Η Κοινωνία των πολιτών

1

Τις γιορτινές αυτές  ημέρες πολλαπλασιάστηκαν τα φαινόμενα –αν και  δεν είχαν λείψει ποτέ- κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια  και βρίσκονται σε αντιστοίχιση με τις επώδυνες συνέπειες της κρίσης.

Παίρνουν μάλιστα πολλές μορφές. Ξεκινούν από «εκδηλώσεις φιλανθρωπίας», με έκδηλη μορφή το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Τρίπολης,  το κοινωνικό ιατρείο και οδοντιατρείο, το «καλάθι του φτωχού αδελφού» στις ενορίες  της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, τις εορταγορές των κατηχητικών σχολείων και των προσκόπων  κ.ά,  και φτάνουν μέχρι του να λαμβάνουν κινηματικά χαρακτηριστικά αναζητώντας εναλλακτικές κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, σαν «φάρμακο» κατά της φτώχειας, των αδυναμιών της οργανωμένης πολιτείας και του ατομισμού.

Αρχίζουν να καλύπτουν ένα πρωτίστως καθήκον της πολιτείας, που οφείλει να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και τη στοιχειώδη ασφάλεια των πολιτών της. Αλλά αυτή τη στιγμή τα «κενά» είναι μεγάλα. Σταδιακά διαμορφώνεται μια παράλληλη κοινωνική οικονομία, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και καλύπτει τα παραπάνω  «κενά» του κράτους και της αγοράς.

Η «κοινωνία των πολιτών»  με διάφορους τρόπους και πολυποίκιλες οργανωτικές μορφές δραστηριοποιείται και παρεμβαίνει σε μεγάλη  έκταση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Έχει ήδη αναπτυχθεί  «εκ των κάτω» μια πρωτοφανής πρωτοβουλία αλληλεγγύης αυθόρμητη και ακηδεμόνευτη με τους δικούς της άγνωστους, προς το παρόν, πρωταγωνιστές, που μπορεί στην πορεία να δημιουργήσει νέα δεδομένα, ακόμα και οικονομικά και πολιτικά.

Δεν ξέρουμε  πού μπορεί να φτάσει και τι μπορεί να «γεννήσει» μέσα από τις νέες αυτές συλλογικότητες που αναπτύσσονται και έχουν έντονο σπέρμα αμφισβήτησης των υφιστάμενων δομών, που ούτως ή άλλως κλυδωνίζονται. Βέβαια, πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος του εκφυλισμού. Το να «κρατηθεί όρθια» η ελληνική κοινωνία σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι ένα μείζον εθνικό καθήκον. Η κοινωνία δραστηριοποιείται και αντιδρά σωστά.

Δεν μπορεί όμως να αποποιηθεί τις ευθύνες του το πολιτικό σύστημα της χώρας και να μην αναλάβει τις ευθύνες της η πολιτεία με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες…

 Ο προϋπολογισμός

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Τρίπολης για το έτος 2015, από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014. Ενστάσεις εκφράστηκαν από όλες τις πλευρές του σώματος, κυρίως την αντιπολίτευση,  ως προς την πραγματοποίηση των  στόχων που θέτει, εξ ου και η κατά πλειοψηφία ψηφοφορία στην οποία  θετικά ψήφισαν η παράταξη του κ. Παυλή, του κ. Τζιούμη, και του κ. Τσιαμούλου, ενώ  καταψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Σμυρνιώτη, της κ. Γιαννούλη και του κ. Νικολάου.

 

Σύμβασης Παραχώρησης

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ακόμη η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα /Λεύκτρο – Σπάρτη και, σε περίπτωση που διαλυθεί η Βουλή, λόγω μη εκλογής Πρόεδρου  της Δημοκρατίας, είναι πολύ πιθανόν τον φάκελο του έργου να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Βήματος», το σχέδιο τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του «Μορέα» φαίνεται να έχει εμπλακεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η έγκριση του οποίου είναι απαραίτητη προκειμένου να διαβιβαστεί η σύμβαση στη Βουλή, προκειμένου να κυρωθεί με νόμο. Πληροφορίες θέλουν στο υπουργείο Υποδομών να καταγράφεται αναστάτωση, καθώς η έγκριση από τους δικαστές δεν έχει έρθει ακόμη και, όπως φαίνεται, στην περίπτωση κατά την οποία στην ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί ο κ. Σταύρος Δήμας και η Βουλή οδηγηθεί σε διάλυση, η τύχη της σύμβασης παραχώρησης θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση, εάν και όταν αυτή συγκροτηθεί.

