Ο χώρος του πολιτισμού

0

Ο χώρος του πολιτισμού

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η Όπερα της Βαλίτσας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διηγήθηκε στη σκηνή του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου την τραγική ιστορία της ασυμβίβαστης «Κάρμεν», που τραγουδάει τον έρωτα και χορεύει τη χειραφέτηση της γυναίκας. Σε ένα λιτό σκηνικό που χωράει σε μια βαλίτσα, με τη συνοδεία των εξαιρετικών Μονωδών της Ε.Λ.Σ. και με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα, παρακολουθήσαμε μια ανθρώπινη ιστορία, ένα ερωτικό δράμα. Και χειροκροτήσαμε με όλη μας την καρδιά τους πρωταγωνιστές αλλά και την Εθνική Λυρική Σκηνή, που έχοντας ανοίξει πρώτη το δρόμο προς την εξωστρέφεια, μας επισκέφθηκε για δεύτερη χρονιά στην πόλη μας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μακάρι δε αυτή η εξωστρέφεια να μην σταματήσει εδώ. Αλλά να αποτελέσει το «πάτημα» από όπου θα ξεκινήσει τη δράση του ο νέος υπουργός Πολιτισμού, άνθρωπος αναμφισβήτητα του πολιτισμού και της τέχνης.

«Ο πολιτισμός είναι πυξίδα ζωής και ατμομηχανή ανάπτυξης» είπε, προ καιρού, αναλαμβάνοντας το υπουργείο, και δεν νομίζουμε πως υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί μαζί του.

Το θεωρητικό και μάλλον γενικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Ωστόσο, σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό, τα λόγια δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα. Ίσα-ίσα που κατά κανόνα αποτελεί προνομιακό πεδίο ρητορικού ανταγωνισμού των πολιτικών. Το ζήτημα είναι πάντα η υλοποίηση, η πράξη, το αποτέλεσμα. Και εδώ ακριβώς είναι που τούτη τη στιγμή περιμένουμε κι ελπίζουμε να δούμε πράγματι τη διαφορά.
Θα αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά με τρόπο σύγχρονο και δημιουργικό; Θα στηριχθεί επί της ουσίας ο σύγχρονος πολιτισμός τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων;  Θα ενισχυθούν έμπρακτα  φορείς της πόλης μας, όπως η Θεατρική Ομάδα, ο Φιλοτεχνικός,  η Βιβλιοθήκη  και  τα χορωδιακά σωματεία που όντως παράγουν πολιτισμό, ή θα μοιραστούν κάποια ψίχουλα από κοινού με πανηγυριώτικες φιέστες του καλοκαιριού, τύπου γιορτή της πατάτας, της ντομάτας και όλων των ζαρζαβατικών; Θα δοθούν κίνητρα σε παραγωγές πολιτισμού που διακινούν  εμβληματικοί θεσμοί όπως  η Εθνική Λυρική Σκηνή ώστε να επισκεφθούν την πόλη μας και να γνωρίσουμε από κοντά υψηλής ποιότητας και αισθητικής καλλιτεχνικά έργα, όπως η «Κάρμεν» ; Ή θα μείνουμε με τον καραγκιόζη και τους διάφορους περιοδεύοντες θιάσους τύπου … Σεφερλή.

Μένει να δούμε τον τρόπο και το πλαίσιο. Τα «ανοιχτά μέτωπα» στον χώρο του πολιτισμού είναι πολλά. Και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης… Η προχθεσινή παράσταση της Λυρικής υπήρξε μια αχτίδα φωτός…

Μαγική βραδιά

Συνωστισμός στη Κυριακάτικη παράσταση της Λυρικής  στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο με την παράσταση «Κάρμεν» του Μπιζέ.   Δυο ώρες νωρίτερα ο κόσμος είχε σταθεί στη ουρά για να προμηθευτεί το μαγικό χαρτάκι που θα του εξασφάλιζε την είσοδο για την παρακολούθηση τα παράστασης. Βλέπετε το λυρικό θέατρο έχει παντού φανατικούς θαυμαστές  και ουδέποτε  τους απογοητεύει. Όπως στην περίπτωσή μας. Όπου  χωρίς τις μεγαλεπήβολες σκηνές και τις πολλές «φιοριτούρες» βρεθήκαμε σε απόσταση αναπνοής και πλησιάσαμε λίγο πιο κοντά τη θρυλική Κάρμεν και τους υπόλοιπους ήρωες της παράστασης.

