Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. H επίσημη συνέντευξη για το lockdown μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

0

Επιτέλους θα έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να αξιοποιήσουμε επιπλέον εργαλεία για την ανάσχεση της πανδημίας. Επιτέλους ανακοινώθηκε ένα ξεκάθαρο πλάνο και σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα και ξεκάθαρες στοχεύσεις.

Η αισιοδοξία προκύπτει από το ολοκληρωμένο πλάνο που ανακοινώθηκε για:

1. Ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ), που επιτέλους θα αναλάβει το ρόλο αντιμετώπισης την περιστατικών που δεν χρήζουν νοσηλείας αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό όσων εξελίσσονται με βαριά νόσο ώστε να μην φτάνει κάποιος στο νοσοκομείο όταν πλέον είναι αργά και χάνονται άδικα ζωές. Επιτέλους δεν θα χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν με εγκαιρότερη διάγνωση. Επιτέλους οι ιδιώτες γιατροί, αντί να λαμβάνουν πληροφορίες μόνο για το πως θα απολυμαίνουν τα ιατρεία τους αν ατυχήσουν να δεχθούν επίσκεψη ασθενούς με COVID, θα παραλάβουν και δομημένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των περιστατικών που δεν χρήζουν νοσηλείας. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

2. Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τη δειγματοληψία, τον εργαστηριακό έλεγχο και την αξιολόγηση και διεκπεραίωση ασθενών που δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Έτσι θα αποτραπεί από εδώ και πέρα η άσκοπη πίεση των νοσοκομείων.

3. Ενεργοποίηση εξειδικευμένων νοσοκομείων (π.χ. Λοιμωδών), ώστε οι ασθενείς με COVID που χρήζουν νοσηλείας να μην βρίσκονται στον ίδιο ευρύτερο χώρο με άλλους ασθενείς (που συνήθως είναι υψηλού κινδύνου) και να αποτραπεί η μετάδοση του ιού από το υγειονομικό προσωπικό (που δυστυχώς είναι αναμενόμενο να προσβληθεί) προς άλλους ασθενείς.

4. Αποκέντρωση του διαγνωστικού ελέγχου και της ιχνηλάτησης, που θα αναληφθεί πλέον σε επίπεδο νομών και περιφερειών ώστε να είναι ταχύτητη η αντίδραση σε ενδεχόμενα clusters (αντί για παράδειγμα να αποστέλλεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ 5 ημέρες μετά από την εμφάνιση περιστατικών για να κάνει δειγματοληψία – πραγματικό γεγονός στη Λαμία).

5. Αποσυμφόρηση των σχολείων με περισσότερες τάξεις και λιγότερα παιδιά ανά τάξη, μιας και χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να διαπιστώσουμε ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό (παρόλο που ευτυχώς δεν κάνουν σοβαρή νόσο).

6. Αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, αφού έγινε πλέον αποδεκτό και δημόσια ότι αποτελούν ακραίο παράδειγμα συγχρωτισμού, και μάλιστα παρατεταμένης στενότατης επαφής με άλλους σε μικρό κλειστό χώρο.

7. Θα συνεχιστούν οι αντιπροσωπευτικοί και τυχαίοι διαγνωστικοί έλεγχοι που γίνονταν συνεχώς σε επίπεδο νομού ώστε να έχουμε άμεσα εικόνα του ιικού φορτίου ανά περιφέρεια και να παίρνουμε τοπικά και έγκαιρα τα μέτρα, όπως συμβαίνει και με το lockdown σήμερα (τοπικό και έγκαιρο).

Άλλα μέτρα που ευτυχώς παραμένουν και μας γεμίζουν αισιοδοξία είναι η χρήση μάσκας στους ανοιχτούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η χρήση μόνο σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς με συγχρωτισμό ήταν αναποτελεσματική και ημίμετρο. Αντίθετα, αποδείχθηκε περίτρανα το τελευταίο διάστημα η αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους για την προστασία από τον αιωρούμενο στην ατμόσφαιρα ιό. Επίσης, ελπίζω μετά το lockdown να συνεχιστεί ο αποκλεισμός των πλατειών και άλλων ανοιχτών χώρων, και το κλείσιμο των περιπτέρων, διότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι μπορεί να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, αφού εκεί δεν τους βλέπουμε. Σημασία έχει να μην βρίσκονται εκεί που τους βλέπουμε. Θεωρώ δεδομένο πως θα συνεχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας από 00:30-05:00, χωρίς να κλείσει η διασκέδαση, μιας και είναι φανερό πως δεν έχει σημασία αν περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στους ίδιους χώρους τις λιγότερες ώρες που μένει ανοιχτή η διασκέδαση. Είναι κατ’αναλογία του δόγματος: λιγότερες τάξεις = λιγότερες εστίες μετάδοσης στα σχολεία. Εδώ έχουμε λιγότερος χρόνος ανοιχτής διασκέδασης = λιγότερος χρόνος για να γίνει μετάδοση του ιού, κι ας είναι περισσότερα άτομα συγκεντρωμένα στο λιγότερο χρόνο που επιτρέπεται να λειτουργεί νόμιμα η διασκέδαση.

Τέλος, ανακοινώθηκε η έναρξη εμβολιασμού το Δεκέμβριο, με τα 700.000 εμβόλια που παραγγείλαμε και παραλαμβάνουμε άμεσα, όπως είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι.
Και να μην ξεχάσω, διαψεύστηκε ως fake news η προ 3ημέρου δήλωση υπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό (που είδα ζωντανά) ότι θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς από την οικονομική κρίση που θα έφερνε ένα νέο lockdown.

Οφείλουμε επίσης να παραδεχθούμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με την αρχή της ισοτιμίας. Είτε έχεις μηδενικά περιστατικά (π.χ. Ευρυτανία) είτε χιλιάδες, όλοι κινδυνεύουν και όλοι πρέπει να μπουν σε lockdown. Όλοι ίσοι απέναντι στον ιό.

Είναι ξεκάθαρο ότι, σε αντίθεση με το lockdown της άνοιξης που ξεκίνησε με μικρότερο ιικό φορτίο, διήρκησε 2 μήνες και τελείωσε το καλοκαίρι όπου όλοι κινούμασταν σε ανοιχτούς χώρους με ηλιοφάνεια, το 2ο lockdown διάρκειας 3 εβδομάδων, με μεγαλύτερο ιικό φορτίο και με άνοιγμα στη μέση του χειμώνα

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός

(όπου όλοι θα βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους) θα είναι σίγουρα επαρκέστατο και θα εξαφανίσει τον ιό ώστε να γιορτάσουμε με σχετική χαλαρότητα τις επερχόμενες εορτές.

Το ξεκάθαρο, δημόσια-παρουσιαζόμενο πλάνο για τη συνέχεια μας επιτρέπει μια ασυγκράτητη αισιοδοξία.
Αν αμφισβητείτε κάτι από τα παραπάνω και δεν είστε αισιόδοξοι, παρακαλώ να ξαναδείτε το βίντεο της  συνέντευξης.

Share.

Leave A Reply