Facebook Twitter Instagram
    Δημοφιλή
    • Ωρα εξόδου για τη Φαμίλια…
    • Θέσεις ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Ρευματολογίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
    • Κ.Φαρσαλινός: «H αντιπολίτευση κατηγορεί τον Θ.Πλεύρη επειδή σταμάτησε την τρομοκρατία – Απίστευτη κατάντια του πολιτικού συστήματος»
    • Κάταγμα πέους: Γιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης
    • Ευλογιά των πιθήκων: Ας μην γίνουμε «στο ίδιο έργο θεατές»
    • Δικαστική απόφαση «σταθμός»: Δικαίωση μη εμβολιασμένης υπαλλήλου του Νοσοκομείου Κορίνθου
    • «Όχι από COVID αλλά με COVID» : συγκάλυψη εγκληματικών ευθυνών
    • Mε αφορμή την επίσκεψη της κας. Μενδώνη στο χώρο που εκτελούνται εργασίες στην τουριστική επένδυση «Kilada Hills» στην Αργολίδα
    DocMed – Ιατρικά Νέα
    • Αρχική
    • Ειδήσεις
      1. CoronaVirus
      2. Δελτία Τύπου
      3. Πολιτική Υγείας
      Featured
      10 Αυγούστου 20220

      Δικαστική απόφαση «σταθμός»: Δικαίωση μη εμβολιασμένης υπαλλήλου του Νοσοκομείου Κορίνθου

      Recent
      10 Αυγούστου 2022

      Δικαστική απόφαση «σταθμός»: Δικαίωση μη εμβολιασμένης υπαλλήλου του Νοσοκομείου Κορίνθου

      4 Μαΐου 2022

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      13 Απριλίου 2022

      Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου

    • Υγεία
      • Για όλους
      • Άνδρας
      • Γυναίκα
      • Σεξ & Υγεία
      • Παιδί
      • Τρίτη Ηλικία
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Άρθρα
    • Πολιτική
    • Διατροφή
    • Docmed+
    • Επικοινωνία
    DocMed – Ιατρικά Νέα
    You are at:Home»Docmed+»Μόσιαλος για κορωνοϊό: Να σταματήσει η Θεία Κοινωνία κατά την επιδημία

    Μόσιαλος για κορωνοϊό: Να σταματήσει η Θεία Κοινωνία κατά την επιδημία

    0
    By Γεώργιος Παπασταματάκης on 10 Μαρτίου 2020 Docmed+
    Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, η λύση στο ζήτημα του κοροναϊού και της Θείας Κοινωνίας θα πρέπει να είναι και παγκόσμια, γεγονός που τον οδήγησε να απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μάθει τι προτείνει
     
    Οδηγίες για τις θρησκευτικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος επικοινώνησε με τον Οργανισμό για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας σε σχέση με τον κορωνοϊό.
    Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», επανέλαβε πως «οι ευπαθείς ομάδες των πιστών, που είναι και η πλειοψηφία όσων πηγαίνουν στην εκκλησία, θα πρέπει να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση, ότι η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας και ότι στην ακραία περίπτωση που θα έχουμε φαινόμενα Ιταλίας η Εκκλησία θα πρέπει να σκεφτεί πιο ασφαλείς τρόπους τέλεσης της θείας λειτουργίας».
     
    Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση θα πρέπει να είναι και παγκόσμια, γεγονός που τον οδήγησε να απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μάθει τι προτείνει.«Διαπίστωσα ότι ως αυτή την ώρα ο Οργανισμός δεν έχει εκδώσει οδηγίες, πιστεύω όμως ότι προχωρούν διεργασίες για την εκπόνηση συγκεκριμένου πλαισίου κατευθυντήριων οδηγιών για τις θρησκευτικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκδοση αυτών των οδηγιών από τον κατεξοχήν αρμόδιο Οργανισμό θα κατευθύνει τις κυβερνήσεις στο έργο τους και θα συμβάλει σε μια ενιαία εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
    Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Ηλία Μόσιαλου
    Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δημιουργούν διαχρονικά εντάσεις στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας. Το θέμα του χωρισμού αρμοδιοτήτων έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το Σύνταγμά μας ορίζει ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Είμαστε στη μειοψηφία των χωρών παγκοσμίως που συνταγματικά κατοχυρώνουμε επικρατούσα θρησκεία, ενώ η εποπτεία των θρησκευτικών δραστηριοτήτων υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Στη Βουλγαρία, ενώ το Σύνταγμα ορίζει ότι η Ορθοδοξία είναι η παραδοσιακή θρησκεία της χώρας, το κράτος παραμένει κοσμικό. Στη Γεωργία αναγνωρίζεται συνταγματικά ο ρόλος της Εκκλησίας στην ιστορία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και η ανεξαρτησία της από το κράτος. Λίγες χώρες στον κόσμο έχουν υπουργεία υπεύθυνα για θρησκευτικές υποθέσεις, ενώ μικρός είναι ο αριθμός και στην Ευρώπη. Είναι επίσης γνωστό ότι όσο πιο έντονος είναι ο βαθμός της θρησκευτικής προσήλωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχουν αρνητικές απόψεις προς την επιστημονική γνώση.
    Με βάση τις έρευνες του Pew Research Center την περίοδο 2015-2017 σε 34 χώρες της Ευρώπης, οι απόψεις των Ελλήνων για τα θέματα θρησκείας συγκλίνουν περισσότερο με αυτές των κατοίκων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρά με εκείνων της Δυτικής Ευρώπης. Παραδείγματος χάριν, στην ερώτηση «Το να είμαι χριστιανός είναι αρκετά ή πολύ σημαντικό στο να είμαι πραγματικός Ελληνας;» το 76% απαντά καταφατικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι 34%. Το 59% των Ελλήνων πιστεύει στον Θεό με απόλυτη βεβαιότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη είναι 15%. Με βάση την ίδια έρευνα μόνο το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι αμβλώσεις πρέπει να είναι νόμιμες στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό ανεβαίνει στο 81%.
     
