Μ. Βορίδης: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έμπολα

0

Ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την ετοιμότητα της Ελλάδος απέναντι στον ιό EBOLA επεσήμανε πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Υποστήριξε πως έχουν δοθεί οδηγίες για τους ταξιδιώτες όπως επίσης και οδηγίες για το προσωπικό των Λιμεναρχείων και της αστυνομίας.
«Από τη χρονική στιγμή που έχει εκδοθεί η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την πρώτη εκείνη στιγμή, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα τα οποία ορίζει ο Οργανισμός. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε εκδώσει οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς και από αυτές τις χώρες. Για το τι πρέπει να κάνουν, πως μπορούν να προστατευθούν. Έχουμε εκδώσει οδηγίες για το προσωπικό είτε αυτό είναι της Ελληνικής Αστυνομίας είτε του Λιμενικού Σώματος είτε άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται με την υποδοχή ανθρώπων που μπορεί να έρχονται από αυτές τις χώρες, είτε νόμιμα είτε παράνομα»
«Το προσωπικό, λοιπόν, που χειρίζεται τους ανθρώπους αυτούς, έχει πλήρεις υγειονομικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει σε μια πρώτη εξέταση να διαγνώσει αν υπάρχει θέμα ή όχι. Και αν τυχόν υπάρχει ύποπτο κρούσμα, πώς πρέπει να ενεργήσει στη συνέχεια»
Όπως επεσήμανε ο υπουργός υγείας έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς το οποίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα γίνονται εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ο συγκεκριμένος ιος.
«Έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς, εκεί που γίνονται οι εξετάσεις, στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός ή όχι. Έχουμε, επίσης, ορίσει και νοσοκομείο αναφοράς, εκεί όπου ουσιαστικά το ύποπτο κρούσμα θα οδηγηθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσουμε αν είναι πράγματι κρούσμα και να γίνει ο χειρισμός του ως κρούσμα. Έχουμε ορίσει, εκτός από το νοσοκομείο, και το προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό»ανέφερε ο Μάκης Βορίδης ενώ συμπλήρωσε»Επομένως, από αυτή την πλευρά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Εκείνο το οποίο ακόμη θα κάνουμε μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, είναι να κάνουμε μια άσκηση ετοιμότητας για το ζήτημα αυτό. Και θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει όσα έπρεπε να κάνουμε σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».
Ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει κανένα ύποπτο κρούσμα στη χώρα μας.«Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικότερης ανησυχίας αυτή τη στιγμή, ούτε έχουμε κάποιο ύποπτο κρούσμα. Είχαμε κάποια ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα, τα οποία ελέγξαμε και διαπιστώσαμε ότι -για παράδειγμα- το ένα ήταν μια ελονοσία, κάποια στιγμή το καλοκαίρι, ένα άλλο διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τίποτα. Ωστόσο ακολουθήσαμε τη διαδικασία. Την έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει τη διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) εξέδωσε οδηγίες προς ταξιδιώτες και μη, για το πώς αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας και πώς μπορούν να προφυλαχθούν.

Συγκεκριμένα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναφέρει:

«Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές στη Δυτική Αφρική συνιστάται να ενημερωθούν για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μία πολύ σπάνια, αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κάποιος φορέας και να μην νοσήσει.

Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός, μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι).

Παρ’ όλο που η μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επομένως, πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα, που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή επαφής με ζώα.

Σε περίπτωση, που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά την επιστροφή από χώρα, όπου αναφέρονται κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Έμπολα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο ιατρός για τα συμπτώματα και το ταξίδι».

Share.

Leave A Reply