«Είναι πάντα απλή η ιστορία μιας παθιασμένης καρδιάς» είχε γράψει κάποτε ο γάλλος συγγραφέας Αλφρέ ντε Βινύ. Η μουσικοθεατρική μαεστρία του έργου εντοπίζεται ακόμα και εκεί, στα απλά και απρόσμενα μέρη, αναγνωρίσιμη και εύληπτη για το ευρύ κοινό.

Το διαχρονικό αριστούργημα της γαλλικής όπερας παραμένει πάντα απλό, ζωντανό και επίκαιρο ακόμα και σήμερα, 140 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του. Αγγίζει και συγκινεί βαθιά το κοινό. Ποιος άραγε δε θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί; Ποιος δε νοιώθει την ανάγκη να ζήσει ελεύθερος;

 

Ο Τατούλης  πιάνει τη σκούπα

Η εμφανής αδυναμία της παρούσης δημοτικής αρχής  Τρίπολης να βρει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών  και η έγγραφη παραδοχή της στον Περιφερειάρχη, οδήγησε τον τελευταίο  να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Τούτο προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου   του κ. Τατούλη ο οποίος εμφανέστατα δήλωσε  ότι «από σήμερα, (χθες),  θα μαζεύονται τα σκουπίδια και από αύριο θα αρχίσουν να τοποθετούνται σε περίπου 30 σημεία για να είναι εύκολη η μεταφορά τους στο νόμιμο αδειοδότημενο χώρο όπου εκεί θα γίνει η διαχείριση τους». Προηγουμένως είχε στηλιτεύσει την παρούσα  δημοτική αρχή για την ανικανότητά της λέγοντας πως, γι αυτό πληρώνουν δημοτικά τέλη οι δημότες, αλλά και την προηγούμενη, στελέχη τη ς οποίας συμμετέχουν στις λαϊκές αντιδράσεις, γεγονός που χαρακτήρισε ως ντροπή,  τη στιγμή που  θα έπρεπε να σκέφτονται με σοβαρότητα, καθότι δεν έδειξαν  ποτέ ενδιαφέρον να λύσουν το πρόβλημα. Άφησαν στους δήμους και στην Περιφέρεια έναν επιφανειακό, παράνομο ΧΑΔΑ με σωρεία αστικών αποβλήτων, βόμβα για το περιβάλλον.

Τέλος απευθύνθηκε και στους δημότες λέγοντας πως: «σαν πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να μπουν στη λογική της διαλογής των σκουπιδιών τους προτού τα βγάλουν από το σπίτι τους. Η ανακύκλωση ουσιαστικά δημιουργεί οικονομία στην οικογένεια, μειώνει τα δημοτικά τέλη. Η δική τους ευθύνη είναι να διαλέγουν και να προεπιλέγουν ποια από τα σκουπίδια τους είναι χρήσιμα».

Το πρόβλημα, βέβαια και κατά τον ίδιο τον Περιφερειάρχη  δεν είναι ότι λύνεται. Το πρόβλημα θα υπάρξει ξανά σε λίγες μέρες.  Γι αυτό και κάλεσε εκ νέου τη δημοτική αρχή μέσα στις επόμενες 15 μέρες να έχει βρει το χώρο για την προσωρινή διαχείριση των αστικών αποβλήτων, θέτοντας τις  υπηρεσίες της περιφέρειας στη διάθεσή της.

Όσον αφορά τη χωματερή Λεβιδίου αυτή αποκλείστηκε οριστικά από τον κ.  Τατούλη για τώρα και για το μέλλον.

 

Φθάσαμε στο απροχώρητο

Προηγουμένως, δραματικές διαστάσεις είχε πάρει  το πρόβλημα των σκουπιδιών μετά την αδυναμία εξεύρεσης χώρου μεταφοράς τους από τη δημοτική αρχή. Τούτο ήταν ολοφάνερο και από τις δηλώσεις του δημάρχου  κ. Παυλή σε επιτροπή κατοίκων που τον επεσκέφθησαν την περασμένη Παρασκευή και συζήτησαν το θέμα. Ο δήμαρχος στάθηκε στο χώρο εναπόθεσης, κύρια και βασική αιτία της στασιμότητας, καθώς ουδείς, όπως είπε, θέλει τα σκουπίδια στην πόρτα του , ενώ για τη θέση «Μαγούλα» του Λεβιδίου θεώρησε πως δεν απαγορεύεται η μεταφορά τους εκεί, και ας είναι  περιοχή Natura. Παρόλα αυτά δήλωσε πως έχει συνεννοηθεί με το δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντά, στο δήμο του οποίου έχει χωτοθετηθεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων για να δεχτεί μέρος των απορριμμάτων της Τρίπολης.   Τούτο, όμως,  διέψευσε ο κ. Μαντάς και αρνήθηκε κάθε σκέψη για μεταφορά τους εκεί .

