Η υγεία στην εντατική του Παναρκαδικού

0

Η υγεία στην εντατική του Παναρκαδικού. Οι δραματικές περικοπές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια με τα διαρκή Μνημόνια έχουν προκαλέσει βίαιες αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα νευραλγικοί τομείς του κοινωνικού κράτους να απειλούνται με πλήρη κατάρρευση.  Μεταξύ αυτών πρωτεύουσα θέση καταλαμβάνει η υγεία, που καθημερινά απαξιώνεται,  καθώς  στα νοσοκομεία της χώρας διεξάγεται μια άνιση μάχη με την έλλειψη πόρων. Φωτογραφική απεικόνιση της  όλης κατάστασης η εικόνα που παρουσιάζει το Παναρκαδικό νοσοκομείο.  Ζοφερές είναι  οι καταστάσεις που ζουν καθημερινά οι γιατροί και οι ασθενείς, με ελλείψεις σε κάθε τομέα του χώρου εργασίας τους. Ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες  είναι τεράστιες. Μετά βίας συντηρούνται βασικές λειτουργίες του λόγω έλλειψης οικονομικών κονδυλίων , ανθρώπινου δυναμικού και κατά συνέπεια συγκεκριμένων ακριβών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.

Η γυναικολογική κλινική έμεινε με ένα μόνο γιατρό, η παιδιατρική υποφέρει εδώ και καιρό, η παθολογική επίσης. Οι αναισθησιολόγοι έχουν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους από τις συνεχείς εφημερίες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν κάποιες από αυτές.

Οι επιπτώσεις, γενικά, της υποστελέχωσης  δεν είναι αμελητέες καθώς οι γιατροί υπερεξαντλούνται σε υπέρμετρες και συχνά απλήρωτες υπερωρίες και η περίθαλψη των ασθενών δεν  πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές αυξάνοντας τον κίνδυνο ιατρικών ατυχημάτων.  Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις  λειτουργικές δαπάνες που  έχουν μειωθεί δραματικά, έχουν ως  αποτέλεσμα την ελλειμματική  προμήθεια υλικού και τους γιατρούς  να προχωρούν σε ευρεσιτεχνίες για να καλύψουν τα κενά ή να τρέχουν στα παρακείμενα φαρμακεία για να δανειστούν γάζες.

Αυτή είναι η εικόνα του Παναρκαδικού, δυο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, η οποία καλείται να αντιστρέψει την κατάσταση και να την ξεμπλέξει  από τα δεσμά του Μνημονίου, που βάζει το μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες, κυρίως σε αυτές που κατευθύνονται στην υγεία, επιταχύνοντας και επισφραγίζοντας παράλληλα την κοινωνική καταστροφή που συντελείται εδώ και καιρό καθιστώντας, ό,τι μέχρι σήμερα αποκαλούσαμε κοινωνικό κράτος, σε γράμμα κενό περιεχομένου και τίτλο για εγχειρίδια σύγχρονης ιστορίας.

Ο νέος υπουργός  υγείας καλείται να σταματήσει τον κατήφορο και να αντιστρέψει την κατάσταση. Κυρίως να ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ για να κρατήσει όρθιο το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού. Οι βουλευτές γιατροί του νομού μας ας πράξουν, έργω και όχι λόγω,  κατά συνείδηση.  Για να μην φθάσουμε κάποτε να λέμε πως  “η θεραπεία πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε, όπως ο Έρνεστ Χεμινγουει λίγο πριν αυτοκτονήσει.

 

 

 

Μια παραίτηση ουσίας

Αμ έπος, αμ έργον. Δεν άντεξε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια ο γιατρός, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου (εκλεγμένος με την παράταξη Τζιούμη), Ιμπραχήμ Φαχούρι και όπως είχε προ εβδομάδος υποσχεθεί στο ΔΣ, εφόσον τα σκουπίδια δεν μαζεύονταν από την πόλη στο χρονικό αυτό διάστημα,  παραιτήθηκε.

Στην επιστολή παραίτησής του  προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι υποβάλλει την παραίτησή του διότι θεωρεί τον εαυτό του συνυπεύθυνο, όπως και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, για την τραγική κατάσταση της πόλης, με τη συσσώρευση απορριμμάτων, για περισσοτέρους από τρεις μήνες και  με κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Επίσης, θεωρεί συνυπεύθυνη και την περιφέρεια Πελοποννήσου, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας.

Η θέση που κενώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα καλυφθεί  από τον πρώτο επιλαχόντα δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Τρίπολη Αύριο» γιατρό ΩΡΛ  κ. Στέφανο Χατζόπουλο.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα σκουπίδια

Με παρέμβασή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γούργαρης για το θέμα των σκουπιδιών τονίζει πως η παρατεταμένη οξύτητα του προβλήματος προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση του λαού της Τρίπολης, που ξεσηκώθηκε και ανέπτυξε δράση, απαιτώντας λύσεις. Οι κινητοποιήσεις έφεραν και τα πρώτα αποτελέσματα, αφού  ανάγκασαν την Περιφερειακή και τη Δημοτική αρχή να σταματήσουν το στημένο παιχνίδι να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο και να κάνουν κάποια πράγματα που έπρεπε να έχουν κάνει πριν από δυόμιση και τρία χρόνια.

Οι αγώνες πρέπει να κλιμακωθούν, τονίζει ο κ. Γούργαρης,  και να γίνουν μαζικότεροι,  καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τάχθηκε ξεκάθαρα δια στόματος του αρμόδιου  υπουργού με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ τους σχεδιασμούς της για τις εγκαταστάσεις ενδιάμεσης διαχείρισης, μαζί της συνεργάζονται, στηρίζουν και υλοποιούν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης.

