Πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ – Ε.Κ.Π.Α – Μοριακοί Μηχανισμοί και Κλινικές Επιπτώσεις των Δράσεων του Υποδοχέα των Γλυκοκορτικοειδών» (MIS: 377204)

0

Μεγάλο ερευνητικό Πρόγραμμα, «καθρέφτη» της διεθνούς επιστημονικής πρωτοπορίας στην οποία φέρνει τη χώρα μας με το πολυβραβευμένο ερευνητικό της έργο, ολοκληρώνει στο τέλος Νοεμβρίου 2015 η Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών!

ÁèÞíá, 25 Ïêôùâñßïõ 2015

Πρόκειται για το Πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ – Ε.Κ.Π.Α – Μοριακοί Μηχανισμοί και Κλινικές Επιπτώσεις των Δράσεων του Υποδοχέα των Γλυκοκορτικοειδών» (MIS: 377204), που διεξάγεται από το 2011 από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Κύριο στόχο της διενέργειάς του αποτελεί η περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών του στρες, το οποίο, όταν υπερβεί κάποια όρια, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές που προάγουν την εμφάνιση νόσων στον ανθρώπινο οργανισμό. Σπουδαίο ρόλο στο σύστημα επαναφοράς του οργανισμού στην πρότερη κατάσταση ισορροπίας μετά από στρες, αποτελούν τα γλυκοκορτικοειδή, στεροειδείς ορμόνες (π.χ. κορτιζόλη), που ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών λειτουργιών απαραίτητων για τη ζωή, όπως την αύξηση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή κτλ.

 

Το Πρόγραμμα μελετά τους μοριακούς μηχανισμούς και τις κλινικές επιπτώσεις της αντίστασης των ιστών στα γλυκοκορτικοειδή, όπως συμβαίνει στην Πρωτοπαθή Γενικευμένη Αντίσταση στα Γλυκοκορτικοειδή, ή αλλιώς, Σύνδρομο Χρούσος

 

Για τα ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα του Προγράμματος «ΘΑΛΗΣ», θα σας ενημερώσουν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Χρούσος και η Συντονίστρια Ερευνήτρια, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, ώρα 13:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Athens View).

Share.

Leave A Reply