Ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης

1

Αγωνίζεται η παρούσα δημοτική αρχή να τονώσει το ηθικό των δημοτών της. Τούτο γιατί το τελευταίο που χρειάζεται μια πόλη σαν την Τρίπολη σήμερα είναι οι απογοητευμένοι πολίτες. Αν και οι  περισσότεροι νοιώθουν κόπωση ή αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη διαρκή υποτίμηση του ρόλου τους ως πολιτών, με όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη, κυρίως στο θέμα των απορριμμάτων,  εν τούτοις η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και υπομονή. Η Τρίπολη  είναι πλέον μια πόλη που λίγο συμβάλλει σε αυτό που θα λέγαμε τελετουργία του αστικού παραμυθιού, και αυτή η έλλειψη δεν παρατηρείται μόνο τα Χριστούγεννα. Απλώς, στη γιορτινή περίοδο, το σκοτάδι της πόλης υπογραμμίζει την αίσθηση της παρακμής.

Θλίβει  η εικόνα που παρουσιάζει φέτος η  πλατεία Αρεως. Υποφωτισμένη, με ένα κακής αισθητικής καρουζέλ, πνίγεται στη μιζέρια της. Απώλεσε το «δικαίωμα» και τη δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζεται, ενώ αγωνίζεται να καθορίσει και πάλι μια στοιχειώδη ταυτότητα πλατείας υπέρ των πολιτών. Δεν έχει χαρά, δεν έχει ζωή. Δεν μπορεί να εκπέμψει τις βασικές αρχές του δημόσιου αγαθού και του κοινώς νοούμενου αστικού συμφέροντος.
Φέτος, άγνωστο γιατί,   έχει σκοπίμως και σχεδόν παθητικά αποσυρθεί από την προθήκη της εορταστικής πόλης, με το κέντρο βάρους του εορταστικού διάκοσμου να έχει μεταφερθεί στην πλατεία  Πετρινού που ικανοποιεί ως ένα βαθμό την ανάγκη για εορταστική ατμόσφαιρα αλλά επ’ ουδενί μπορεί να προσφέρει αυτό που έχει ανάγκη μια πρωτεύουσα από άποψη αισθητικού περιβάλλοντος. Ο καθ’ ομολογία όλων εξαιρετικός περσινός εορταστικός διάκοσμος, με την καμπάνα και το καραβάκι,  έχει αποσυρθεί και αντ αυτού έχει επιλεγεί ένας άχρωμος και φθηνού επιπέδου.
Στις «καλές εποχές», η πλατεία Αρεως ήταν ένα πεδίο πειραματισμού. Εύκολου και ελάχιστα δαπανηρού, που λειτουργούσε ως πλατφόρμα για ασκήσεις φαντασμαγορίας ενώ ορισμένες φορές υπήρχε η στιγμιαία αίσθηση της παράλληλης ζωής ως τελετουργίας του άστεως.
Αυτή είναι άλλωστε και η προέκταση ενός δημόσιου στολισμού: η διάρρηξη της πραγματιστικής κανονικότητας και η υποδοχή, με τρόπο τελετουργικό και σκοπίμως ψευδαισθητικό, της αστικής εμπειρίας ως υπέρβασης των αισθήσεων.
Στην πλατεία Αρεως, η «λύση» που επελέγη είναι το καρουσέλ. Καθόλου άσχημο, ωστόσο πόρω απέχει από τις πραγματικές ανάγκες της πλατείας. Παρόλα αυτά το «τραινάκι», ως εξάρτημα της ελληνικής χριστουγεννιάτικης παραφιλολογίας, εξυπηρετεί και ενθουσιάζει τους μικρούς μας φίλους. Μένουμε σε αυτό, με την ευχή να χαρούμε, φέτος, όσο μπορούμε. Ελπίζοντας, πάντα, στο καλύτερο, του χρόνου.

