Κρατική Υγεία ή Δημόσια Υγεία

0

Το όνομα μας είναι η ψυχή μας, είχε πει ο ποιητής, πριν από 20 και χρόνια. Αραγε είχε δικιο; Το όνομα σε προσδιορίζει ή εσύ προσδιορίζεις το όνομα; Πλατωνικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί οριστικά ακόμα !
Αν υποθέσουμε ότι οι ποιητές έχουν δίκιο, τότε νομίζω ότι είναι βασικό να ορίσουμε ένα νέο όρο για να προσδιορίζουμε την πρωτοβάθμια υγεία.

Είναι θέμα τιμής η απαλλαγή απ΄το Αδώνειο όνειδος. Είναι απαράδεκτο η ονομασία που τέθηκε κάτω από τις εκβιαστικές συνθήκες της τρόικας και του μνημονίου να ισχύει ακόμα και τώρα.

Επίσης είναι θεμιτό μια ονομασία νέα να προσδιορίζει το ακριβές περιεχόμενο της υγείας που αξίζει ο λαός μας.
Ποιό πρέπει να είναι αυτό το περιεχόμενο;
Η Υγεία πρέπει να παρέχεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της αξίας του, και της οικονομικής του κατάστασης από τη στιγμή που το έχει ανάγκη και το αποζητά.
Από την άλλη όμως τίποτα δεν μπορεί να δοθεί ΔΩΡΕΑΝ στο σύγχρονο κόσμο μας. Ιδίως όταν υπάρχουν μονοπώλια που παρέχουν μηχανήματα, αντιδραστήρια, φάρμακα, εμβόλια, ορούς, υλικά, τότε η απαίτηση τους μπορεί να φτάσει στο άκρο του εκβιασμού, που μπορεί να πάρει διάφορες ονομασίες, όπως ΜΝΗΜΟΝΙΑ κλπ
Απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς που απειλούν την υπόσταση μας ως όντων, ατόμων ή έθνους, μπορεί να υψωθεί νομίζω μόνο η έννοια της Ισχύος. Δίχως δύναμη είσαι ένα καρυδότσουφλο που σε πάνε όπου θέλουν τα κύματα της παγκοσμιοποίησης.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα Κράτος … Το Κράτος είναι ο όρος που από τα αρχαια χρόνια -και με την συνεπικουρία της Βίας -(αλήθεια ποια θα ήταν η καλή έννοια της βίας;) αντιστοιχούσε στην Ισχύ. Λέμε την λέξη ”ο Κραταιός” εννοώντας τον δυνατό υπερασπιστή και προστάτη, αυτόν που μπορεί να επιβάλλει με την δύναμη της προσωπικότητας του τη θέληση του.
Συνεπώς το ζητούμενο για να εξασφαλισθεί ο πολίτης της χώρας μας σχετικά με την υγεία του, είναι η χώρα του να έχει την ισχύ να του την διασφαλίσει.
Ποιός όρος λοιπον διασφαλίζει καλύτερα το περιεχόμενο της Υγείας για όλους;
Η λέξη ”δημόσια” ή η λέξη ”κρατική”;
Οταν λέμε κρατική δεν εννοούμε μόνο δημόσια, αλλά εννοούμε ταυτόχρονα και τη δύναμη που περικλείει η έννοια, για να μπορέσει να επιτελεσθεί.
Αυτή είναι η ορθή έννοια του Κράτους. Εύχομαι να την κατανοήσουμε και να την προστατεύσουμε απ΄τις διαστρεβλώσεις.

Παντελής Μπολάνης
https://www.facebook.com/mpolanees

Share.

Leave A Reply