Υπουργείο Υγείας: Μέσω ΑΣΕΠ η ιατρική ειδικότητα

7

ΑΣΕΠ για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί από το νέο έτος ενώ σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας θα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Προβλέπεται μάλιστα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο θα ισχύει μεικτό σύστημα για την επιλογή των ειδικευόμενων: οι θέσεις εκπαίδευσης στις ειδικότητες θα καταλαμβάνονται παράλληλα βάσει της λίστας που υπάρχει και σήμερα και των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επιδιώκει έναν πιο δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπος  απόκτησης ειδικότητας ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή.  Το διπλό σύστημα θα ξεκινά με μία ποσόστωση για την κάλυψη των θέσεων εκπαίδευσης κατά 20% από τις εξετάσεις και κατά 80% από την λίστα, στο πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Σταδιακά η ποσόστωση θα αυξάνεται υπέρ των εξετάσεων μέχρι να καταργηθεί η λίστα. 

Για το θέμα αυτό σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε  -μεταξύ άλλων- τη σύσταση Κοινής Επιτροπή των Υπουργείων Υγεία και Παιδείας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Παράλληλα αποφασίστηκε  η αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο  των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα. 

http://www.healthview.gr/

Share.

7 Σχόλια

 1. Βάσει πανελλαδικών εξετάσεων;
  Μήπως θέλουν και βαθμούς γυμνασίου;
  Καταλαβαίνουμε ότι αν μετρήσουν οι πανελλαδικές, θα παίρνουν ειδικότητα μόνο οι πτυχιούχοι Αθήνας και Θεσ/νίκης, έτσι;

  • Προφανώς πανελλαδικές εξετάσεις εννοεί τις εξετάσεις που θα δίνουν οι τελειόφοιτοι γιατροί για την ειδικότητα. Δεν νομίζω να έρχεται γιατρός με πτυχίο απο την Γαλλία και να μην τον αφήνουν να παρει ειδικότητα.

  • Τι να πω;; Πανελλαδικές για να μπεις στην ειδικότητα…άλλες όχι εκείνες που δώσατε τότε..λίγη κριτική σκέψη είναι απαραίτητη στην ιατρική…παλιό το σχέδιο..χιλιοειπωμενο…όσο περιλαμβάνει όμως συνέντευξη δύσκολα θα περάσει από τα φοιτητικά κινήματα..βγαλτε τη συνέντευξη εκτός κ θα βοηθσετε να φύγει λίγη σαβουρα από τα νοσοκομεία…

 2. Νωρίς το θυμηθηκαν! Τώρα που και τα κεντρικά Αθηναϊκά νοσοκομεία έχουν κενές θέσεις. Ιταν περιμέναμε 5 χρόνια σε λίστα αναμονής για ειδικότητα στον Ευαγγελισμό, όλο “θα έμπαιναν” εξετάσεις. Τώρα να το βρασω. Κάνεις οπου θες ειδικότητα.εκτος καποιων ελαχίστων που εχει αναμονή.

 3. Ενας γιατρος on

  Καθε μη σχετικός προσπαθεί να κανει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωη του γιατρου απο τη στιγμη που τελειώσει την ιατρική στην Ελλαδα.
  Σε χώρες οπως Σουηδία, Γερμανία, Δανία, Αγγλία, Αυστρία, Καναδάς κτλ δεν υπαρχουν εξετάσεις για την ειδικότητα! Τι τυχαίο… που εδω κάνουμε ότι δεν κάνουν συνήθως οι άλλοι … και μετά απορούμε γιατι όλα πανε στραβά.
  Θελουμε απο έναν οταν τελειωσει την ιατρική ….να κάνει υποχρεωτικά αγροτικό με 800 ευρω …μετά εξετάσεις για να μπει ειδικότητα ….900 μισθό και να κανει 8 εφημεριες με όριο ασφάλειας 2 και να μην τις πληρώνουμε ως κράτος και χωρις ρεπό …και μετα να ξαναδώσει εξετάσεις για να τελειώσει! Οκ μπορούμε να προσθέσουμε και φάλαγγα ή αυγά καυτά στις μασχάλες.
  Δεν ειναι τυχαιο οτι το 80% των νέων συναδέλφων εφυγαν στο εξωτερικο ….και καλα εκαναν …επιπεδο …. ανθρώπινες συνθήκες εργασίες ….άδειες & ρεπό στην ωρα τους …3-4 πλασιους μισθους …και εκπαίδευση με άνεση & καθαρό μυαλο! Εξασφαλισμένο μελλον σε σοβαρά κρατη!
  Αν ειχα τελειωσει τωρα και εγω θα ειχα φύγει χωρις δεύτερη σκέψη ….εδω τα πραγματα δεν ειναι καλα …και η αθλιότητα του καθε μη σχετικού βασιλεύει ….τουλάχιστον στο εξωτερικο επικρατεί η κοινή λογική & για έναν γιατρο ειναι σαφώς καλυτερα.,, εινα επάγγελμα με ζήτηση στα ισχυρότερα κρατη της ΕΕ.

Leave A Reply