Νέος Κόσμος. Κέντρο Υγείας, ναι, ΤΟΜΥ, οχι

0

Όπως φαίνεται εμφανώς από την διάκριση υγειονομικών μονάδων ΠΦΥ στα άρθρα 3 και 4 του ν. 4486/2017 διακρίνεται σαφώς οι έδρες των ΤΟΜΥ από τα αστικά ΚΥ του νόμου 1397/1983 και όπως επικαιροποιήθηκαν από τον 4238/2014. Πουθενά στον πανελλαδικό προγραμματισμό του Υπουργείου 239 ΤΟΜΥ δεν εμφανίζονται να συγχέονται με αναπτυγμένα συγκροτήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  όπως  τα υπάρχοντα ΚΥ.

Στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κρήτη ή εχτές στον Πειραιά τα ΤΟΜΥ φαίνονται να εξυπηρετούν ελλείπουσες υποδομές της γειτονιάς και όχι να υποκαθιστούν υπάρχουσες δομές. Στο Νέο Κόσμο πιλοτικό ΚΥ (με 20 οικογενειακούς γιατρούς γύρω παλιότερα)  από το 1964 (κτίριο του 1952) μπορεί να έχει κτιριακά προβλήματα, να χρήζει κτιριακού εκσυγχρονισμού αλλά με την προτεινόμενη νέα πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας της 1ης ΥΠΕ καταλαμβάνεται σπάταλα ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου χωρίς υγειονομική λειτουργικότητα και καταστρέφοντας  ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του ΚΥ Νέου Κόσμου με 80 εργαζόμενους που εξυπηρετεί 500 ημερησίως με τμήματα παθολογικά ,χειρουργικά, ειδικοτήτων, οδοντιατρικό, οδοντοπροσθετικό, βιοπαθολογίας , ακτινολογικό και Κέντρο μάνας και παιδιού με προληπτική παιδιατρική οδοντιατρική.

Στη περιοχή του Νέου Κόσμου χρειάζονται 5 ΤΟΜΥ περιφερειακά του Κέντρου Υγείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Ανω Νέα Σμύρνη και Κάτω Νέα Σμύρνη (υπάρχει πρόταση για  Κριναγόρου 13)

Η πρόταση του επιστημονικά υπευθύνου με χρόνια εμπειρία στην ΠΦΥ υπήρξε συμβιβαστική για τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου αλλά ουδέποτε εισακούστηκε και η εμφανιζόμενη στη διαύγεια πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας:

1.      Δεν έχει την έγκριση του ιδιοκτήτου ΕΦΚΑ

2.      Εχει την άρνηση των εργαζόμενων στο ΚΥ Νέου Κόσμου.

3.      Οι εξυπηρετούμενοι μαθαίνοντας τις λεπτομέρειες άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές ώστε η Διοίκηση να κάνει σωστή εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

4.      Να μην γίνονται λειτουργικές ακροβασίες με κατάργηση χώρων υποδοχής για παιδιά, πέρασμα ασθενών παιδιών μεσα από αναμονές ενηλίκων, απόρριψη πρόσβασης καροτσάκια και φορεία και πλήθος νιπτήρων χωρίς ζεστό νερό!

5.      Για ιστορικούς λόγους συγκρίνω τις δυο προτάσεις απορριπτέες από τους εργαζόμενους τελικά.  Εμβαδά σε τετραγωνικά μέτρα.

6.      Στις αρνητικές επιπτώσεις της πρότασης ΤΟΜΥ μέσα στο κτίριο του ΚΥ είναι η κατάργηση δυο νευραλγικών σημείων διοίκησης της γραμματείας και του γραφείου του υπεύθυνου που συγκεντρώνουν καθημερινά μεγάλο φόρτο εργασίας και εξυπηρέτησης.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

6-3-2018

 

Share.

Leave A Reply