Νέα από την Αρκαδία. Ο «ακρωτηριασμός» των δέντρων

0

Ο ρόλος της ύπαρξης των δέντρων στις πόλεις αλλά και εκτός είναι πολυδιάστατος. Τα πλεονεκτήματα από την ύπαρξή τους και η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής των πολιτών είναι πολλαπλή, όπως αποδεικνύεται και από την πολιτική άλλων χωρών. Παρόλα αυτά, στον τόπο μας συνεχίζεται η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική, μειώνοντας τους ελεύθερους χώρους, κουτσουρεύοντας τα πάρκα και ακρωτηριάζοντας δέντρα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και πολλές φορές με την συγκατάθεση της δημοτικής αρχής.

Καθώς μπήκαμε στην άνοιξη δεν είναι και λίγες οι καταγγελίες από πολίτες για το βάρβαρο κλάδεμα αστικών και μη δενδροστοιχιών, καθώς και μεμονωμένων δένδρων από τις ειδικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, οι ευκάλυπτοι και οι ελιές δεινοπαθούν κάθε χρόνο από τα αλυσοπρίονα των συνεργείων που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και την υποτιθέμενη ελάφρυνση των δένδρων από κουρασμένα και ξερά κλαδιά.

Η  απαράδεκτη αισθητικά, περιβαλλοντικά και επιστημονικά πρακτική του κλαδέματος των δέντρων και δεντροστοιχιών μάς καταδεικνύει την έλλειψη γνώσης και βασικής εκπαίδευσης στο αντικείμενο. Η κατακρεούργηση ολόκληρων κύριων κλάδων, ακόμη και του κεντρικού κορμού, αφήνει δέντρα χωρίς κλαδιά, μεταβάλλοντάς τα σε κακόγουστα δέντρα  σε γλάστρες που κινδυνεύουν άμεσα από σάπισμα και νέκρωση. Τα δέντρα δυστυχώς δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά αν μπορούσαν, τι θα έλεγαν;

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καθίσταται απαραίτητη η κλάδευση. Πότε όμως και πώς; Η κλάδευση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο προσεκτικά για να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι τα δέντρα «κουτσουρεύονται».

Το ζήτημα της αισθητικής όσο και της καλής υγείας των δένδρων, που χαρίζουν στους αστούς οξυγόνο και πολιτισμένο περιβάλλον, ουδέποτε ήταν το φόρτε των δημοτικών αρχών.

Είναι  δε αναρίθμητος ο αριθμός των δέντρων που έχουν κοπεί ή κλαδευτεί βάναυσα από συνεργεία (τα οποία πληρώνει ο φορολογούμενος) επειδή τα κλαδιά ή ο κορμός ενοχλούσαν κάποιον που είχε «δόντι» ή απλώς κάποιον «ανυπόφορα» επίμονο. Δυστυχώς λίγη σκέψη αφιερώνεται, πόσω μάλλον επενδύεται, στη σημασία του πράσινου θόλου στα αστικά κέντρα. Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, οι αλέες των δενδροστοιχιών θα μπορούσαν να είναι ένα αξιοθέατο κάθε πόλης. Για να τις απολαμβάνουμε, όμως, προηγούνται η γνώση και η φροντίδα.

Κίνδυνος για το Καρδιολογικό

Καμιά φορά οι υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται αντί να διευκολύνουν περιπλέκουν τα πράγματα. Παράδειγμα η υπουργική απόφαση  που παρέχει τη δυνατότητα παράτασης της σύμβασης, που έχουν υπογράψει για ένα χρόνο  οι επικουρικοί γιατροί  , μέχρι το τέλος του έτους. Η απόφαση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς,  αν την υπογράψουν σύμφωνα με τους όρους,  δεν μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου υποψηφιότητα για θέση επικουρικού,  εφόσον αυτή προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αναγκαία  λοιπόν για αλλαγή της με άλλα απόφαση που να δίδει  τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεως,  και κατά τη διάρκεια της παράτασης της θητείας του γιατρού  στο ίδιο νοσοκομείο.

Το σπουδαιότερο, που μας αφορά άμεσα, ως νομό.  Επειδή η Αρκαδία είναι με προεδρικό διάταγμα είναι άγονη περιοχή, πρέπει η σύμβαση, που έχουν οι ήδη υπηρετούντες επικουρικοί ιατροί (που δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στο καινούργιο νόμο περί τριετούς θητείας),  από μονοετής να γίνει τριετής.  Διαφορετικά τον άλλο μήνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε το Καρδιολογικό Τμήμα και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

 