Αναπόφευκτα, η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ανησυχία στους μετόχους του παραχωρησιούχου και στον κατασκευαστικό κόσμο εν γένει, καθώς προδιαγράφεται ένα «ριμέικ» του 2012, όταν οι εκλογές πήγαν πίσω την επανέναρξη των υπόλοιπων τεσσάρων αυτοκινητόδρομων, που εκτελούνται με σύμβαση παραχώρησης, επιβεβαιώνοντας την «προφητεία» του τότε Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γιοχάνες Χαν. Παρεμπιπτόντως, το φυσικό αντικείμενο του Μορέα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με την πρόοδο των εργασιών να φτάνει το 95%. Πηγή: tovima.gr

 

Αγροτική Εκπαίδευση

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.), σε συνεργασία με το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του καλεί τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το σεμινάριο αγροτικής εκπαίδευσης διάρκειας 65 ωρών με τίτλο «Η εφαρμογή παραδοσιακών και σύγχρονων γεωργικών πρακτικών σε μια πολυλειτουργική ύπαιθρο». Το σεμινάριο αφορά τους κλάδους Μελισσοκομίας, Αρωματικών φυτών, Εναλλακτικές Καλλιέργειες, Εμπορίας – Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικές Επιδοτήσεις. Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ι.Γ.Ε.

Το σεμινάριο γίνεται για  : α) την παροχή βασικών επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε αγροτικές ειδικότητες που στοχεύουν στην ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα στην αγορά εργασίας και την εν γένει ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού και β) τη συμπλήρωση, εκσυγχρονισμό ή / και αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από τα άλλα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ή την επανένταξη στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση της εργασίας, την επαγγελματική ανέλιξη και την προσωπική ανάπτυξη.

Ήδη, υπεγράφη  η χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ για τη διεξαγωγή του  στο Τριανταφυλλίδειο Ίδρυμα Βυτίνας.  Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και εντάσσεται ως πιλοτική δράση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αφορά την πρόσληψη εκπαιδευτών που επιθυμούν να διδάξουν στο σεμινάριο Αγροτικής Εκπαίδευσης, κατά το Α΄ εξάμηνο του 2015, διάρκειας 65 ωρών.

 

Παράρτημα  ΓΕΩΤ.Ε.Ε

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 2-11-2014 συγκροτήθηκε σε σώμα την 11-12-2014. Μετά την συγκρότηση το Προεδρείο έχει ως ακόλουθα: Πρόεδρος; Σωτήριος Λαμπρόπουλος, Γεωπόνος. Αντιπρόεδρος Σπυρίδων Σπυρόπουλος, Ιχθυολόγος. Γεν. Γραμματέας, Αθανάσιος Γκίκας, Δασολόγος. Οργανωτικός Γραμματέας, Μιχαήλ Αντωνόπουλος, Γεωλόγος. Ταμίας Ιωάννης Φαρμάκης, Κτηνίατρος. Μέλη: Γεώργιος Κοντογιάννης, Σταύρος Αραχωβίτης, Γεώργιος-Θεόδωρος Φούντας, Γεώργιος Σταμούλης, Ελένη Φωτοπούλου, Κωνσταντίνος Καλαντζόπουλος

 

Τιμή σε μοναχό

Έναν από τους μακροβιότερους καθηγουμένους Ιερών Μονών Ορθοδοξίας, τον Γέροντα της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ – Αγ. Πάντων Μετεώρων, Αρχιμανδρίτη π. Ισίδωρο Τσιατά τίμησαν πρόσφατα οι συμπατριώτες του Αρκάδες. Στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε  αρτοκλασία, προεξάρχοντος του καθηγουμένου π. Ισίδωρου, που με την βροντώδη φωνή του και υπό το φως των κεριών σκόρπισε σ’ όλους ρίγη συγκινήσεως, ειδικά όταν έψελνε το «Θεοτόκε Παρθένε». Μετά την αρτοκλασία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Ζωγράφου δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Καλύβας σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην Πνευματική Πορεία του Γέροντα από τα Τρόπαια Αρκαδίας στη Μονή Δίβρη Ηλείας, ακολουθώντας τον αείμνηστο Αγιο Γέροντα συγχωριανό του π. Χαρίτωνα Σαρρή, που μετέπειτα και οι δύο αναχώρησαν για τα Μετέωρα. Εκεί λόγω της μεγάλης πνευματικότητάς τους μετά από λίγα χρόνια, εξελέγησαν ο μεν π. Χαρίτων Ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου, ο δε δεύτερος Ηγούμενος της Μονής Βαρλαάμ, θέση την οποία επαξίως διατηρεί επί 40 περίπου χρόνια έως σήμερα. Τέλος ο κ. Καλύβας, επέδωσε στον Γέροντα π. Ισίδωρο δίπλωμα τιμής και αναγνώρισης καθώς και ανακηρύξεώς του ως Επιτ. Μέλους του Συνδέσμου.