 

Ο Δραγασάκης στην Τρίπολη

Για τρομοκρατία της συγκυβέρνησης στους πολίτες, αλλά και για κινδυνολογίες με στόχο να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο την Κυριακή ο υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ανοιχτή σύσκεψη διαβούλευσης του κόμματος, στην Τρίπολη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η συγκυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει 180 ψήφους για εκλογής Προέδρου.
Όσον αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών και αν αυτές κινδυνεύουν,  ο κ. Δραγασάκης είπε ότι κινδυνεύουν από τον κ. Σαμαρά,  εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση η οποία όπως ανέφερε προσπαθεί να κινητοποιήσει ορισμένα άτομα να εξάγουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Για το ευρώ και για τους κινδύνους που συντρέχουν τόνισε ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις πολιτικές της λιτότητας οι οποίες αποσυνθέτουν την Ευρώπη. «Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβεβαιωθεί».
Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι, «όταν δεν υπάρχει μια πολιτική πλειοψηφία να εκλέξει τον κορυφαίο θεσμό, τότε με ποιους όρους θα συγκροτηθεί αυτή η πλειοψηφία; Να γιατί εμείς λέμε ότι είτε δεν θα συγκροτηθεί αυτή η πλειοψηφία και θα πάμε σε εκλογές, είτε αν συγκροτηθεί, θα συζητήσουμε τι ακριβώς έγινε και πώς προέκυψε. Όλα δείχνουν βεβαίως, ότι αυτή η πλειοψηφία ούτε υπάρχει ούτε θα μπορέσει να συγκροτηθεί».

Στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας και Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, στελέχη του κόμματος από όλη την Πελοπόννησο που είχαν κατακλείσει το πνευματικό κέντρο Τρίπολης.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ακραία και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι και η αιτία της μεγάλης παθογένειας και του ελλείμματος που παρουσιάζει σήμερα το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος» και οφείλουμε είπε, να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο διακύβευμα για την χώρα, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος χαιρέτισε το πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε μια πολιτική συμμαχιών ήτανε και είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας του.

Εκδήλωση για τη Σμύρνη

Δυο σχολεία της Τρίπολης, το 4ο Γενικό Λύκειο και το Μουσικό Σχολείο συνέπραξαν  το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην  ιστορία της Σμύρνης. Η εκδήλωση περιείχε πολλή μουσική και χορό από παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, τα γνωστά μας σμυρναίικα, ενώ  οι μαθητές του σχολείου και όλοι οι παρευρεθέντες έζησαν  κυριολεκτικά σ’ ένα τοπίο ιστορίας, μνήμης και μουσικής. Μέσα από τα τραγούδια που ακούστηκαν ξεδιπλώθηκε  η μουσική ιστορία της Σμύρνης, η ώρα της προσφυγιάς, ο πόνος και η θλίψη για τους ανθρώπους που χάθηκαν ή ξεριζώθηκαν, ο αγώνας των προσφύγων για ένα καινούριο ξεκίνημα στη νέα τους πατρίδα.

 Το τρενάκι της πόλης

Το Χριστουγεννιάτικο τρενάκι  της Τρίπολης τροχιοδρομεί στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης,  ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Θα βρίσκεται κοντά μας καθόλη τη διάρκεια των εορτών, πρωί – απόγευμα,  ώστε να το απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι

Εή Τατούλη: Ο κύβος ερρίφθη

Η απόφαση είχε ληφθεί από καιρό. Όμως χθες ήρθε και η επιβεβαίωση από την ίδια την Εύη Τατούλη, κόρη του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη,  η οποία από το δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στην  Αρκαδία, για την επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν.  Δήλωσε πως η πολιτική δεν είναι ξένη γι αυτήν, δεδομένου ότι βρίσκεται δίπλα στον πατέρα της εδώ και πολλά χρόνια, συνεπώς γνωρίζει άριστα την Αρκαδία και τα προβλήματά της.

Σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε ότι αποτελεί μέρος του συστήματος  της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι οι πολίτες δεν έλκονται πια από δυνατά ονόματα αλλά από ονόματα που προηγουμένως έχουν αξιολογήσει θετικά οι ίδιοι.  Απάντησε συγκεκριμένα:  « Είμαι Πολιτικό Παιδί του Πέτρου Τατούλη. Σήμερα, όμως οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και αποδεσμευμένοι από παλιά παραταξιακά δεσμά, ξέρουν να αξιολογούν ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα το δημόσιο συμφέρον».

Να σημειωθεί πως η Εύη Τατούλη   είναι τριάντα τριών  χρόνων, σύζυγος του  Νάσου Τρέντζου, ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου, με τον οποίο έχει  αποκτήσει τρία παιδιά (6,4 και 2 χρόνων). Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής,   δημοσιογράφος, συγγραφέας δύο βιβλίων  ενώ έχει ασχοληθεί και  με την στρατηγική πολιτική επικοινωνίας.

Τα πρώτα σχόλια

Ταράζει τα νερά της ΝΔ στη Αρκαδία η υποψηφιότητα της Εύης Τατούλη. Δεν πρόκειται για μια απλή υποψηφιότητα, σαν αυτές   που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζονται, για να χαθούν μετά από λίγο. Αλλά για την κόρη του Περιφερειάρχη και πρώην υφυπουργού της ΝΔ Πέτρου Τατούλη, με όλη την πολιτική δυναμική που κουβαλά στην μακρόχρονη  πορεία του.

Πάντως τα πρώτα σχόλια που ακούστηκαν από τον συνυποψήφιό της, πρώην υπουργό  και νυνη βουλευτή κ. Λυκουρέντζο, κινούνται  στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού, αρετή που ανέκαθεν διακρίνει τον άνδρα. Είπε ο κ. Λυκουρέντζος απαντώντας σε σχετική ερώτηση:  «Ανανεώνεται το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και όλοι μαζί θα πάμε για τη νίκη της παράταξης. Όπως συνέβη και στις ευρωεκλογές, θα φέρουμε τη ΝΔ πρώτο κόμμα στην Αρκαδία. Αν γίνουν εκλογές πιστεύω ότι οι νέοι θα ενισχύσουν τη δυναμική του κόμματος».

Η παράταξη δικαιώνεται

«Κανένας δεν θα τολμήσει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ», λέει στην «Αγορά» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ αναφερόμενος στα εσωκομματικά και τη διαμάχη Βενιζέλου – Παπανδρέου, διατείνεται ότι στις εκδηλώσεις του ιδρύματος «Ανδρέα Παπανδρέου» εκείνοι που επιτέθηκαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση αν γίνουν τώρα  εκλογές,  τι όνομα θα έχει το ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο, απαντά πως  το ΠΑΣΟΚ είναι απελευθερωμένο, γιατί βλέπουμε την πολιτική μας επιλογή, που με τέτοιο κόστος και θυσίες ως παράταξη επωμιστήκαμε, να δικαιώνεται. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσει η χώρα την πορεία της εξόδου από την κρίση και την ύφεση, και η παράταξή μας την πορεία προς την επανένωση. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς.

Χορωδία Τρίπολης

Την περασμένη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 η Χορωδία Τρίπολης τέλεσε τα προεόρτια για τον Αγιο Διονύσιο Επίσκοπο Αιγίνης και πολιούχο Ζακύνθου. Στη  θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Αγιο Βασίλη,  έψαλλε το μικτό εκκλησιαστικό τμήμα της Χορωδίας την τετράφωνη Θεία Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σε σύνθεση Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρο Μιχάλη Γαργαλιώνη.  Μετά τη θεία λειτουργία το ΔΣ πρόσφερε καφέ στα εντευκτήριά του στο παλιό Δημαρχείο.

Χαμογελάτε
Μου χτύπησε η γειτόνισσα να της δώσω λίγο καφέ, που της είχε τελειώσει. Φεύγοντας μου λέει “Είμαι μόνη δίπλα, εάν θέλεις έλα…”. Σιγά μην πάω, να δεις που βαριέται να τον φτιάξει και θα θέλει να της τον φτιάξω εγώ…!

Share.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: med.gr Ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης - med.gr

Leave A Reply