Οι απαντήσεις στα σχόλια για τους 13 μεγάλους μύθους του Κορωνοϊού και της Covit-19

0
Δεν κατάλαβα πως μια ανάρτησή μου στην προσωπική σελίδα μου στο FB, απευθυνόμενη στους λίγους εκατοντάδες φίλους και φίλες μου, έγινε σχεδόν αμέσως viral, με δημοσιεύσεις σε μεγάλες ηλεκτρονικές εφημερίδες, με δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις και likes. Φαίνεται πως με απλά λόγια κατάφερα να εκφράσω αυτά που σκέπτονταν οι περισσότεροι άνθρωποι, αγανακτισμένοι από την συνωμοσιολογία των τελευταίων ημερών που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται. Φυσικά, όπως και σε κάθε δημόσιο λόγο, εκτός από τους πολυάριθμους επαίνους, δέχθηκα και αρκετά κριτικά σχόλια, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και αρκετά υβριστικά, από ανθρώπους φανατικούς. Τα τελευταία τα αντιπαρέρχομαι. Θα προσπαθήσω όμως σήμερα να απαντήσω σε μερικά από τα κριτικά σχόλια, μιάς και ήταν αδύνατον μετά από τόσες κοινοποιήσεις να καταφέρω να τα διαβάσω όλα!
ΜΥΘΟΣ 2. Η COVID-19 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΡΙΠΗ
Ο μύθος αυτός είναι που δέχθηκε τα περισσότερα σχόλια, τα οποία θα ομαδοποιήσω σε δύο κατηγορίες.
1. Σχόλια για τον Ιωαννίδη: To γενικό ύφος των σχολίων σχετικά με τον Ιωαννίδη, ήταν ποιός είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω έναν παγκοσμίου κύρους επιστήμονα σαν τον Ιωαννίδη, καθηγητή του Stanford.
Απάντηση. Ο Ιωαννίδης έχει μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα και έχει γράψει μερικές σημαντικές εργασίες που είχαν μεγάλη απήχηση διεθνώς. Στην παρούσα όμως πανδημία έκανε σοβαρά λανθασμένες εκτιμήσεις, όταν την πανδημία του κορωνοϊού την χαρακτήριζε “A fiasco in the making”. Θεωρούσε ότι έχει ίδια θνητότητα με την γρίπη, ότι στις ΗΠΑ τα θύματα θα κυμαίνονταν από 10.000 έως 40.000 το μέγιστο και ότι η λήψη μέτρων είναι υπερβολική. Και αυτά στις 17 Μαρτίου, όταν υπήρχαν πολλά δεδομένα για το αντίθετο.
Σήμερα λοιπόν, οι ΗΠΑ έχουν 91.000 θύματα από το “φιάσκο”!
Σε συνέντευξή του στις 13 Απριλίου, προέβλεπε ότι οι συνολικοί θάνατοι θα φθάσουν μόλις τους 200.000.
Σήμερα, σχεδόν έφθασαν τους 320.000 θανάτους και δυστυχώς συνεχίζονται. Πάντως, τουλάχιστον υποστηρίζει πλέον τα μέτρα. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής και πολλοί επιστήμονες διεθνούς κύρους έχουν κάνει αρνητικά σχόλια για τις θέσεις του, που συνοψίζει ο Alexander Rubinsteyn από το Πανεπιστήμιο της North Carolina “My quick take is that something really odd is going on with Ioannidis. He may simply be so attached to being the iconoclast that defies conventional wisdom that he’s unintentionally doing horrible science”.
2. Σχόλια για τα στατιστικά της γρίπης: Aρκετοί έγραψαν ότι έκανα λάθος σχετικά με τους θανάτους από γρίπη που μπορεί να φθάσουν ετήσια τους 650.000, ενώ εγώ τους υπολόγισα σε 110.000 μόνο.
