Νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι ιατροί καλούνται να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του

0

Στη απόφαση να μην κάνει αποδεκτή την παραίτηση του συνόλου -τακτικών και αναπληρωματικών- των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου προχώρησε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου καλώντας τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους με βάση τις κείμενες διατάξεις και ανταποκρινόμενοι στον ύψιστο ρόλο του λειτουργού, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Η Διοικήτρια του νοσοκομείου έπραξε αναλόγως λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από λόγους οι οποίοι διακρίνονται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, και σε ότι αφορά στις παραιτήσεις ιατρών επισημαίνει πως “όσον αφορά στις “τέσσερις” παραιτήσεις των παιδιάτρων, οι τρεις μόνιμοι εργάζονταν υπό τις ίδιες συνθήκες τα τελευταία 10-12 χρόνια, ενώ ο τέταρτος ήταν επικουρικός που έληξε η θητεία του πριν 1,5 έτος και αν και ήταν διοριστέος στη 4η μόνιμη θέση δεν απεδέχθη τον διορισμό του, χωρίς να αναφέρει το οιοδήποτε πρόβλημα. Για την κάλυψη της 4ης θέσης η Διοίκηση προέβη στη σύναψη σύμβασης με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ήδη προκήρυξε τη μόνιμη θέση. Ο δε Διευθυντής της κλινικής για τους ως άνω λόγους ανακάλεσε την αίτηση παραίτησής του, που είχε υποβάλει στις 23.04.18. Ξαφνικά με την, προκήρυξη να βρίσκεται σε εξέλιξη , τον Σεπτέμβρη, παραιτείται η μία επιμελήτρια παιδίατρος και ακολουθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Διευθυντής της κλινικής.
Ο ένας καρδιολόγος από τους δύο, που αναφέρεται στην επιστολή σας, προσλήφθηκε με σύμβαση παροχής υπηρεσιών μετά από επίμονες προσπάθειες της Διοίκησης και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κλινικής και μάλιστα με κίνητρο τον μισθό του επιμελητή Β΄, ήτοι ουδέποτε είχε μόνιμη σχέση με το φορέα μας, εμφανίστηκε για λίγες ημέρες μόνο, όπου και αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους.
Ο χειρουργός που παραιτήθηκε, κατείχε θέση ΜΕΘ, και ο ίδιος δεν γνωστοποίησε τους λόγους, ούτε εξέφρασε καμία αιτίαση ή παράπονο για τις συνθήκες εργασίας του. Ο Δερματολόγος που κατείχε προσωποπαγή θέση παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης. Περαιτέρω αναμένεται με το νέο έτος ιατρός με ειδικότητα δερματολογίας να αναλάβει καθήκοντα.
Η απόσπαση της οφθαλμίατρου εκκίνησε με τις προηγούμενες διοικήσεις (04.08.14) , ενώ η τωρινή ποτέ δεν συναίνεσε στην απόσπαση αυτή παρόλες τις πιέσεις που ασκούνταν. Το κενό των αναισθησιολόγων, οφείλεται στην άδεια κυήσεως και λοχείας της τρίτης αναισθησιολόγου, καθώς και των αναρρωτικών των ήδη υπηρετούντων, έχει ήδη προκηρυχθεί η τέταρτη θέση και είναι σε εξέλιξη , ενώ μετακινούνται αναισθησιολόγοι από νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, (τουλάχιστον πέντε φορές ) για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου. Όσον αφορά στον Φαρμακείο για πρώτη φορά ενισχύθηκε με επικουρικό φαρμακοποιό, ενώ καλύφθηκαν και οι ανάγκες σε πιστώσεις”.

Αναφορικά με την επίκληση “προσβολής” της επιστημονικής αξιοπρέπειας του Επιστημονικού Συμβουλίου επισημαίνει πως “η επιβληθείσα ποινή στον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής προκύπτει από απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν εμπίπτει η αξιολόγησή της ή η κριτική της στις αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου. Παράλληλα δεν μπορείτε να “επικαλείσθε προσβολή της επιστημονικής σας αξιοπρέπειας” και να προβαίνετε σε προσβλητικές κρίσεις για το πειθαρχικό συμβούλιο, χωρίς μάλιστα να γνωρίζετε το περιεχόμενο της απόφασης. Γνωρίζετε ή οφείλατε να γνωρίζετε ότι το εν λόγω πειθαρχικό όργανο συνίσταται κατά το ήμισυ σχεδόν από δικαστικούς λειτουργούς, ενώ ο πρόεδρός του είναι ανώτατος Δικαστικός λειτουργός. Και έρχεται ένα επιστημονικό όργανο ιατρών να ισχυριστεί ότι κάποιος εξ αυτών πρέπει να είναι υπεράνω των Νόμων. Προβληματίζει το γεγονός ότι δε θίγεται αυτή η αξιοπρέπεια όταν εκφεύγει των καθηκόντων της, αυτών του επιστημονικού γνωμοδοτικού προς τη Διοίκηση οργάνου, και μετατρέπεται σε συνδικαλιστικό όργανο”.
Τέλος σε ότι αφορά στην “εργαλειοποίηση” των γνωμοδοτήσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου καταλήγει πως “όσον αφορά στην γνωμοδότηση του οργάνου σας στην οποία αναφέρεσθε (απόσπασμα της 15ης συνεδρίασης) , οι ίδιοι διαβιβάσατε αυτήν στον Ιατρικό Σύλλογο (αρ. πρωτ. 85/11.10.18) και όταν ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου κάνει αίτηση να λάβει γνώση αυτής , έχοντας έννομο συμφέρον, κατηγορείται η Διοίκηση για διαστρέβλωση, συκοφάντηση και εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος έπρεπε να γνωστοποιεί στα μέλη του τα έγγραφα που τα αφορούν”.

ΠΗΓΗ. imerazante.gr

Τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου περιγράφουν εικόνα διάλυσης του νοσοκομείου, και προβλήματα για τα οποία είναι σε εξέλιξη και εισαγγελική έρευνα.

«Πριν ένα χρόνο εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια και τους προβληματισμούς μας για μια σειρά από θέματα, τα οποία προκάλεσαν και προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο εισαγγελέα», αναφέρουν τα μέλη του συμβουλίου προσθέτοντας οτι μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν βρεθεί λύσεις, αλλά τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Όπως επισημαίνουν, τον τελευταίο χρόνο, έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 4 παιδίατροι, δύο καρδιολόγοι, ένας δερματολόγος και ένας χειρουργός. Έτσι, η Παιδιατρική Κλινική απειλείται με λουκέτο, το δερματολογικό δεν λειτουργεί, οι εφημερίες της Καρδιολογικής δεν καλύπτονται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέλη του συμβουλίου, η οφθαλμίατρος έχει μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο και το αντίστοιχο ιατρείο υπολειτουργεί, ενώ στο νοσοκομείο εδώ και πολύ καιρό έχει μόλις δύο αναισθησιολόγους που δεν «παίρνουν ανάσα» για να καλύψουν τις ανάγκες.

Το συμβούλιο καταγγέλλει ως καταχρηστική την πειθαρχική δίωξη και τιμωρία του Συντονιστή Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής, η οποία όπως αναφέρεται έχει επιπτώσεις και στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση διάλυσης, τα μέλη υπέβαλαν παραίτηση.

Share.

Leave A Reply