Κ.Καραμανλής προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εκχώρηση Μακεδονίας: «Διχάζετε τους Ελληνες»

0

Παρέμβαση (σαφώς καθυστερημένη αφού το θέμα «βράζει» από τον Ιούνιο») για το Σκοπιανό εν όψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε με γραπτή δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλή.

Το πιο σημαντικό σημείο της παρέμβασή του ήταν το ακόλουθο: «Οφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

Στην παρέμβασή του η οποία έγινε με γραπτή δήλωση αναρωτιέται επίσης «Γιατί με τόση βιασύνη έκλεισε η συμφωνία αυτή ενώ τα Σκόπια ήταν αυτά που επείγονταν για τους γνωστούς λόγους επιβίωσής τους».

Επίσης αναφέρει ότι δεν αξιοποιήθηκε καθόλου το βέτο του Βουκουρεστίου το οποίο αποτελούσε το βασικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Με βάση αυτό οι Σκοπιανοί έπρεπε να νιώθουν την πίεση της λύσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση αγνόησε την φωνή των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι πλειοψηφικά τάσσονται κατά της Συμφωνίας αυτής.

Ο πρώην πρωθυπουργός ειδικότερα δήλωσε:

“Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.

Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα.”

Share.

Leave A Reply