Η ευαισθησία υπερίσχυσε

1

Τελικά οι φωνές και η παρέμβαση όλων των υγιώς σκεπτομένων βουλευτών για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής που είναι η υπέρτατη αξία, που προστατεύεται από τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, έσχε το σωστό αποτέλεσμα, μετά ην υπερψήφιση της τροπολογίας της Κυβέρνησης αναφορικά με την φοίτηση των κρατουμένων (καταδίκων και υποδίκων) φοιτητών και σπουδαστών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Έστω και την τελευταία στιγμή γλυτώσαμε από τον παραλογισμό να χαθεί  μια ανθρώπινη ζωή, υπερπηδώντας την αδιαλλαξία, την επιθετικότητα και την αυτοκαταστροφική λογική του οργισμένου νεαρού αντιεξουσιαστή.

Ήδη η πολιτεία του έδωσε το δικαίωμα να μετάσχει στις εξετάσεις, καθ όν τρόπο η Βουλή αποφάσισε,  εξασφαλίζοντάς του  τους όρους για να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Και απεγκλωβίστηκαν άπαντες από τη ν παγίδα στην οποία οι ίδιοι είχαν πέσει.

Ο Νίκος Ρωμανός είναι ένα παιδί που έζησε ένα φριχτό γεγονός, αυτό της δολοφονίας του φίλου του Γρηγορόπουλου,  και εν συνεχεία, όντας εξαιρετικά ευάλωτος ψυχικά, υπέστη μια αλύπητη πλύση εγκεφάλου από τους ινστρούχτορες της πιο ακραίας μορφής του αντιεξουσιαστικού χώρου. Άτομα που τον θεωρούν αναλώσιμο εξακολουθούν να τον καθοδηγούν ακόμη και σήμερα που βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής και ένα βήμα από τον τάφο. Φάνηκε σε μήνυμά του που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας.

Σε μια περίοδο έντονων και πιθανώς απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, ούτε η χώρα, ούτε η κοινωνία χρειαζόταν να επωμιστεί  το κόστος ενός αδιέξοδου παραλογισμού. Ο Νίκος Ρωμανός έπρεπε να ζήσει, για να έχει τη δυνατότητα , να ξανασκεφτεί ίσως τις επιλογές του , να αναμετρηθεί με την οργή και την επιθετικότητα του και να αντιληφθεί, όσο είναι δυνατόν, ότι η ζωή δεν είναι ένας διαρκής πόλεμος, μια μάχη μέχρις εσχάτων.

Η Βουλή έπραξε το καθήκον της. Απομένει στον ίδιο να φανεί συνεπής με όσα υποσχέθηκε, μέσω του δικηγόρου του.

 

Η ΚΕΔΕ για τα απορρίμματα

Την Τετάρτη 10  Δεκεμβρίου συνεδρίασε  το ΔΣ της ΚΕΔΕ  στα γραφεία της για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Το ΔΣ ασχολήθηκε  αποκλειστικά  με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα με ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής.

Κυριάρχησε το τεράστιο πρόβλημα της μη ύπαρξης ΧΥΤΑ σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας που αναγκάζει τους δήμους να εναποθέτουν σε παράνομες χωματερές τα απορρίμματα τους, πράξη η οποία τους οδηγεί σε υπέρογκα πρόστιμα. Οι δήμαρχοι όπως Τρίπολης, Πύργου, Ζακύνθου, εξέφρασαν στο Δ.Σ. την απόγνωσή τους καθώς έχουν κληρονομήσει πολιτικές του παρελθόντος και βρίσκονται σε αδιέξοδο. Με τα σκουπίδια να σχηματίζουν λόφους στις πόλεις τους και με τα πρόστιμα να πέφτουν βροχηδόν από την Ευρώπη, δεν μπορούν ούτε να βρουν νόμιμους χώρους να πάνε τα σκπουπίδια, ούτε λεφτά να πληρώσουν για την αποκομιδή. Οι δήμαρχοι αυτοί ζητάνε πρώτον να τους επιτραπεί ή να παραταθεί η ΚΥΑ με την οποία να μπορούν να εναποθέτουν τα απορρίμματα τους σε άλλους νόμιμους ΧΥΤΑ άλλων περιφερειών (κυρίως στην Φυλής) και δεύτερον να τους δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών το κονδύλι των προστίμων (976.000 ευρώ στον Πύργο) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής είπε: «Θέλουμε χώρο για να πάμε τα απορρίμματα το επόμενο 5μηνο. Να παρθεί απόφαση για μεταφορά τους από την Πελοπόννησο. Εκτιμούμε ότι ως όργανο (σ.σ. η ΚΕΔΕ) μπορείτε να πάρετε απόφαση ειδικά για τους δήμους που είναι σε έκτακτη ανάγκη». Πλέον αντιπροσωπευτικός αυτής της κατηγορίας ήταν ο λόγος του δημάρχου Πύργου Γ. Λιατσή, που δήλωσε επισταμένως: «Θέλουμε νέα ΚΥΑ που να μας εξασφαλίζει τη μεταφορά των σκουπιδιών σε ένα ΧΥΤΑ ή να γίνει ένας νέος ΧΥΤΑ και να μας δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους». Ο ίδιος δήμαρχος θέλοντας να αποτυπώσει το βαθμό του προβλήματος με τα απορρίμματα, είπε ότι τα τελευταία χρόνια στον Πύργο έχουν εμφανισθεί δυο νέα επαγγέλματα – του σκουπιδοεμπόρου (πρόκειται για τσιγγάνους κυρίως που φορτώνουν σκουπίδια σε μικρά φορτηγά και κανένας δεν ξέρει που τα αποθέτουν) και του σκουπιδοεμπρηστή (που βάζουν φωτιά στα απορρίμματα και μετά φωνάζουν την Πυροσβεστική).