Καταδίκη για νιτρορύπανση

Το Λεωνίδιο  είναι μία από τις 12 περιοχές της Ελλάδας που μολύνονται υπερβολικά από λιπάσματα, με συνέπεια η χώρα μας να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δημοσίευμα της  “Καθημερινής” αναφέρει ότι  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε προχθές την καταδίκη της Ελλάδας καθώς δεν φρόντισε να χαρακτηρίσει ως «ευπρόσβλητες» από νιτρορύπανση και ευτροφισμό 12 περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καταρτίσει σχέδιο για την προστασία τους, επομένως να τις αφήσει στην τύχη τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το 2010 η Ελλάδα προχώρησε ως όφειλε στον χαρακτηρισμό των πιο ευαίσθητων σε ρύπανση ζωνών ως «ευπρόσβλητων». Όμως, η  Επιτροπή ζήτησε να επεκταθεί ο χαρακτηρισμός και σε άλλες περιοχές μεταξύ των οποίων και αυτής της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (περιοχή των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας), της ανατολικής Πελοποννήσου (περιοχές Σπάρτης, Ελους-Σκάλας και Λεωνιδίου), κλπ.

Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν μεν ότι η αναθεώρηση των ευπρόσβλητων περιοχών είναι υπό εξέλιξη, εκτίμησαν δε ότι οι περιοχές που ζητεί η Επιτροπή δεν πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστούν ευπρόσβλητες ζώνες σε όλη την έκτασή τους. Ωστόσο δεν αμφισβήτησαν ότι στις περιοχές αυτές η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα είναι πάνω από τα όρια, ενώ παραδέχθηκαν ότι ορισμένες μάζες γλυκών υδάτων που έχουν προσβληθεί από φαινόμενο ευτροφισμού δεν ελήφθησαν υπόψη. Γι αυτό και η Ελληνική Δημοκρατία, παραβαίνοντας «τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης», καταδικάστηκε .

 

Διαμαρτυρία για ταμειακά διαθέσιμα

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους αιρετούς και τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν χθες, Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία κυρώθηκε  στη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία υποχρεούνται οι δήμοι να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Για τρεις ώρες, από τις 12:00 έως τις 3:00 το μεσημέρι ήταν κλειστές οι υπηρεσίες των δήμων – με εξαίρεση τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, κατά το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στα καθ ημάς, ο δήμος Β. Κυνουρίας δούλεψε με πλήρες ωράριο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Μαντάς, διαφωνώντας με το έστω και συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών, που είχε προγραμματίσει  η Κ.Ε.Δ.Ε., θεωρώντας  ότι μια τέτοια αντίδραση θα δημιουργούσε εικόνα διάλυσης, αποδυναμώνοντας έτσι την εθνική προσπάθεια.

Αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου Τρίπολης  με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, «εις ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, στο σύνολο τους, παρέμειναν  ανοιχτές την Παρασκευή 24-04-2015, στηρίζοντας την προσπάθεια, η οποία θα επιτρέψει στο Κράτος να ανταποκριθεί στις Οικονομικές του Υποχρεώσεις και να αμβλύνει τις πιέσεις που ασκούν οι δανειστές και οι θεσμοί».

 

Δρομολόγια αστυνομικών μονάδων

Τα δρομολόγια των κινητών αστυνομικών μονάδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας, όπως έχουν καθοριστεί αρμοδίως θα εκτελούνται  ως εξής:

Α΄  Δρομολόγιο (περιοχή Δήμων Τρίπολης και Μεγαλόπολης): Δόριζα, Αραχαμίτα, Μάναρι, Καλτεζιές, Κουβέλια. Αγριακώνα, Μαρμαριά, Καμάρα, Λεοντάρι, Πετρίνα, Τουρκολέκα, Δυράχιο, Καρύταινα, Εκκλησούλα, Βάγγου, Λυκόχια, Ίσαρη, Βάστα, Χράνοι, Ραψωμάτη.

Β΄ Δρομολόγιο : (περιοχή Δήμων Τρίπολης και Βόρειας Κυνουρίας): Α. Δολιανά, Μεσσοράχη, Καστρί, Ωριά, Περδικόβρυση, Βούρβουρα, Μαυρίκι, Βέρβενα, Κάνδαλος, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες.

Γ΄  Δρομολόγιο : (περιοχή Δήμου Βόρειας Κυνουρίας): Πλατάνα, Στόλος, Φούντωμα, Άγιος Πέτρος, Καστάνιτσα, Σίταινα, Χάραδρος, Αγ. Ιωάννης, Ορεινή Μελιγού, Αρκαδικό Χωριό.

Δ΄  Δρομολόγιο  (περιοχή Δήμου Νότιας Κυνουρίας): Παλαιοχώρι, Πελετά, Πηγάδι, Πλατανάκι, Τσιτάλια, Αγ. Βασίλειος, Βλησιδιά, Μαρί, Κουνουπιά, Κοσμάς.

