Νέος Διοικητής Νοσοκομείου. Πρωταθλητής στα μαχητικά αθλήματα Brazilian Jiu Jitsu και πυγμαχία

0

Ανάρτηση ενός αποχωρούντος Διοικητή Νοσοκομείου.

Πασχάλης Σ. Καριώτης

Συμπληρώνοντας 3,5 έτη ως Διοικητής του Νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ», αισθάνομαι την υποχρέωση να δημοσιοποιήσω τον απολογισμό των πεπραγμένων κατά την περίοδο αυτήν (Βλέπε: http://www.pammakaristos-hosp.gr/…/%CE%A0%CE%95%CE%A0%CE%A1…). Βασικός στόχος υπήρξε η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου. Προς τούτο εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης του Νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» με έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη οικονομικών στόχων, μέσω εξορθολογισμού των δαπανών, της μείωσης του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας. Επιπλέον, ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στη βελτίωση της ανταπόκρισης του Νοσοκομείου στις προσδοκίες και στις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης του. Επίσης στη διαφάνεια αλλά και στην παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς (προσβασιμότητα, μείωση του χρόνου αναμονής, βαθμός ικανοποίησης ασθενών, κ.λ.π.).
Ωστόσο, σύμφωνα με το από 23/12/2019 Δελτίο Τύπου του αξιότιμου Υπουργού Υγείας κ. Βασιλείου Κικίλια (Βλέπε: https://www.moh.gov.gr/…/6601-pinakas-diorizomenwn-dioikhtw…) αποφασίστηκε μετά από αξιολογική κατάταξη (?) η αντικατάστασή μου από τον κύριο Θρασύβουλο (ή Βάκη) Λαδόπουλο (Βλέπε: https://www.neaarxiattiki.gr/%ce%bb%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%8…/). Εδώ και 23 ημέρες αιτήθηκα (ως από το νόμο δικαιούμαι) προς το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού Νομικών Προσώπων (Τμήμα Β’) όλα τα δικαιολογητικά/στοιχεία προς αξιολόγηση των συμμετεχόντων υποψηφίων Διοικητών, την σειρά κατάταξής μετά την αξιολόγησή μας, καθώς και τα πρακτικά των εν λόγω αξιολογήσεων. Η αίτησή μου (Αριθ. Πρωτ. 84791/03-12-2019) ουδέποτε απαντήθηκε υπογραμμίζοντας μια άκρως περιφρονητική (και ενδεχομένως παράτυπη) διάθεση των αρχόντων του Υπουργείου Υγείας. Αιτήθηκα τα ανωτέρω καθόσον ο επικείμενος αντικαταστάτης μου ουδεμία σχέση έχει με τον Τομέα της Υγείας και δεν διαθέτει καμία εκπαίδευση στην Οργάνωση, Σχεδιασμό, Διοίκηση, Οικονομία, Τεχνολογία του Τομέα Υγείας, καθώς και καμία εργασιακή εμπειρία σε δομές και Συστήματα Υγείας. Η Διοίκηση Νοσοκομείων είναι διακριτό, τεχνοκρατικό επάγγελμα υψηλών και άκρως εξειδικευμένων απαιτήσεων στον αναπτυγμένο κόσμο!
Όμως, από αναρτήσεις του κ. Λαδόπουλου στο διαδίκτυο, στην ενότητα “Σύντομη Παρουσίαση” (Βλέπε: https://www.neaarxiattiki.gr/%ce%bb%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%8…/), πέραν των «τυπικών χαρτιών» που ζητούνται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος Διοικητών (Βλέπε: https://www.aftodioikisi.gr/…/uploads/2019/09/document-6.pdf), τα μόνα στοιχεία που διαφοροποιούν την κατάσταση είναι ότι o κ. Λαδόπουλος τυγχάνει Α) αποτυχών υποψήφιος Β. Αθηνών με τον κ. ΠΑΤΟΥΛΗ, Β) Γενικός Γραμματέας της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών (ΝΠΔΔ ΑΠΟΕΑ, βαθμός του Έφεδρου Λοχαγού) και Γ) Πρωταθλητής στα μαχητικά αθλήματα Brazilian Jiu Jitsu (!) και πυγμαχία!!
Δεν μπορώ παρά μόνον να υποθέσω ότι αυτά τα (κατά τα άλλα όντως αξιέπαινα) προσόντα συνεκτιμήθηκαν και κρίθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου ως υπέρτερα όλων και ικανά να προκρίνουν τον (κατά τα άλλα αξιόλογο βεβαίως) κ. Λαδόπουλο στην 1η θέση επιλογής για Διοικητή του Νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»!
Εκ των πραγμάτων, η εν λόγω επιλογή αποκλίνει και καταστρατηγεί τις επιταγές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθόσον αφορά προώθηση ακατάλληλου προσώπου για την συγκεκριμένη θέση, γεγονός που δεν αποδίδει τιμή σε κανέναν, και υπονομεύει την προσπάθεια ανασύστασης και αναπτυξιακής πορείας του τομέα της Υγείας. Τέτοιες πρακτικές διορισμών αποτυχόντων πολιτευτών και συναφών, συντηρούν την κοματική διαπλοκή και αναξιοκρατία απαξιώνοντας και περιφρονώντας, με προκλητικό τρόπο, καταξιωμένους επιστήμονες με μεγάλη γνώση & πείρα.
Βασιζόμενος στην πολυετή μου εμπειρία στο χώρο της Υγείας, τόσο στον Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό τομέα (Βλέπε Βιογραφικό μου: http://www.pammakaristos-hosp.gr/…/CV_%CE%A0%CE%B1%CF%87%CE…) σε θέσεις υψίστης ευθύνης (CEO / Διευθυντικές / Manager Ανωνύμων αλλά και Πολυεθνικών εταιρειών) με σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο, αισθάνομαι την αδήριτη ανάγκη να διατυπώσω έναν (ουδόλως πολιτικό) αφορισμό: Απευθύνομαι δημοσίως, αλλά και στους χιλιάδες λειτουργούς και αξιωματούχους της Υγείας (στην επιμόρφωση των οποίων έχω συμβαλει με τα συγγράμματά μου “Management Υπηρεσιών Υγείας” και τις διδαχές μου), ότι:
“Eάν οι άρχοντες του Υπουργείου Υγείας (ή όποιοι από αυτούς) διάβασαν τα βιογραφικά που κατατέθηκαν και παρ΄ όλα αυτά πρόκριναν τις ανακοινωθείσες επιλογές …ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΥΓΕΙΑ !!”
———————————–
Πασχάλης Σ. Καριώτης
———————————–
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Νοσοκομείου ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ
Member of the European Health Management Association (EHMA)

Share.

Leave A Reply