Πέθανε ο ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Θανάσης Τζαβάρας

0

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Θανάσης Τζαβάρας, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ο Θανάσης Τζαβάρας γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες και ιατρικές του σπουδές. Από το 1965 μέχρι το 1978 έζησε στο Παρίσι όπου μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στη Νευρολογία-Ψυχιατρική, ερεύνησε στο πεδίο της Νευροψυχολογίας, διαμορφώθηκε στην ψυχανάλυση στο πλαίσιο της Φροϋδικής Σχολής του Λακάν.
Από το 1978 δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και από το 1998 ήταν  καθηγητής Ψυχιατρικής, αρχικά στο τμήμα Νοσηλευτικής και μετέπειτα στο τμήμα ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ.

Υπήρξε συνεκδότης της σειράς «Τρίαψις Λόγος» των εκδόσεων Εξάντας, μέλος της τετραμελούς συντακτικής ομάδας του ψυχαναλυτικού περιοδικού «Εκ των υστέρων» και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Σύναψις».

Ο εκλιπών είχε μιλήσει στο «Βήμα» το 2011 με αφορμή την οικονομική κρίση που είχε ενσκήψει στη χώρα και την παρατηρούσε ψύχραιμα. Χωρίς να υποβιβάζει τη δυσµενή οικονοµική συγκυρία, την αντιμετώπιζε ως άλλη µία κρίση από αυτές που συνθέτουν το σενάριο της Ιστορίας. Όως τόνιζε, όλα θα ήταν διαφορετικά αν ήµασταν εκπαιδευµένοι για την αντιµετώπισή της…

Η συνέντευξη του Θανάση Τζαβάρα στο «Βήμα της Κυριακής» στο φύλλο της 25ης Σεπτεμβρίου 2011 με τίτλο «Το µόνο που χρειαζόµαστε είναι αγάπη»

Αξιοσημείωτη είναι η μαρτυρία που είχε καταθέσει ο καθηγητής Ψυχιατρικής όταν είχε βρεθεί στα πρόθυρα του θανάτου. Έζησε 105 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», 40 από αυτές σε καταστολή και αργότερα με τραχειοστομία. Δηλαδή πέρασε τρεισήμισι μήνες μεταξύ ζωής και θανάτου μέσα σε μια κατάσταση αμφίθυμη, ψυχικά διαταραγμένη και πολύπλοκη, αλλά καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσα. Το ταξίδι του αυτό προς την Κόλαση καταγράφεται σε βιβλίο με τίτλο «Ένα ταξίδι προς την Κόλαση γεμάτο φαντασιώσεις».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=771641

Share.

Leave A Reply