Πόσο έτοιμα είναι τα Ελληνικά νοσοκομεία να διαχειριστούν μια φυσική καταστροφή;

0

Το επίπεδο της επαγρύπνησης και της προετοιμασίας των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως σεισμούς, πυρκαγιές και άλλα φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, θα διερευνηθεί στο πλαίσιο του 2ου Εντατικού Σεμιναρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ναυτικού Νοσοκομείο Αθηνών, με θέμα «Νοσοκομεία σε μεγάλες κρίσεις: Πόσο έτοιμοι είμαστε;», την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Επιστημονικά υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα επικεντρωθούν στη μελέτη και προβολή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα ασφαλείας των νοσοκομείων και νοσοκομειακής ετοιμότητας.

Θα παρουσιαστούν ενδεικτικά συστήματα αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καθώς και σχετικά επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αποτελέσει πεδίο για την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για θέματα που αφορούν τα σχέδια επιχειρησιακής ετοιμότητας, επικαιροποίησης και εφαρμογής τους σε καταστάσεις κρίσεων.

Συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Γιάννου, Γενικός Χειρουργός, πρώην αρχιχειρουργός του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ο Αναστάσιος Σπανός, Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) Π.Ν., Διευθυντής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ο Αριστείδης Διαμαντής, Πλοίαρχος (ΥΙ) Π.Ν., Δ/ντης Εκπαίδευσης και Έρευνας Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας και Κατασκευών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Φωτίου Ευστράτιος, Ειδικός Παθολόγος – Επειγοντολόγος, Chair Disaster Medicine Section, European Society for Emergency Medicine.

Share.

Leave A Reply