Κύπρος. Δριμύ κατηγορώ από τους νεφροπαθείς κατά του Υπουργείου Υγείας

0
«Δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχουν τα μηχανήματα και δεν υπάρχει η βούληση από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας»
 «Οι αιμοκαθάρσεις έχουν φτάσει στα όρια τους. Αν πάρω τηλέφωνο να πάω να κάνω αιμοκάθαρση εκτός σε άλλη επαρχία, δεν θα με δεχθούν». Αυτό  δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών στο Ygeia–News Ανδρέας Μιχαήλ  .
Για το ίδιο θέμα, ο Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, κ. Πέτρος Λαδάς, ανέφερε στο Ygeia–News: «Από την στιγμή που πάω εγώ σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι υποχρεωμένοι να μου κάνουν αιμοκάθαρση. Στην Κύπρο, που είναι η χώρα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε αιμοκάθαρση.  Δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει οργάνωση, γιατί δεν υπάρχουν τα μηχανήματα και δεν υπάρχει η βούληση από τους αρμόδιους στο Υπουργείο Υγείας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Λαδάς τόνισε πως δεν γίνεται όταν θέλει ένας τουρίστας να έρθει διακοπές στην Κύπρο, σε μια χώρα που ο τουρισμός είναι σημαντικός για την χώρα μας, να μην μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση. Σε μια προσωπική του εμπειρία, ανέφερε το εξής: «Η κάρτα νοσηλείας μου, σε όποια χώρα και να την παρουσιάσω γίνομαι δεκτός, εκτός από την ίδια τη χώρα μου. Αυτό είναι αδιανόητο».
Ο κ. Μιχαήλ σημείωσε ότι μέσα από την ιστοσελίδα που έχει ο Παγκύπριος Οργανισμός Νεφροπαθών δέχονται διάφορα παράπονα από τουρίστες, αλλά και ερωτήσεις. Ρωτάνε για το αν υπάρχουν ιδιωτικές μονάδες, για να έρθουν να κάνουν αιμοκάθαρση. «Άλλο πρόβλημα, είναι ότι δεν επιτρέπουν σε ιδιωτικές μονάδες να λειτουργήσουν για τις αιμοκαθάρσεις. Δεν τους δίνει την άδεια το Υπουργείο μας» είπε.
 Ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συλλόγου Νεφροπαθών έφερε το εξής παράδειγμα: «Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας προβληματίζει εμάς τους νεφροπαθείς είναι για ένα περιστατικό που έγινε στην Φλώρινα (Ελλάδα). Μολύνθηκαν τα συστήματα καθαρισμού του νερού. Μολύνθηκε η μονάδα από ένα ιό πάρα πολύ ανθεκτικό. Αναγκάστηκαν και αφαίρεσαν όλα τα συστήματα του νερού, για να μπορέσουν να καταστρέψουν τον ιό. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, δοκίμασαν με διάφορα φάρμακα που ήταν ανθεκτικός, επομένως σημειώθηκαν μολύνσεις, πυρετοί κ.λπ.. Πιθανόν να χάσανε και ανθρώπους».
Ο κ. Μιχαήλ υπογράμμισε πως οι μονάδες που υπάρχουν είναι υπερπλήρεις και τελειώνουν στις 1 μετά τα μεσάνυκτα. Πιστεύει ότι αν υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, με υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιωτικές κλινικές, θα υπάρχει μια ασφάλεια σε περίπτωση που συμβεί κάτι στα δημόσια νοσοκομεία. «Το Υπουργείο μας είπε ότι η αιμοκάθαρση θα συντηρεί τα νοσοκομεία, όταν θα γίνει αυτονόμηση. Για τα λεφτά κινδυνεύει η ζωή μας» τόνισε.
 Ακολούθως ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι: «Σε συνάντηση που είχαμε στις 2 Ιουλίου 2015 με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υποσχέθηκε ο ίδιος ότι θα δοθούν υπηρεσίες έξω. Όταν έφυγε ο πρώην Υπουργός Υγείας Χρ. Πατσαλίδης, οι διευθυντές του Υπουργείου «πέταξαν» την δέσμευση του Προέδρου και ούτε καν ασχολήθηκαν».
Ο Προέδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, παρέθεσε κάποια σημαντικά στοιχεία όσον αφορά για τους αριθμούς των ασθενών όσο και  για τις μηχανές που υπάρχουν: «Η Πάφος έχει 58 ασθενείς και 13 μηχανές, Λάρνακα 55 Ασθενείς και 13 μηχανές, στο Παραλίμνι 13 ασθενείς και 7 μηχανές, ενώ στην Λευκωσία ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται στους 220 με 31 μηχανές».
Καταλήγοντας  ο κ. Μιχαήλ και ο κ. Λαδάς, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μεσοδιάστημα της αιμοκάθαρσης. Δεν υπάρχουν, είπαν,  νεφρολόγοι για να παρακολουθούν τους ασθενείς. Οι γιατροί φεύγουν στις 3 μ.μ.  και μένουν οι νοσηλευτές. Ζήτησαν επανειλημμένα να υπάρχει νεφρολόγος όσες ώρες κάνουν αιμοκάθαρση. Από, επειδή σε όλες τις μονάδες του εξωτερικού, πως  λειτουργούν συνεχώς μαζί με τον νεφρολόγο.

Πηγή. http://www.ygeia-news.com/

Share.

Leave A Reply