Απάντηση. Γνωρίζετε πόσους καταγεγραμμένους θανάτους από γρίπη είχαμε την περίοδο 2018-19 στη χώρα μας; 154.
Γνωρίζετε πόσους δηλώσαμε στην ΠΟΥ και στο EuroMOMO; 1071. Παρομοίως την περίοδο 2017-18 είχαμε 42 καταγεγραμμένους θανάτους από γρίπη και δηλώσαμε 518, και ούτω καθεξής. Που οφείλεται αυτή η διαφορά; Τα διογκωμένα νούμερα είναι αποτέλεσμα στατιστικών αλγορίθμων που ισχύουν σε όλες τις χώρες, οι οποίοι εκτός από τους καταγεγραμμένους θανάτους σταθμίζουν και πολλές άλλες παραμέτρους, όπως είναι οι συνοδές σχετιζόμενες νόσοι, οι ιατρικές επισκέψεις, η νοσηλεία, οι εμβολιασμοί, η συνολική θνησιμότητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κλπ.
Ο αριθμός όμως των θανάτων από COVID-19 δεν αποτελεί στατιστική προβολή, αλλά είναι καταγεγραμμένοι θάνατοι, επειδή η διάγνωσή τους βασίζεται σε διαγνωστικά τεστ και σε κλινικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ μεγάλη υποκαταγραφή τους, όπως αποδεικνύεται και από τις καμπύλες υπερβάλλουσας θνητότητας (excess mortality), τον αριθμό θανάτων δηλαδή που διαπιστώνονται εφέτος κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους αναμενόμενους για την εποχή.
Επομένως, θα πρέπει η σύγκριση των καταγεγραμμένων θανάτων από κορωνοϊό να γίνει με τους καταγεγραμμένους θανάτους από γρίπη, και όχι με την στατιστική προβολή τους, που υπολογίζεται κατά μέσον όρο στο εξαπλάσιο των καταγεγραμμένων θανάτων.
Ποιά είναι τα νούμερα αυτά; Όχι πλέον 260.000 που έγραφα αρχικά, αλλά 318.000 πλέον σήμερα θάνατοι από COVID-19 και 110.000 από γρίπη. Και για να είναι ισότιμη η σύγκριση θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι για τον κορωνοϊό υπάρχει ένα πρωτοφανές lock down στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας και μέτρα που ουδέποτε είχαν ληφθεί σε επιδημίες γρίπης. Πιστεύω λοιπόν, ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η COVID-19 δεν είναι μια απλή γρίπη, όπως μερικοί ισχυρίζονται.
ΜΥΘΟΣ 4. ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ COVID-19 ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
Ο μύθος αυτός συζητήθηκε ιδιαίτερα, κυρίως από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται πως γίνεται η καταγραφή των θανάτων σε όσους υποφέρουν από κάποια μολυσματική νόσο. Το ίδιο γίνεται για παράδειγμα και για την γρίπη και για το AIDS. Χρησιμοποιείται λοιπόν το worst case scenario, ώστε να μην γίνεται υποκαταγραφή και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν ας προχωρήσουν παρακάτω, και ας αφήσουμε την επιδημιολογία στους επιδημιολόγους, επειδή είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση για τον καθένα.
ΜΥΘΟΣ 7. Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ
Σχόλιο. Πολλοί θεώρησαν ότι οι θέσεις μου ήταν εξόχως πολιτικές.
Απάντηση. Το άρθρο μου ήταν καθαρά ιατρικό/επιστημονικό και όχι πολιτικό. Θέλω να τονίσω πάντως, ότι θεωρώ σημαντικότερο τον ρόλο των επιδημιολόγων-λοιμωξιολόγων, αλλά εξαιρετικά σημαντικό και τον ρόλο της κυβέρνησης, που ακολούθησε πιστά τις προτάσεις τους, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα. Μερικοί σχολίασαν επίσης, ότι δεν έθιξα την υποβάθμιση του ΕΣΥ, ενώ το ανάφερα πολλές φορές.