Ε΄  Δρομολόγιο  (περιοχή Δήμου Τρίπολης και Γορτυνίας): Κώμη, Δάρα, Πράσινο, Θεόκτιστο, Παναγίτσα, Ράδου, Αράχωβα, Κοκκορά, Λυσαρέα, Σέρβου.

ΣΤ΄  Δρομολόγιο  (περιοχές Δήμου Γορτυνίας): Κοντοβάζαινα, Βελημάχι, Καρδαρίτσι, Παραλογγοί, Δήμητρα, Βιδιάκι, Μοναστηράκι, Λιβαδάκι, Λουτρά Ηραίας, Χρυσοχώρι, Πυρρί, Χώρα, Βάχλια, Νεοχώρι.

 

Βιωματικό εργαστήριο

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων &κ Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αρκαδίας “ΑΝΕΛΙΞΗ” σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βυτίνας θα υλοποιήσουν βιωματικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης διάρκειας 4 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων. Η θεματολογία του είναι:  1.Καλλιεργώντας τις δεξιότητες για μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία
2.Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης 3.Διαχείριση άγχους-Το άγχος των εξετάσεων & η αντιμετώπισή του
4.Επικοινωνία & έκφραση συναισθημάτων.

Συντονίστρια κ Αναστασία Μπεντεβή Κοινωνιολόγος ,Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου και ώρα 17:00 έως τις 18:30 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βυτίνας

 

Το Μουσικό Σχολείο στο «σπίτι» του

Με την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης του ποσού των 15000 ευρώ, για την Μεταφορά-μετεγκατάσταση Μουσικού Σχολείου Τρίπολης», σύντομα το Μουσικό Σχολείο θα υποδεχτεί τους μαθητές του στα καινούργια κτήριά του.  Η έγκριση έγινε κατά πλειοψηφία με τον τέως δήμαρχο να θεωρεί υψηλό το τίμημα, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, «μεταφορά όλων των υπηρεσιών του Δήμου, στο νέο κτίριο, κόστισε 20.000€. Γι αυτό και ψήφισε «παρών», μαζί με τους κ.κ Ταλούμη και Τσιαμούλο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Απριλίου θα γίνει και επίσημα η παραλαβή του από το Δήμο Τρίπολης και το Διευθυντή του σχολείου κ. Μπιστόλα ενώ το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, 1-3 Μαίου 2015 θα επιχειρηθεί η μεταφορά – μετεγκατάσταση, ώστε από τη Τετάρτη 6  Μαίου να λειτουργήσει κανονικά.

 

Τραγούδησαν Γκάτσο

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ η Τ.Κ Ασέας είχε φιλοξένησε  την καλλιτεχνική ομάδα του 12ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Γκάτσου, τα παιδιά συνοδευόμενα από τους καθηγητές τους και την Λυκειάρχη, τραγούδησαν τραγούδια του αξέχαστου ποιητή Νίκου Γκάτσου. Στη συνέχεια χόρεψαν και τραγούδησαν Κρητικά τραγούδια χωρίς όμως να υστερούν και τα δικά μας, τσάμικα και καλαματιανά.  Απέδειξαν ότι η ευαισθησία τους και το καλλιτεχνικό τους ταπεραμέντο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και μας προετοίμασαν για το τι θα μας παρουσιάσουν στην παράσταση τους το Σάββατο στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.
Σε αυτή την όμορφη βραδιά παραβρέθηκαν  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσος Κακλαμάνος και ο Υπεύθυνος Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου, όπου καλωσόρισαν την ομάδα και την συνεχάρησαν για την άρτια παρουσίαση που έκαναν.
Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα Σάββατο 25-04-2015 και ώρα 20.00 θα παρουσιαστεί το Χορόδραμα της Κικής Καγιαβά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» καθώς και τραγούδια ποιητών της Κρήτης με χορούς, από το 12ο Γυμνάσιο και 6ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης με την υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Χαμογελάτε

Από «μαργαριτάρια» μαθητών
Η βαρύτητα είναι πιο δυνατή το Φθινόπωρο. Τότε βλέπουμε τα μήλα να πέφτουν ομαδικά.

Το παιδί που οι γονείς του είναι από την Ύδρα, λέγεται Υδρογόνο.
Μια γυναίκα επίτοκος είναι γεμάτη επιτόκια. Πάντως, το γεννητούρι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Η μάνα του Ρασπούτιν ήταν η Ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας.

Ο Ε. Λύτης και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόμπελ.
Εσπεριδοειδή σαν τα πορτοκάλια είναι και τα μαντολίνια, αλλά πιο μικρά και με φλούδα που βγαίνει εύκολα.
Την Οδύσσεια της έγραψε ο Οδυσσέας. Την Ιλιάδα ο Ηλιάδης.

Γιάν. Παπαμήτρος

Share.

Leave A Reply