Πρόταση για θέση Πνευμονολόγου-Φυματιολόνου, στην ΠΦΥ

0

Το πιο κάτω υπόμνημα, συντάσεται στα πλαίσια του Σχεδίου Νόμου Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και έχει ως στόχο την ενημέρωση σας, όσον αφορά τον επιστημονικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, στην κοινότητα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μετά λύπης μας, διαπιστώσαμε στο εν λόγω νομοσχέδιο, την απουσία τοποθέτησης, μαζί με εκείνη του Γενικού Ιατρού, του Παθολόγου και του Παιδίατρου, και του Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειώσουμε την απουσία πρόσκλησης σε διάλογο, των επιστημονικών φορέων μας, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για ένα τόσο σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας.

Κατά την άποψη μας, το σημαντικότερο κριτήριο δημιουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί η χορήγηση ιατρικών υπηρεσιών με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη και αγωγή της Υγείας, η θεραπεία, καθώς και η αποκατάσταση των χρονίως πασχόντων, μέσα από διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, πρέπει να κατέχει κύρια θέση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ως προς τη διαχείριση των νοσημάτων του Αναπνευστικού Συστήματος. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα αποτελούν τα πλέον συνήθη νοσήματα, για τα οποία αναζητείται ιατρική βοήθεια και συνδρομή, με τη ΧΑΠ να αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, η κακοδιαχείριση των νοσημάτων του αναπνευστικού, από μη εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, χωρίς εμπειρία στην ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και διαχείριση τους, δύναται να επιβαρύνει σημαντικά τόσο το σύστημα Υγείας, όσο και τον ίδιο τον ασθενή, επιφέροντας μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση τους, να ευνοεί και να συντηρεί την πολυφαρμακία, να αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος και να εξαντλεί πόρους από το Υγειονομικό Σύστημα, ενώ παράλληλα να μειώνει σημαντικά το επίπεδο ποιότητας ζωής των αναπνευστικών ασθενών και να καταγράφει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Η πενταετής εκπαίδευση του Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, καλύπτοντας δύο έτη από την ειδικότητα της Παθολογίας, η εκπαίδευση του σε ακτινοδιαγνωστικά τμήματα, η εμπεριστατωμένη εκπαίδευση του σε εργαστήρια λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής, η διάγνωση και διαχείριση των διαταραχών του ύπνου σε οξεία και χρόνια βάση, αλλά και η τοποθέτηση του στον χώρο των επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα επιλογής γιατρών ΤΕΠ από το Υπουργείο Υγείας, τον αναγάγουν σε έναν άριστο επαγγελματία Υγείας, για την αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επιπρόσθετα, η ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας, είναι η μόνη που δύναται να διαχειριστεί επαρκώς τη φυματική λοίμωξη, όπως επίσης δύναται να προβεί σε ολοκληρωμένο έλεγχο, επαφών κρουσμάτων φυματίωσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας του γενικού πληθυσμού.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μη σημειωθεί η συνδρομή της ειδικότητας σε θέματα διακοπής καπνίσματος, σε γενικό και ειδικό πληθυσμό, όπως σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους, με τη χρήση των ορθών και κατάλληλων διαγνωστικών εργαλείων.

Εν κατακλείδι, η συμμετοχή του Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη στη νεοσύστατη σύνθεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα παρακαλούσαμε για μια συνάντηση μαζί σας, για την ανάδειξη των θέσεων και προτάσεων μας.

Μετά τιμής,

Για το ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

 

 

 

Share.

Leave A Reply