Σχόλιο. Τα περιοριστικά μέτρα δεν αξίζουν ιδιαιτέρου επαίνου, επειδή όλες οι χώρες τα πήραν, αλλά στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν αποτέλεσμα, λόγω υψηλού βαθμού οικονομικής και κοινωνικής διεθνοποίησης, μεγάλης κίνησης επιβατών από άλλες χώρες καθώς και λόγω ισχυρών οικονομιών.
Απάντηση. Τι έκανε την διαφορά της καλής πορείας της Ελλάδας από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που πήραν και αυτές μέτρα; Τρεις σημαντικοί παράγοντες κατά την γνώμη μου:
1) Γενικά, πήραμε μέτρα νωρίτερα, έστω και με λίγες ημέρες διαφορά, και αυτό είχε σημαντικό αποτέλεσμα, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.
Μερικές χώρες πήραν μέτρα ταυτόχρονα ή και νωρίτερα (π.χ. Γαλλία), αλλά έχει μεγάλη σημασία πότε θα λάβεις τα μέτρα σε σχέση με την έναρξη του επιδημικού κύματος στην χώρα σου, που σε εμάς καθυστέρησε.
2) Στις χώρες με τα πολλά κρούσματα έγιναν σημαντικές μαζικές εκδηλώσεις: ποδοσφαιρικός αγώνας Atalanta-Valencia και κανονική διεξαγωγή των πρώτων ημερών του καρναβαλιού σε Λομβαρδία-Βένετο, δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, η μεγάλη συγκέντρωση της Ημέρας των Γυναικών και του κόμματος Vox στην Ισπανία. Για σύγκριση, στην Ελλάδα απαγορεύθηκαν, εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων, οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, σε πολύ πρώιμη περίοδο της επιδημίας, ώστε να εμποδισθεί η διασπορά της νόσου.
3) Ένα μέτρο που δεν είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα, είναι η έγκαιρη ενημέρωση και προφύλαξη των γηροκομείων, με λεπτομερείς οδηγίες υγιεινής και απαγόρευση επισκεπτηρίων, με αποτέλεσμα να έχουμε ελάχιστους θανάτους από τέτοιες δομές. Αντίθετα, σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, μεγάλο ποσοστό των θυμάτων, που μπορεί να φθάνει και έως το 50%, αφορά άτομα που διαμένουν σε γηροκομεία.
Eπίσης, ο μεγάλος αριθμός επιβατών στα αεροδρόμια των Δυτικο-ευρωπαϊκών χωρών δεν εξηγεί τα επίκεντρα σε ορισμένες χώρες, π.χ. στο Limburg και την Λιέγη του Βελγίου, το καντόνι του Vaud στην Ελβετία ή την Hauts-de-France της Γαλλίας, αλλά εξηγούνται από τις εκεί τοπικές συνθήκες και τα ανάλογα έγκαιρα ή μη μέτρα καθώς και τον βαθμό συμμόρφωσης.
Τέλος, αστείος είναι ο χειρισμός των στατιστικών και των αριθμών σε διάφορα sites, ώστε να εξάγουν το συμπέρασμα που επιδιώκουν, π.χ. κατάταξη των αεροδρομίων βάσει του αριθμού προορισμών και όχι βάσει του αριθμού επιβατών, ώστε να υποβαθμίσουν το Βενιζέλος, κατάταξη των χωρών βάσει των μεγάλων επιχειρήσεων με πολυάριθμους υπαλλήλους (πρόβλημα συγχρωτισμού) σε συνολικό αριθμό (οπότε η Ελλάδα έρχεται στις τελευταίες θέσεις) και όχι ανά εκατομύριο πληθυσμού, οπότε τα αποτελέσματα αλλάζουν τελείως.
