Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων: «Κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση»

0
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού εξέφρασε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων για τον νέο κορωνοϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης.
«Βλέπουμε η επιδημική καμπύλη της Ελλάδας να πηγαίνει καλά. Φαίνεται να έχει μία τάση υποχώρησης. Δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα, δεν έχουμε αυξημένους θανάτους, δεν έχουμε αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων.
Το μεγάλο πρόβλημα θα ήταν αν είχαμε πολλούς διασωληνωμένους, όταν το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται. Εισπράττουμε το καλό αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον δεν θα έχουμε ξανά πρόβλημα όταν αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
Για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Γαργαλιάνος υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε απότομα να ανοίξουμε τα σχολεία, να ανοίξουμε πολυκαταστήματα, να αφήσουμε τον κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς να παίρνει μέτρα προστασίας. Φαντάζομαι θα αρχίσουν σιγά – σιγά».
Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή και το εμβόλιο, ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε ότι «λύση στο θέμα θα δοθεί μόνο με εμβόλιο αποτελεσματικό. Μέχρι τώρα το φάρμακο το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο είναι ενδοφλέβιο. Το σημαντικό είναι να βγει ένα χάπι το οποίο θα το παίρνεις και θα συμπεριφέρεται όπως το tamiflu στη γρίπη. Αυτό δεν έχει βγει μέχρι τώρα.
!Όλος ο πλανήτης ψάχνει να βρει το φάρμακο. Από εκεί και πέρα, η λύση θα δοθεί με αντιιικό φάρμακο, αντικορωναϊκό και βεβαίως με το εμβόλιο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί η ανοσία του πληθυσμού ώστε να μην έχουμε τον κίνδυνο να υποτροπιάζει. Η αισιοδοξία μου ξεκινάει από το τέλος του έτους. Μην περιμένουμε να γίνει κάτι θεαματικό αν δεν φτάσει το τέλος του 2020. Τουλάχιστον για το εμβόλιο», αν κι όπως εκτίμησε «κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση. Δεν υπάρχει περίπτωση, χωρίς να έχει βρεθεί το εμβόλιο, να μην ξεκινήσει δεύτερο κύμα. Το ζητούμενο είναι πότε θα γίνει και πόσο περισσότερο προετοιμασμένοι θα είμαστε».
https://www.pronews.gr/ygeia/868519_proedros-tis-ellinikis-etaireias-loimoxeon-kata-pasa-pithanotita-fthinoporo-tha-ehoyme
Share.

Leave A Reply