Πάλι καλά, γιατί αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, δεδομένου πως η μονάδα βρίσκεται μέσα στον Τάνο, τούτο θ α είχε απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση δυνατής νεροποντής και υπερχείλισης του ξεροπόταμου. Όλα τα σκουπίδια θα πήγαιναν στη θάλασσα. Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Τώρα η απορία παραμένει: ποιος από τους δυο δημάρχους λέει την αλήθεια; Μάλλον τα παιδία παίζει. Και μας «δουλεύει» αγρίως.

 

Διαμαρτυρίες

Τα άλλα παιδιά όμως, τα κανονικά,  και οι γονείς τους που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο δημαρχείο, στη οδό Λαγοπάτη δεν έπαιζαν καθόλου,  διαμαρτυρόμενα για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την τρίμηνη παραμονή των σκουπιδιών στην πόλη. Γι αυτό και με συνθήματα του τύπου «Τρίπολη, πόλη ιστορική, έχεις καταντήσει χωματερή»,  απαίτησαν για άλλη μια φορά την άμεση απομάκρυνση και απολύμανση ολόκληρης της πόλης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

«Ρώσικη σαλάτα»

Η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης θα παρουσιάσει  στο θεατρόφιλο κοινό της Τρίπολης «Ρώσικη σαλάτα».

Μια πετυχημένη παράσταση βασισμένη σε τρία κωμικά μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ («Επέτειος», «Η αρκούδα» και «Πρόταση γάμου»), σε σκηνοθεσία της Λαμπρινής Μίχου! Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Χρήστος Κασσελούρης, Σωτήρης Μπελιάς, Μαρία Κουρέτα, Κατερίνα Γεωργούλα, Ηλιάννα Μάτα, Ρούλα Σπυροπούλου, Νίκος Σπυρόπουλος, Παρασκευάς Καραθανάσης, Βασίλης Χάβαρης και Κωνσταντίνα Μασούρα.

Η παράσταση θα δοθεί στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο της Τρίπολης την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 και ώρα 8.30΄μ.μ.

 

Τα προικιά μας

Ο δήμαρχος Τρίπολης προκηρύσσει πλειοδοτική δημόσια δημοπρασία για την εκμίσθωση με διάρκεια δυο (2) χρόνων, τριών (3) ακινήτων:

α. ισόγειο κατάστημα εμβαδού 36,85τ.μ. με πατάρι 15,68τ.μ. που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαγνησίας και Καλύμνου αρ. 61 στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα-Δήμου Αθηναίων. Ελάχιστο
όριο προσφοράς 150,00€.

β. ισόγειο κατάστημα εμβαδού 33,70 τ.μ. με υπόγειο 31,60 τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Νάξου 93 στη θέση Πλακάκια-Αγίου Λουκά–Δήμου Αθηναίων. Ελάχιστο όριο προσφοράς 180,00€.

γ. ισόγειο διαμέρισμα εμβαδού 105τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Κόντου 20 (πρώην 22) στη θέση Πλακάκια- Αγίου Λουκά –Δήμου Αθηναίων. Ελάχιστο όριο προσφοράς 200,00€.

Ο διαγωνισμός θα είναι φανερός, πλειοδοτικός ενώπιον της κατά νόμο Επιτροπής.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου 2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 έως 12.30 σε ακίνητο του Δήμου μας στην Αθήνα στην περιοχή Αμπελοκήπων επί της οδού Βελεστίνου 28 (2ο όροφο).
Η μίσθωση θα είναι για δυο (2) έτη και θα αρχίζει με την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου

 

Χαμογελάτε

Οι 10 εντολές του ποτού:

Το 1ο φέρνει όρεξη.  Το 2ο υγεία

Το 3ο  φέρνει τη χαρά.   Το 4ο ευτυχία

Το 5ο τη συζήτηση.  Το 6ο φλυαρία

Το 7ο τη συμπλοκή.   Το 8ο αστυνομία

Το 9ο το δικαστή.   Το 10ο  κηδεία

Γράφει Παπαμήτρος Γιάννης

Share.

Leave A Reply