ΜΥΘΟΣ 8. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΦΟΥ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σχόλιο. Η Ελλάδα δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, επειδή στην αρχή της επιδημίας δεν ήταν καλοκαίρι, αλλά ακόμη χειμώνας, με ακόμη μικρή κινητικότητα αεροδρομίων.
Απάντηση. Κίνηση σε μερικά αεροδρόμια των Βαλκανίων, μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο: Σόφια 500.000 (2020), Βελιγράδι 300.000 (2020), Τίρανα 200.000 (για το 2019 που υπάρχουν στοιχεία), Βενιζέλος 1.200.000 (2020) και σε Θεσσαλονίκη-Κρήτη άλλες 300.000. Υπολογίστε επίσης, εκτός των όσων αναφέρω στο κείμενο του μύθου, κρουαζιερόπλοια (και μάλιστα από Ιταλία) και ιστιοπλοϊκά, που λειτουργούν όλο τον χρόνο, σε μικρότερο βαθμό βέβαια από ότι το καλοκαίρι, καθώς και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τα νησιά μας (ας μην ξεχνάμε και την εσωτερική διασπορά της νόσου).
ΜΥΘΟΣ 11. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΝ, κλπ.
Προσπερνάω την κ. Σούλα, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου χιούμορ, χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα και δεν αντιλαμβάνονται κάποιους συμβολισμούς. Δεν θα απαντήσω ούτε σε μεμονωμένα σχόλια συνωμοσιολόγων, υπάρχουν και αρκετά υβριστικά. Είναι ανάξια απαντήσεως και κανείς τους δεν θα αλλάξει και γνώμη. Επειδή όμως βλέπω ότι αρχίζει να γίνεται τρέντυ και κάπως “διανοουμενίστικη”στη χώρα μας η συνωμοσιολογία και ο αντιεμβολιασμός, να επισημάνω στους ανθρώπους αυτούς ότι συνταυτίζονται με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν μένος κατά του Bill Gates, επειδή έχει καυτηριάσει τις πολιτικές του Τραμπ. Είναι όλοι αυτοί που ετοιμάζονταν να πιούν χλωρίνη για να σκοτώσουν τον κορωνοϊό, κάνοντας τις Αμερικανικές Εταιρείες Απολυμαντικών να εκδώσουν άμεσα ανακοινώσεις, εξηγώντας ότι η χλωρίνη είναι βλαβερή στην υγεία.
ΜΥΘΟΣ 12. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σχόλιο. Η Ελληνική Εκκλησία αδικήθηκε, επειδή σε άλλες, κυρίως Ανατολικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία και η Γεωργία, γινόντουσαν τελετές με το μέτρο της κοινωνικής απόστασης.
Απάντηση. Μακάρι να μπορούσε να γίνει και εδώ. Αλλά, επειδή κατά τύχη μένω απέναντι από εκκλησία, έβλεπα την συμπεριφορά των πιστών, λίγο πριν το lock down και θεωρώ ότι θα ήταν αδύνατη η εφαρμογή των μέτρων αυτών στους Έλληνες πιστούς, που δεν τηρούσαν κανέναν κανόνα. Πάντως, το να μην πάνε οι πιστοί για δυό μήνες στην εκκλησία αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό δεν είναι και τόσο φοβερό. Ο σπουδαίος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μας είπε το περίφημο “η πίστη δεν κινδυνεύει, αλλά οι πιστοί κινδυνεύουν”.
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε, όποιος δεν κατάλαβε, όσο και να τα εξηγήσω, δεν θα θελήσει να καταλάβει ποτέ.
Καλό σας καλοκαίρι και ας ελπίσουμε – αλλά και ας φροντίσουμε, να είναι coronavirus-free!
γράφει ο Δημήτρης Μπαλατσούρας
http://www.docmed.gr/oi-dekatreis-megaloi-mythoi-toy-koronaioy-kai-tis-covid-19/
Share.

Leave A Reply