    Η στάση της Εκκλησίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα δεδομένα και με βάση την εξελισσόμενη επιδημία του κοροναϊού, η στάση της Εκκλησίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθετήθηκε δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα διακοπής της Θείας Κοινωνίας. Προσωπικά έθεσα πρώτος το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο με τρόπο ήπιο, αναμένοντας τη συγκεκριμένη στάση της Εκκλησίας, ενώ δεν υπάρχει επίσημη στάση της πολιτείας ή άλλου κρατικού οργανισμού. Απευθυνόμουν κυρίως στους βαθύτερα θρησκευόμενους που είναι πολύ πιο πιθανό να ακούσουν τις απόψεις της Ιεραρχίας. Σε μια χώρα όπου οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας είναι τόσο στενές, θα περίμενε κανείς και κυβερνητική τοποθέτηση.
    Το θέμα όμως δεν είναι καθαρά ελληνικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε πολυπληθείς χριστιανικές χώρες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, δεν έχει πάρει θέση. Η γνώμη μου είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες των πιστών, που είναι και η πλειοψηφία όσων πηγαίνουν στην εκκλησία, θα πρέπει να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση, ότι η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας και ότι στην ακραία περίπτωση που θα έχουμε φαινόμενα Ιταλίας η Εκκλησία θα πρέπει να σκεφτεί πιο ασφαλείς τρόπους τέλεσης της θείας λειτουργίας – π.χ. σε εξωτερικούς χώρους, όπως έπραξε η Καθολική Εκκλησία.
    Το θεωρώ δύσκολο να συμφωνήσουν όλοι, και κυρίως η Εκκλησία, σε μια τέτοια προοπτική στη χώρα μας. Ακόμη και αν συμφωνούσαν, το μέτρο θα ήταν σχετικής αποτελεσματικότητας αν δεν έκαναν το ίδιο και οι κυβερνήσεις με τις Εκκλησίες παγκοσμίως. Αν συνεχίσει η Θεία Μετάληψη στις υπόλοιπες χώρες, πώς θα γίνει περιορισμός στην εξάπλωση μιας νόσου που δεν έχει εθνικά σύνορα;
    Επομένως ποια είναι η λύση; Η λύση πρέπει να είναι και παγκόσμια και γι’ αυτό επικοινώνησα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μάθω τι προτείνει. Διαπίστωσα ότι ως αυτή την ώρα ο Οργανισμός δεν έχει εκδώσει οδηγίες, πιστεύω όμως ότι προχωρούν διεργασίες για την εκπόνηση συγκεκριμένου πλαισίου κατευθυντήριων οδηγιών για τις θρησκευτικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκδοση αυτών των οδηγιών από τον κατεξοχήν αρμόδιο Οργανισμό θα κατευθύνει τις κυβερνήσεις στο έργο τους και θα συμβάλει σε μια ενιαία εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας. Ο κοροναϊός είναι μια νόσος που δεν γνωρίζει σύνορα, επομένως στο θέμα των θρησκευτικών δραστηριοτήτων χρειαζόμαστε λύσεις και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
    https://www.protothema.gr/greece/article/982949/mosialos-gia-koronoio-na-stamatisei-i-theia-koinonia-kata-tin-epidimia/
    Ηλίας Μόσιαλος Θεία Κοινωνία κατά την επιδημία
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleΚορωνοϊός. Ανευθυνότητα πολιτών καταγγέλλει ο δήμαρχος Πύργου
    Next Article Κορωνοϊός: Πέντε μέρες κατά μέσο όρο διαρκεί η ασυμπτωματική φάση επώασής του

    Related Posts

    Βρετανική μελέτη RECOVERY. Αναποτελεσματική η κολχικίνη σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές

    Μόσιαλος: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA για τον κορωνοϊό

    Ηλίας Μόσιαλος: Για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ροή Ειδήσεων
    • Ωρα εξόδου για τη Φαμίλια… 12 Αυγούστου 2022
    • Θέσεις ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Ρευματολογίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών 12 Αυγούστου 2022
    • Κ.Φαρσαλινός: «H αντιπολίτευση κατηγορεί τον Θ.Πλεύρη επειδή σταμάτησε την τρομοκρατία – Απίστευτη κατάντια του πολιτικού συστήματος» 12 Αυγούστου 2022
    • Κάταγμα πέους: Γιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης 11 Αυγούστου 2022
    • Ευλογιά των πιθήκων: Ας μην γίνουμε «στο ίδιο έργο θεατές» 11 Αυγούστου 2022
    • Δικαστική απόφαση «σταθμός»: Δικαίωση μη εμβολιασμένης υπαλλήλου του Νοσοκομείου Κορίνθου 10 Αυγούστου 2022
    • «Όχι από COVID αλλά με COVID» : συγκάλυψη εγκληματικών ευθυνών 10 Αυγούστου 2022
    • Mε αφορμή την επίσκεψη της κας. Μενδώνη στο χώρο που εκτελούνται εργασίες στην τουριστική επένδυση «Kilada Hills» στην Αργολίδα 10 Αυγούστου 2022
    • Καλοκαίρι: Τα πιο συχνά προβλήματα αυτιών και μύτης 7 Αυγούστου 2022
    • Ψηφιακός μετασχηματισμός των ιατρείων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6 Αυγούστου 2022
    • Ρινοπλαστική: Χρήσιμες πληροφορίες για την πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση  6 Αυγούστου 2022
    • Το χρονικό ενός… «μοιραίου» Δημάρχου και Περιφερειάρχη 6 Αυγούστου 2022
    • 5η ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ 4 Μαΐου 2022
    • Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ 4 Μαΐου 2022
    • Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: τι ξέρουμε, τι προσέχουμε, τι κάνουμε 2 Μαΐου 2022
    • Να αποσυρθεί άμεσα το «εντέλλεσθε» της 1ης ΥΠΕ για την κάλυψη των εφημεριών των Κ.Υ. στην Αττική 2 Μαΐου 2022
    •  Η ασφαλής άσκηση της ιατρικής εν όψει των νομοθετικών διεργασιών για την υγεία 2 Μαΐου 2022
    • Νόσος Graves: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο; 28 Απριλίου 2022
    • Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με κρουστικά κύματα 28 Απριλίου 2022
    • Tο Πάσχα της επιδημικής κρίσης και της επικαιρότητας του πολέμου 26 Απριλίου 2022
    • Αρθροπλαστική γόνατος και παραπανίσια κιλά 26 Απριλίου 2022
    • Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει… 26 Απριλίου 2022
    • ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Εισήγηση στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ 15 Απριλίου 2022
    • Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά το έμφραγμα 14 Απριλίου 2022
    • Απώλεια βάρους: Πώς να απαλλαγείς από την υπερβολική χαλάρωση 14 Απριλίου 2022
    Kατηγορίες
    • CoronaVirus
    • Docmed+
    • Άνδρας
    • Άρθρα
    • Για όλους
    • Γυναίκα
    • Δελτία Τύπου
    • Διατροφή
    • Ειδήσεις
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Παιδί
    • Πολιτική
    • Πολιτική Υγείας
    • Σεξ & Υγεία
    • Τρίτη Ηλικία
    • Υγεία
    • Χωρίς κατηγορία
    About

    Docmed

    Δημοφιλή Άρθρα
    22 Μαρτίου 2015

    Για τους φίλους ΜΗ γιατρούς

    7 Μαΐου 2020

    Οι δεκατρείς μεγάλοι μύθοι του κορωναϊου και της covid-19

    25 Μαρτίου 2020

    Αντιδράσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού – Η άποψη επιστήμονα που λογοκρίθηκε

    Copyright © 2014 Docmed.gr
    • Αρχική
    • Ειδήσεις
      1. CoronaVirus
      2. Δελτία Τύπου
      3. Πολιτική Υγείας
      Featured
      10 Αυγούστου 20220

      Δικαστική απόφαση «σταθμός»: Δικαίωση μη εμβολιασμένης υπαλλήλου του Νοσοκομείου Κορίνθου

      Recent
      10 Αυγούστου 2022

      Δικαστική απόφαση «σταθμός»: Δικαίωση μη εμβολιασμένης υπαλλήλου του Νοσοκομείου Κορίνθου

      4 Μαΐου 2022

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      13 Απριλίου 2022

      Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου

    • Υγεία
      • Για όλους
      • Άνδρας
      • Γυναίκα
      • Σεξ & Υγεία
      • Παιδί
      • Τρίτη Ηλικία
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Άρθρα
    • Πολιτική
    • Διατροφή
    • Docmed+
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.