 

Θεατρική Ομάδα

Από τη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης οι, όπως πάντα, πρωτότυπες ευχές, για τις μέρες των εορτών:

«Εν όψει της πρωτοχρονιάς, ως συνήθως, τα τυπικά λόγια επιστρατεύονται για να κηρύξουν  την ανέξοδη αισιοδοξία τους. Κατόπιν τούτου, ευτυχίες παρελαύνουν εν πλήρει εξαρτύσει, τα προβλήματα γίνονται άφαντα χωρίς κανένα να ‘χει λυθεί, ακόμα κι η ρυτίδα ενός επιπλέον χρόνου δεν πρόκειται να χαραχτεί εν όσω διαρκεί των ευχών η ευωχία.

Μια κι η αρχή τού νέου χρόνου, λοιπόν, μας δίνει την ευκαιρία τής επικοινωνίας,   είπαμε να μην την ξοδέψουμε σε λόγια τριμμένα από την πολλή χρήση. Και διαλέξαμε δυο κουβέντες από την ομιλία τού Γιώργου Σεφέρη, όταν πήρε το Νόμπελ, μπας και μας προσφέρουν τον πλούτο μιας δεύτερης σκέψης, εξαιρετικά επίκαιρης:

Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα».

 

Υποψήφιος για το «Ποτάμι»

Ο κύβος ερρίφθη από το ελληνικό  κοινοβούλιο. Μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οδεύουμε πλησίστιοι προς τις εκλογές. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων έχουν προ καιρού αρχίσει να καταρτίζονται. Στην Αρκαδία το «Ποτάμι» αναζητεί πρόσωπα ικανά και αναγνωρίσιμα για την στελέχωση του συνδυασμού του. Πληροφορίες θέλουν νεαρό  τοπικό αυτοδιοικητικό στέλεχος, με σημαντική παρουσία και δράση στα τοπικά πράγματα  να φλερτάρει, ως υποψήφιος,  με το νέο κόμμα του κ. Θεοδωράκη. Ο ίδιος για την ώρα το διαψεύδει. Ίδωμεν.

 

Το κόμμα του Γιώργου

Νέο κόμμα ιδρύει ο Γιώργος Παπανδρέου τις επόμενες μέρες ή ώρες. Τα ψηφοδέλτια συγκροτούνται ήδη και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά  φέρεται να παίζει ο Δημήτρης Ρέππας. Αγωνιώδεις προσπάθειες, ωστόσο, καταβλήθηκαν  για να επιτευχθεί έστω την ύστατη ώρα η ενότητα της παράταξης. Λέγεται ότι ο Κώστας Λαλιώτης συνομίλησε περισσότερες από μία φορές τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον Γιώργο Παπανδρέου προσπαθώντας να πετύχει το θαύμα – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Vima.gr,  η συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό έγινε σε υψηλούς τόνους.

Στη Χαρ. Τρικούπη καταστρώνουν την προεκλογική τακτική τους  και θεωρούν ότι πλέον δύσκολα θα αλλάξει η τροπή των πραγμάτων και θα μεταπεισθεί ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει λάβει τις αποφάσεις του παρά τις διαφωνίες πολύ δικών του ανθρώπων. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλος προβληματισμός πως θα αντιμετωπίσουν το νέο κόμμα καθώς η αλληλοεξόντωση δεν θα ωφελήσει κανέναν μέσα στη γενικότερη πόλωση της προεκλογικής περιόδου.

 

Χαμογελάτε

Φήμες λένε πως εννιά στους δέκα νέους έχουν πόνους στην μέση.  Ο άλλος, ο ένας, δεν έχει υπολογιστή

Share.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: med.gr Η Κοινωνία των πολιτών - med.gr

Leave A Reply