Να κρίνεις, ναι. Να δικάζεις , όχι.

1

Φόνοι εν βρασμώ ψυχής. Εγκλήματα πάθους, αυτοδικία. Εγκλήματα παλιά όσο ο άνθρωπος. O 42νος συμπολίτης μας Θ.Π που σκοτώθηκε από γείτονά του   σε κεντρική οδό στην πόλη της Τρίπολης, με πυροβόλο όπλο, μετά από  χρόνιες προσωπικές διαφορές που είχαν μεταξύ τους, αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας του σύγχρονου κόσμου.  Καθημερινά το δελτίο ειδήσεων της αστυνομίας βρίθει τέτοιων εγκλημάτων εκδίκησης. Αστείρευτης εκδίκησης, όσο η θάλασσα, που όταν φωλιάσει στην ψυχή του ανθρώπου, τον μεταμορφώνει σ’ ένα άγριο θηρίο, διψασμένο για αίμα, που δε διστάζει να φτάσει ακόμη και στο φόνο. Για να ξεπλύνει τη ντροπή, την προσβολή που του έγινε, για να υπερασπιστεί την τιμή και αξιοπρέπειά του. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που  ξεπερνούν τα όρια. Που φτάνουν στα άκρα. Που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιστροφής. Που ανοίγουν τον αιματηρό κύκλο των αντεκδικήσεων και διψούν για το αίμα της ανταπόδοσης, καθώς στη θέα του αισθάνονται εξαγνισμένοι και δικαιωμένοι. Οι λέξεις φόβος, δισταγμός, υπαναχώρηση ή άρνηση δεν έχουν θέση στον κόσμο της εκδίκησης, που σε όλες τις εποχές  εκφράζει το αίσθημα της  ανασφάλειας και  αυτοάμυνας.  Πρόκειται για την  ορμή του προπολιτισμικού ανθρώπου που καλείται να επιβιώσει με κάθε τρόπο.  Για τα ίχνη του παρελθόντος στη συνείδηση των ανθρώπων.  Για μια  βία, που φωλιάζει μέσα μας πρωτόγονη και καταλυτική. Για μια  λεπτή γραμμή που μοιάζει να χωρίζει τη λογική από την τρέλα, τον πονεμένο, αδικημένο, πληγωμένο από την αυτοδικία.

Για να αντέξει (ο επίδοξος τιμωρός) την προσβολή και «αδικία» που θεωρεί πως του έγινε,  την κακομεταχείριση, την ταπείνωση, την προδοσία, την απάτη, την κλοπή, πρέπει να ασκήσει βία που φθάνει ως το θάνατο. . Μόνο αυτή μπορεί να εκτονώσει την οργή του, να απελευθερώσει…

Ομως, η βία μολύνει ό,τι αγγίζει. Πόσο ελεύθερος και για πόσο μπορεί να νιώσει αυτός που εγκληματεί; Ο εκδικητής επικαλείται ως κίνητρο την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά καταλήγει σ’ αυτό που αποστρέφεται και ενάντια στο οποίο επαναστατεί: τη βία. Η εκδίκηση είναι μια βαθύτατα ατομικιστική επιλογή που ουδεμία σχέση έχει με την απονομή δικαιοσύνης. Εχεις το δικαίωμα να κρίνεις αλλά όχι να δικάζεις. Μόνο η Δικαιοσύνη δικάζει. Ο κύκλος της βίας και της εκδίκησης είναι πάντα κλειστός και φαύλος. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Το σημείο μηδέν του πολιτισμού.

Τσιαμούλος, για όλα

«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί χαρακτήρισε την κλειστή χωματερή του Πλατώματος στην Τρίπολη ο επικεφαλής της παράταξης «Τρίπολη-Αλλάζουμε  τα δεδομένα» Νίκος Τσιαμούλος στην καθιερωμένη συνέντευξή του για το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης. Ο κ. Τσιαμούλος σημείωσε πως το θέμα εισηγήθηκε ως εκτός ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση η παράταξή του και αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν στο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της χωματερής αλλά και με ποια μελέτη και με ποια χρηματοδότηση θα γίνει αυτό.

