Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

0

Κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και τις επιπτώσεις της, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε ειδικούς και μη ειδικούς. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH).

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος (σταγόνα πηγμένου αίματος) μέσα σ’ ένα αγγείο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και να εγκυμονεί κινδύνους στη ζωή του ασθενούς. Σύμφωνα με στοιχεία της ISTH, ένας στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε θρόμβωση.

Η 13η Οκτωβρίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (World Thrombosis Day), επειδή στην ημερομηνία αυτή του 1821 γεννήθηκε ο πρωτοπόρος γερμανός παθολόγος Ρούντολφ Φίρχοβ, ο οποίος ανέπτυξε για πρώτη φορά την έννοια της «θρόμβωσης» κι έκανε σημαντικά βήματα προόδου στην κατανόηση αυτής της συχνά «παρεξηγημένης» και μη διαγνωσμένης νόσου.

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι υπεύθυνη για έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως. Το 1/3 των ασθενών με εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση θα παρουσιάσουν ένα νέο επεισόδιο στην επόμενη δεκαετία. Το 1/3 των ασθενών με πνευμονική εμβολή, οι οποίοι δεν θα λάβουν την ενδεικνυόμενη θεραπεία, θα αποβιώσουν εντός των επόμενων τριών μηνών. Κάθε χρόνο, 600.000 θάνατοι στην Ευρώπη και περίπου 50.000 στην Ελλάδα, σχετίζονται με τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας, καθώς το 60% όλων των θρομβώσεων προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από νοσηλεία. Η νόσος προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα.

Περισσότερες πληροφορίες http://medphys.med.auth.gr/project/deepraft

https://fb.me/AFVTEDeepRaft

Θρόμβωση σημαίνει δημιουργία θρόμβου στο εσωτερικό μιας φλέβας συνήθως στα κάτω άκρα. Μία φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ξαφνικό πρήξιμο στη γάμπα ή και στο μηρό, που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και ερυθρότητα,  αν αφορά τις επιφανειακές φλέβες.

 

Φλεβική Θρόμβωση – Παράγοντες Κινδύνου

Παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης είναι:

  • η παρατεταμένη ακινησία π.χ. ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι ή παραμονή στο κρεββάτι για ανάρρωση από κάποια ασθένεια,
  • μία πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ιδίως ορθοπαιδικής φύσης στα κάτω άκρα,
  • η λήψη αντισυλληπτικών,
  • η εγκυμοσύνη,
  • η παχυσαρκία,
  • καθώς και ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών.

 

Φλεβική Θρόμβωση – Διάγνωση

Η διάγνωση της φλεβικής θρόμβωσης βασίζεται στην κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς, αλλά τεκμηριώνεται με τη διενέργεια έγχρωμης υπερηχητικής φλεβογραφίας (triplex φλεβών).

 

Φλεβική Θρόμβωση – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μίας φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύπλευρη. Με το που θα τεθεί η διάγνωση, το πρώτιστο μέλημα είναι να αποφευχθεί η επέκταση της και κυρίως η πνευμονική εμβολή, να ξεκολλήσει δηλαδή ένα κομμάτι του θρόμβου και μέσω της κυκλοφορίας να “σφηνωθεί” στους πνεύμονες, κατάσταση η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Επομένως η άμεση έναρξη αντιπηκτικής αγωγής αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σωστής αντιμετώπισης. Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η θρόμβωση είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και απειλείται άμεσα η ζωή του ασθενούς, μπορεί να απαιτηθεί η λήψη και επιπλέον μέτρων, όπως η τοποθέτηση φίλτρου που δεν επιτρέπει την μετατόπιση του θρόμβου ή ειδική θρομβολυτική αγωγή για τη διάλυση του θρόμβου.

Αφού λοιπόν περιοριστεί ο κίνδυνος των επιπλοκών, επόμενος θεραπευτικός στόχος είναι η επανασηραγγοποίηση, η διάνοιξη δηλαδή του θρομβωμένου τμήματος της φλέβας. Αυτό κατα κύριο λόγο επιτυγχάνεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ο οποίος σαν το μετροπόντικα ανοίγει ένα τούνελ διαμέσω του θρόμβου ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος, η οποία εν τω μεταξύ γίνεται μέσω παράπλευρου δικτύου. Η διαδικασία αυτή υποβοηθείται από την αντιπηκτική αγωγή καθώς και από την έγκαιρη κινητοποίηση, το να σηκωθεί δηλαδή ο ασθενής και να περπατήσει το συντομότερο δυνατό σε αντίθεση με τις παλιότερες απόψεις που ήθελαν τον ασθενή με θρόμβωση σε πλήρη ακινησία στο κρεβάτι για σημαντικό διάστημα.

 

Share.

Leave A Reply