Στον γιατρό κι όχι… στον έμπορο για να κόψεις το τσιγάρο!

0

“To ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα εμπορικό κι όχι ένα φαρμακευτικό προϊόν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει”,  με άγνωστες επιπτώσεις στον χρήστη, το οποίο υποκαθιστά το κάπνισμα και δεν βοηθά στην διακοπή του, επεσήμανε σήμερα ο Πνευμολόγος Μιλτιάδης Μαρκάτος, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα “Κάπνισμα και ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μύθοι και αλήθειες”.

Μόνο 3 στους 100 κόβουν το κάπνισμα μόνοι τους

Όπως είπε, ο μόνος τρόπος να σταματήσει το κάπνισμα κάποιος που πραγματικά το θέλει, είναι να απευθυνθεί στον πνευμονολόγο του και στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, των ιδιωτών ή του Νοσοκομείου Χανίων. “Μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα, στατιστικά επιβεβαιωμένο. Σύμφωνα με έρευνες, μόνοι τους, καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα  μόνο 3 στους 100 ενώ με ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%-55%.” τόνισε, εξηγώντας ότι οι γιατροί παρεμβαίνουν με φάρμακα, υποκατάστατα νικοτίνης και την απαραίτητη  συμβουλευτική.

Δεν ελέγχονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ο κ. Μαρκάτος, μετέφερε την σύσταση των ενώσεων πνευμονολόγων όλου του κόσμου για αποφυγή του ηλεκτρονικού τσιγάρου. “Δεν γνωρίσουμε τι περιέχει, πάντως  δεν είναι μόνο ατμός. Υπάρχουν ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες αλλά δεν ξέρουμε ποιές είναι οι μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ένας άλλος τρόπος καπνίσματος – ένα εμπορικό προϊόν που δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία ελέγχου, δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται τα φάρμακα” είπε.

Η εκδήλωση

Η αποψινή εκδήλωση, εντάσσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Πρόληψης “Νοιάζομαι για την υγεία μου” που υλοποιούν ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.) του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Χανίων και  φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων.

zarpa.gr

Share.

Leave A Reply