Μίλησε, ακόμα  και για το θέμα της μελέτης για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων από το δήμο, λέγοντας πως ελπίζει να είναι η τελευταία και επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα, ενώ ευχήθηκε να μην υπάρξει πρόβλημα τις μέρες των Χριστουγέννων λόγω της αντίδρασης που υπάρχει από κατοίκους της Φυλής, περιοχή στην οποία πηγαίνουν τα σκουπίδια της πόλης.

Επίσης έκανε λόγο  για τα κολωνάκια και την αφαίρεσή τους από τις οδούς Εθνομαρτύρων και Γεωργίου Α’ και σημείωσε πως δεν είναι σωστή απόφαση γιατί θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος γι αυτό  θα έπρεπε να γίνει δημόσια διαβούλευση για το θέμα με τους καταστηματάρχες της περιοχής. Τόνισε δε πως δεν είναι εύκολο πρακτικά να σηκώνονται τα οχήματα που έχουν παρκάρει παράνομα με γερανό, γιατί κάποιος παρκάρει για ελάχιστα λεπτά αλλά το κυκλοφοριακό πρόβλημα προκαλείται.

Έργα προτεραιότητας

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υπέγραψε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δύο έργων Ύδρευσης υψηλής προτεραιότητας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αρκαδίας.  Συγκεκριμένα εντάχθηκαν στο ΠΔΕ και δημοπρατούνται άμεσα, τα Έργα Ύδρευσης  :

1)«Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης από ΤΔ Πυργακίου έως Βυτίνα», προϋπολογισμού 591.415 ευρώ, που ανήκει στο ΕΣΠΑ 2007-2013, στον Δήμο Γορτυνίας

2) «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης από Πηγή Σαβαλά» προϋπολογισμού 4.021.000 ευρώ, μία εμπροσθοβαρής  δράση  από την νέα Προγραμματική περίοδο( ΕΣΠΑ 2014-2020) , στους Δήμους Γορτυνίας και Μεγαλόπολης.

Δραματική Τριλογία

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης, ο Δήμος Τρίπολης, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας και η Ένωση Αρκάδων Λογοτεχνών Νομού Αρκαδίας, παρουσίασαν  τη Δραματική Τριλογία του ποιητή Τάκι Τζίβα: “ΣΚΙΕΣ…”,  την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 7:00 μμ, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο του Δήμου Τρίπολης.

Στην  εκδήλωση  εκτός από την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ακούστηκαν   και μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή.

Έπαινος σε  μαθήτρια

Τη μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Τρίπολης Χριστίνα Τράκα, που συμμετείχε με δοκίμιό της στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού και  απέσπασε ΕΠΑΙΝΟ συγχαίρει η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου της και της εύχεται να έχει πάντα επιτυχίες.

Ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχείου

Υπογράφηκε στις  3-12-2014, στα γραφεία της Αναπτυξιακής Πάρνωνα η σύμβαση κατασκευής του έργου που αναφέρεται στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του δημαρχείου Νότιας Κυνουρίας, ύψους 105.979,00 €. Πρόκειται για το κτήριο  που στεγάζεται η Εφορία στην Πλατεία Ρολογιού, στο Λεωνίδιο. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης εντάσσεται στην κατηγορία Ε (πολύ χαμηλά στη σχετική κλίμακα) με αποτέλεσμα την μη ύπαρξη κατάλληλων θερμικών συνθηκών για τη λειτουργία του κτηρίου, δηλαδή την υπέρμετρη θερμική απώλεια κατά το χειμώνα και την υψηλή θέρμανσή του κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μελέτη, το κτήριο θα αναβαθμιστεί κατά 4 κλίμακες και θα ενταχθεί στην κατηγορία Β. Μετά την ενεργειακή αναβάθμισή του το κτίριο θα λειτουργήσει ως χώρος υπηρεσιών του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος της Σοφίας»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), πρόβαλλε  το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος της Σοφίας» την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014, στις 12.30 μ.μ., στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα. Αμέσως μετά την προβολή, ακολούθησε  συζήτηση με τη Σοφία Ζάγκα, την πρωταγωνίστρια της ταινίας, η οποία ακολουθεί τον δρόμο που χαράζουν οι επιθυμίες της, σε πείσμα των «προϋποθέσεων». Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα  λόγια για την ταινία: Η Σοφία είναι μία κωφή κοπέλα, ζωγράφος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ερασιτέχνης ηθοποιός και χορεύτρια. Ο κινηματογραφικός φακός τη «συνοδεύει» σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητές της.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από την Κινηματογραφική Ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο πλαίσιο σχετικού σεμιναρίου που διοργάνωσε το 2013-2014. Πρωτότυπη μουσική: Άκης Παπαβασιλείου Γλώσσα διαλόγων: Ελληνική Υπότιτλοι: Ελληνικοί-Αγγλικοί.

Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει   ανοιχτή σύσκεψη διαβούλευσης την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης από  10:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ. Την κεντρική εισήγηση θα παρουσιάσει ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής, υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος του κόμματος. Προς τούτο καλούνται  οι πολιτικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί  φορείς, τα κινήματα πολιτών και οι πολίτες για να συζητήσουν την πρόταση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα την περιφερειακή του εξειδίκευση.

Αντιδρούν οι κάτοικοι
Στο «πόδι» βρίσκονται από προχθές οι κάτοικοι των χωριών Δόριζας και Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης μετά την  απόφαση της δημοτικής αρχής του δήμου Τρίπολης  να δημιουργήσει ΧΥΤΑ για τα απορρίμματα της Τρίπολης στη θέση «Μεγαβούνι», στο Καλογερικό, σε μια  τοποθεσία ανάμεσα στα δυο χωριά και σε απόσταση 2,5 και 2,1 χιλιομέτρων από το καθένα αντίστοιχα.
Προκειμένου, λοιπόν,  να αντιμετωπίσουν την αιφνιδιαστική απόφαση της δημοτικής αρχής για την εναπόθεση των σκουπιδιών οργάνωσαν   την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πνευματικό Κέντρο της Δόριζας, όπου ο πάρεδρος του χωριού Κώστας Λυμπερόπουλος ενημέρωσε τους κατοίκους σε μια  ανοιχτή συζήτηση για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και ενεκρίθη ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Ψηφιακή Περιήγηση

O Δήμος Τρίπολης ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε το έργο «Ψηφιακή Περιήγηση στο Πολιτιστικό και Ιστορικό Υλικό της Τρίπολης» και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους  στην παρουσίασή του σε Ημερίδα Ευαισθητοποίησης στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00.

Απλήρωτες καθαρίστριες

Η Μαντινειακή  Συμπολιτεία με ερώτηση που κατέθεσε στο Δ.Σ τις Τρίτης 2/12/2014 και απευθύνεται  στο Δήμαρχο, αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την μη πληρωμή των καθαριστριών των σχολείων, οι οποίες έχουν δεκάμηνη σύμβαση έργου και  παραμένουν απλήρωτες από 1/9/2014 έως σήμερα. Το ποσό, σημειώνεται στην ερώτηση,  που αντιστοιχεί στην κάθε μία είναι 270 ευρώ μηνιαίως. Οι χαμηλόμισθες αυτές εργαζόμενες, ενώ προσφέρουν σοβαρό έργο στα σχολεία μας, είναι απαράδεκτο να μην πληρώνονται.  Γι αυτό και ζητά όπως ο δήμαρχος προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενες  και πριν τις γιορτές.

Χαμογελάτε

Δεν φταίω εγώ που δηλητηριάστηκε η πεθερά μου. Δεν είχα καλό σήμα στο κινητό και άκουσα πως της αρέσουν οι πιπεριές Χλωρίνης…!`

Share.

1 σχόλιο

  1. Pingback: med.gr Να κρίνεις, ναι. Να δικάζεις , όχι. - med.gr

Leave A Reply