Η  «μαφία των σκουπιδιών’’, έχει  ονοματεπώνυμο, λέγεται ιδιωτικά συμφέροντα, μικροί και μεγάλοι εργολάβοι και δεν πρέπει να τους περάσει. Βλέπετε, είναι πολλά τα λεφτά.  Γι αυτό δεν πρέπει  υπογραφεί η σύμβαση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.

Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

Απείχε

Δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Λυκουρέντζος. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τους λόγους:

«Δεν συμμετέχω στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Προτιμώ τη σιωπή και την αποχή από διαδικασίες, οι οποίες φθείρουν Πρόσωπα και Θεσμούς της παράταξης και τραυματίζουν την ενότητα της. Αρνούμαι το θέαμα των προσώπων τα οποία επιχειρούν να μας καθοδηγήσουν, χωρίς ίχνος μετοχής και σεβασμού στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Την μεγάλη δημοκρατική, λαϊκή και φιλελεύθερη παράταξη, την οποία ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής.

Βαθύτατα προβληματισμένος για το μέλλον, ελπίζω σε πρωτοβουλίες δυναμικής επανεκκίνησης, όσων είναι σε θέση να τις αναλάβουν! Κυρίως Ενός…».

Η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την εικόνα διχασμού και ενίσχυσε τους φόβους ακόμη και για την ενότητα του κόμματος. Το μέλλον άδηλον.

 

Παραβιάσεις νόμων περί θήρας

Εκτός από τους εκατοντάδες ελέγχους που διενεργούν σε καθημερινή βάση οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και τις δεκάδες μηνυτήριες αναφορές για παραβάσεις των Νόμων περί θήρας που πιστοποιούν, ενίοτε παρίστανται και ως μηνυτές ενώπιων των Δικαστικών Αρχών στην εκδίκαση των υποθέσεων αυτών. Τούτο αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που υπογράφει ο Πρόεδρός της  Μαρκόπουλος Κων/νος, ο οποίος στιθάζει σε συγκεκριμένες  ποινές που επιβλήθηκαν κατά το διάστημα λοιπόν των δύο τελευταίων εβδομάδων από τα δικαστήρια Τριπόλεως και Ναυπλίου  για να σημειώσει ότι σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο κατασχέσεις των μέσων της παράνομης θήρας.

Κατόπιν αυτού, η  Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, η οποία με δικές της δαπάνες παρίσταται συνήθως και ως Πολιτική Αγωγή σε δίκες, προειδοποιεί και επισημαίνει ότι αυτές οι ποινές πρέπει να παραδειγματίζουν και να αποτρέπουν τους επίδοξους λαθροθήρες και τσαμπουκάδες, αφού την επόμενη φορά ίσως να είναι η σειρά τους να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επωμιζόμενοι μια ανάλογα μεγάλη ποινή…

 

Σύσκεψη για τα απορρίμματα

Η Επιτροπή Πολιτών και Φορέων για τα απορρίμματα θα συνεδριάσει σήμερα  Τρίτη 10 Μαρτίου στις 20:00. Όλοι οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων θα συγκεντρωθούν στην ΟΕΒΑ-παλιά σχολή (τέρμα Καλαμών) για να συνεδριάσουν για τα παρακάτω:

-Οργανωτικά θέματα – Κλιμάκωση κινητοποιήσεων – Ενημέρωση

 

Οδηγοί ασθενοφόρων

Ερώτηση κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα τα κενά σε θέσεις οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Αρκαδίας. Στην ερώτηση κάνει γνωστό στον υπουργό ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν κενές τρεις θέσεις οδηγών ασθενοφόρων στο Κ.Υ. Άστρους, τρεις θέσεις στο Κ.Υ. Μεγαλοπόλεως, τέσσερις θέσεις στο Κ.Υ. Δημητσάνας, και τρεις θέσεις στο Κ.Υ. Τροπαίων.  Δεδομένου δε ότι τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων μεγάλων περιοχών με αρκετά απομακρυσμένα χωριά η καθεμία, είναι εύλογη η ανησυχία των κατοίκων σχετικά με τις δυνατότητες διακομιδής τους σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και ο προβληματισμός των εργαζομένων, οι οποίοι με μεγάλη ευσυνειδησία και εθελοντισμό προσπαθούν να ανταποκρίνονται στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Τέλος, γνωστοποιεί τη συνεργασία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να λυθεί το πρόβλημα, η οποία  λόγω της προεκλογικής περιόδου διεκόπη. Ωστόσο  στο ΚΥ Αστρους ήδη υλοποιείται δράση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Θέμα αξιοπρέπειας

Ο  πρώην υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, που δικάζεται τις μέρες αυτές για τη λίστα Λαγκάρντ,  στήριξε ελπίδες, ότι η υπόθεσή του θα παραγραφεί. Ο εισαγγελέας είχε γνωματεύσει   ότι δεν παραγράφονται τα αδικήματα, επειδή η Σύνοδος της Βουλής για μια ημέρα, δεν μπορεί να λογισθεί ως πλήρης περίοδος. Ανεξάρτητα από αυτό, ως πότε θα μας ταλανίζει αυτή η αθλιότητα, να νομιμοποιείται δηλαδή η παρανομία των υπουργών, για τυπικούς λόγους;

Αυτοί -εκ των πολιτικών- που κόπτονται για το ήθος, και παριστάνουν μάλιστα και  τους θιγμένους όταν υπάρχουν κατηγορίες σε βάρος τους, πού έχουν κρυμμένη την αξιοπρέπεια και δεν αποφασίζουν να ισχύει για τους πολιτικούς, ό,τι και για τους άλλους πολίτες;

Χαμογελάτε

Αναπολώ την εποχή που χρώσταγα μόνο μαθήματα…

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share.

Leave A Reply