. Έχουν ήδη ακουστεί πολλές προτάσεις. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός .Σκοπός ήταν η ενημέρωση των Συναδέλφων. Ίσως κάποιοι ενδιαφερθούν. Θα δείξει. Βλέπω ότι όλοι διαπιστώνουν ότι η κρατική μηχανή καίει κάρβουνο και ουδείς συγκινήθηκε να αλλάξει η μορφή της ενέργειας. Οι καναπέδες που καθόμαστε όλοι μας είναι αναπαυτικοί. Οι γραφικοί και πρωτοπόροι λιγόστεψαν. Πάντα κραυγές, κορώνες, αφορισμοί. Γεμάτες οι αίθουσες με τις 100 εκδηλώσεις ετησίως και τα αντίστοιχα πούλμαν, με εκδρομείς εκστρατεύοντες κατά των συνεδρίων της υπαίθρου, γεμάτα! Όλοι ευχαριστημένοι. Αυτοί που τα οργανώνουν πάντα θα υπάρχουν. Και μετά αρχίζουν τα όργανα (blogs,facebook κοκ). Και κάποιοι Παιδίατροι συνεχώς εκτίθενται και εκθέτουν άλλους. Ευτυχώς λίγοι , που μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο προσεκτικοί. Ο «φίλος» που έγραψε, όπως έγραψε για την ΕΕΕ, ότι λειτουργεί «σαν μια κλειστή σέχτα με κανόνες Ομερτά και μυστικοπάθειας» θα μπορούσε ενδεχομένως να διατυπώσει με θάρρος την ίδια σκέψη του μέσα στον χώρο της επιστημονικής εκδήλωσης και όχι στο blog που διαβάζουν και γονείς- και μας εκθέτει όλους αδίκως. Εγώ πιστεύω ότι μας εκθέτει ως παιδιατρικό σώμα και μέσα από το προσωπικό του blog. Aυτός και άλλοι πολλοί. Βέβαια αυτή είναι προσωπική μου γνώμη, με την οποία κανείς δεν καλείται να συνταχθεί ή να εξεγερθεί.
Σημαντικό Υστερόγραφο αναφερόμενο στο κάρβουνο που προείπαμε: Oι επικαιροποιήσεις των δύο τελευταίων ΕΠΕ της χώρας έγιναν το Δεκέμβριο 2011 και τον Ιανουάριο 2015.Για το αυξημένο μεσοδιάστημα πάλι δεν ευθύνονται οι αντίστοιχες ΕΕΕ . Τα ΕΠΕ πήραν ΑΔΑ, δηλ. αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και είχαμε την ευτυχία να τα δούμε εύκολα να κυκλοφορούν. Και για να μην ξεχνιόμαστε, προ εποχής αναρτήσεων του ΕΠΕ στο διαδίκτυο, κανένας φορέας (ΠΙΣ,ΙΣΑ,Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία κ.ά.) δεν φρόντισε να μας το στέλνει ταχυδρομικώς, για να φωτισθούμε εγκαίρως και εγκύρως. Μέχρι και σήμερα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, ακόμη δεν έχει φτάσει ταχυδρομικώς στους φορείς, επίσημο έγγραφο του ΥΥ που κοινοποιεί το ανακοινώσιμο από την ΕΕΕ σκεπτικό της για την μη ένταξη του ΜenB εμβολίου στο ΕΠΕ. Από το ΥΥ δεν προβλέπεται ανάρτηση στο διαδίκτυο, να πάρει δηλαδή ΑΔΑ, για αυτό κι εγώ, κατάντησα να πω :«Ευτυχώς που υπάρχουν κι οι διαρροές!», γιατί έχει, ήδη, διαρρεύσει από πολλών ημερών (!) στο διαδίκτυο το σκεπτικό της ΕΕΕ για την μη ένταξη του ΜenB εμβολίου στο ΕΠΕ. Ερωτώ, λοιπόν, πολλούς φίλους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν ζούμε στις ΗΠΑ: Kαι για αυτό η ΕΕΕ φταίει ; Προσωπικά αναμένω τις Συστάσεις Εμβολιασμού Παιδιών που συντάσσει ο Παιδιατρικός Όμιλος Κάτω Παρταλίου. Το σταματώ εδώ,προκειμένου να διατηρήσω τα όποια ψήγματα αισιοδοξίας που απέμειναν.
Στο τέλος,ευχαρίστως, παραθέτω προκειμένου να εμπεδώσουμε όλοι ,αυτό που είπε ο αείμνηστος Δημήτριος Τριχόπουλος προτελευταίος Πρόεδρος της τωρινής ελληνικής ΕΕΕ -μεταξύ των πολλών άλλων- στη «Conversation with Dimitrios Trichopoulos» , byMichelle A. Williams και δημοσιεύτηκε στο Epidemiology του Σεπτεμβρίου 2014: «In science, we need to be Kind – disagreement in science requires scientific arguments and not personal hostility and rudeness. Occasionally you read reviews, anonymous reviews, and you can’t believe that scientists behave that way.»

Με τους καλύτερους συναδελφικούς χαιρετισμούς.
Κωνσταντίνος Αχιλ.Καρύδης Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος Επί 24ετία στο παιδιατρικό λειτούργημα και ελευθέριο επάγγελμα Ιδρυτικό μέλος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) Μέλος στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) kkarydis@otenet.gr

Share.

Leave A Reply