Ο Βορίδης ζητά ενίσχυση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα

0

Οικονομική αλλά και υλική ενίσχυση για το θέμα της αντιμετώπισης του ιού Έμπολα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, κατά την διάρκεια της Συντονιστικής Συνάντησης των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Την πρόταση αυτή μάλιστα, στήριξαν τόσο η Κύπρος όσο και η Ιταλία.
Βασικό θέμα στην συνάντηση των υπουργών Υγείας την Πέμπτη στην Βρυξέλλες, ήταν ο συντονισμός στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού ΕΜΠΟΛΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου «screening» των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια. Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η Γαλλίδα Υπουργός που ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο μέτρο. Άλλα Κράτη- Μέλη τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών- δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

Ο Υπουργός κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων.

Αναφορικά με το θέμα του ελέγχου των λιμένων και λοιπών πυλών εισόδου της χώρας από θάλασσα, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε το μέτρο της πρόσληψης 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών. Ο κ. Βορίδης ζήτησε από την Ε. Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

Share.

Leave A Reply