Στο “κόκκινο” η νευροχειρουργική και η καρδιολογική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

0

Στην «εντατική» φαίνεται ότι μπαίνει η νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, που εξυπηρετεί ολόκληρη την Πελοπόννησο, αφού πλέον αντιμετωπίζει μόνον τα έκτακτα περιστατικά. Με ανάλογα προβλήματα απειλείται και η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου.

Μόνο έκτακτα περιστατικά θα χειρουργούνται πλέον στη νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης, αφού τα χρήματα πού προορίζονταν για την κλινική εξαντλήθηκαν, δηλώνει ο διευθυντής της νευροχειρουργικής Φίλιππος Βαρότσης, συμπληρώνοντας ότι «θα αρχίσουν οι διακομιδές στην Αθήνα».

Στο έγγραφο του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου προς την νευροχειρουργική κλινική αναφέρεται ότι «από τούδε και στο εξής, πλην επειγόντων περιστατικών από τα οποία κινδυνεύει η ζωή και η υγεία των ασθενών, θα υπάρχει προέγκριση από την διοίκηση του Νοσοκομείου, για οποιαδήποτε οικονομική δαπάνη του τμήματός σας».

Σημειώνεται ότι η νευροχειρουργική κλινική στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης είναι η μοναδική που λειτουργεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αντιμετωπίζει το σύνολο των περιστατικών από την Αρκαδία, την Αργολίδα, την Μεσσηνία, την Λακωνία, την Κορινθία και περιοχές της νότιας Αχαΐας.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της κλινικής Φίλιππος Βαρότσης, «η κλινική πραγματοποιεί όλη τη γκάμα της νευροχειρουργικής ειδικότητας, εκτός βέβαια από το τραύμα κι εδώ και χρόνια έχει μηδενίσει τη διακομιδή ασθενών από την Πελοπόννησο, προς τα νοσοκομεία της Αθήνας. Όμως, με αυτή την απόφαση θα αρχίσουν οι διακομιδές στην Αθήνα».

«Αδύνατον να πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία»

Ο κ. Βαρότσης διατυπώνει απορία για τη λογική, με την οποία ο διοικητής του νοσοκομείου έκανε την κατανομή των κονδυλίων στις κλινικές και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κλινική έναντι άλλων, λαμβάνει ελάχιστα χρήματα.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι από την αρχή του χρόνου έχουν αντιμετωπιστεί επεμβατικά περί τις πενήντα συνολικά περιπτώσεις ασθενών από την περιοχή της Πελοποννήσου.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται μείζον θέμα. Ήδη παρατηρούνται ελλείψεις απαραίτητων υλικών για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ενώ παράλληλα υπάρχει λίστα προγραμματισμένων προς χειρουργείο περιστατικών για το επόμενο διάστημα, τα οποία πλέον δεν μπορούν να γίνουν. Κάνω έκκληση να βρεθούν κονδύλια, γιατί δεν μπορούμε να καθόμαστε». «Η νευροχειρουργική της Τρίπολης πρέπει να είναι συνέχεια ενεργή και σε ετοιμότητα, γιατί εξυπηρετεί όλη την Περιφέρεια. Είναι επιπλέον απαραίτητη για την λειτουργία του νοσοκομείου Καλαμάτας, αφού εξυπηρετεί ασθενείς από εκεί».

Σύντομα διακομιδές στην Αθήνα και από την καρδιολογική κλινική

Εν τω μεταξύ, εκτός από την νευροχειρουργική που θα αρχίσει τις διακομιδές σε νοσοκομεία της Αθήνας, σύντομα – αν δεν ληφθούν μέτρα – θα αρχίσουν διακομιδές και από την καρδιολογική κλινική λόγω αποχώρησης γιατρών.

Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Δημήτρης Χρυσσός δηλώνει ότι «θα έχουμε διακομιδές και από την καρδιολογική κλινική, αφού εντός Μαΐου αποχωρούν δύο έμπειροι επεμβατικοί καρδιολόγοι».

Επιτακτική ανάγκη η επέκταση της θητείας των επικουρικών

Ο κ. Χρυσσός προσθέτει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα με υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την επέκταση της μονοετούς θητείας σε τριετή των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν ήδη.

«Με τον τρόπο αυτό – τονίζει – δίνεται άμεσα λύση στο πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθεί και το αιμοδυναμικό εργαστήριο που κατά τους τέσσερις μήνες λειτουργίας του έχει εκτελέσει 106 στεφανιογραφίες ασθενών από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και 22 αγγειοπλαστικές. Κι αυτό, διότι είναι το μοναδικό εργαστήριο που λειτουργεί στην Πελοπόννησο με επεμβατική δυνατότητα».


Με πληροφορίες απο http://www.tempo24.gr/eidisi/19351/sto-kokkino-ta-nosokomeia-tis-peloponnisoy

Share.

Leave A Reply