Διάχυτη πάντως ήταν η αίσθηση ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους δήμους δημιουργούν μεγάλες πιέσεις.  Σύμφωνα με παρέμβαση του νομικού συμβούλου κ. Ζυγούρη η πίεση των προστίμων επιτείνεται και από τις αστικές και ποινικές διώξεις βάση του άρθρου 28 του νόμου 1650/86 εναντίον των δημάρχων που διώκονται για ρύπανση και υποβάθμιση του Περιβάλλοντος.
Η βασική ουσία βρίσκεται στην δυσκολία της χωροθέτησης καθώς οι πολιτικές ηγεσίες δεν τολμάνε να συγκρουστούν με τις τοπικές κοινωνίες.

 

Συγκέντρωση ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Τούτο πιστοποιήθηκε κατά την προχθεσινή συγκέντρωση της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου 2014, στελεχών και φίλων του Κινήματος στο Πνευματικό Κέντρο, όπου παρέστησαν και μίλησαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Παντελής Καψής, παρουσία του υφυπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.  Οι ομιλητές στάθηκαν στην ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας, μετά από χρόνια σκληρών δοκιμασιών αλλά και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας  από την παρούσα Βουλή,  για να ηρεμήσει ο τόπος. Για το πρόσωπο του κ Δήμα εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια λέγοντας πως πρόκειται για πολιτικό με  εμπειρία, ήπιο, μετριοπαθή, με μια καλή θητεία ως Επίτροπος  σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και με άριστη γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Σχετικά με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκανδαλίδης, ιδιαίτερα, ανέφερε πως το κίνημα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα, δεν βρίσκεται  στο 2007, ενώ εξέφρασε την ευχή και την πίστη πως ο κ.  Παπανδρέου που ταυτίζεται με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, δεν θα οδηγήσει την παράταξη εκεί που δεν πρέπει. Κατηγόρησε δε όσους τον σπρώχνουν να κάνει άλλο  κόμμα.

Τέλος ο κ. Καψής σε ερώτηση  σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δε υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές, οποτεδήποτε αυτές διεξαχθούν, φάνηκε εν μέρει αρνητικός, «με  ένα κόμμα το οποίο προτείνει διαγραφή των διεθνών συμφωνιών και επιμένει σε θέσεις που αποσταθεροποιούν τη χώρα». Παρόλα αυτά  αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμοστεί με την  πραγματικότητα και έρθει πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ πρώτα θα στηρίξει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης όλων των δυνάμεων που μπορούν να δώσουν μάχη που να εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα.

 

Πορεία στο Μαίναλο

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων εξορμά την προσεχή Κυριακή 14/10/2014 στο Δυτικό Μαίναλο. Θα γίνουν οι εξής πορείες: 1η Πορεία: Κανελάκια – Ζυγοβίστι, ώρες 5:30΄ κατηγορία : Α+

2η Πορεία: Κανελάκια – Πλειοβούνι 1.643μ. – Ζυγοβίστι, ώρες 6:15΄ κατηγορία : Β 3η Πορεία: Δημητσάνα – Ζυγοβίστι, ώρες : 1:20΄ κατηγορία: Α

Αφού απολαύσουν οι συμμετέχοντες  το χειμερινό Μαινάλιο πεδίο μέσα από το πρόσφατα διανοιχθέν κομμάτι του κόκκινου μονοπατιού, θα γλεντήσουν στην πλατεία του γραφικού Ζυγοβιστίου.

Αναχώρηση λεωφορείου: Κυριακή 8:00 π.µ. από Πλατεία Αγίου Βασιλείου. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής : saoo@otenet.gr, 2710234980.

 

Πολιτιστική πρωτεύουσα

Η Σύρος ήταν η πρώτη χρονικά που ξεκίνησε τις προεργασίες για να θέσει υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, οπότε είναι η σειρά της Ελλάδας. Την προσπάθεια ξεκίνησαν… ουσιαστικά δυο ενεργοί πολίτες της Ερμούπολης, ο Χάρης Βεκρής, ειδικευμένος στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων και τη διοίκηση πολιτιστικών μονάδων και ο οικονομολόγος Μιχάλης Αλτουβάς, που δημιούργησαν μια ομάδα στο facebook. Ολόκληρο το νησί αγκάλιασε την προσπάθεια, κι έτσι η νέα δημοτική Αρχή που προέκυψε τον Μάιο, μπήκε ενεργά στην υπόθεση. Τώρα οι εμπνευστές του εγχειρήματος, κάνουν το επόμενο στρατηγικό βήμα. Βάζουν στην υπόθεση και άλλα νησιά των Κυκλάδων, με πρώτα τις γειτονικές Τήνο και Μύκονο. Έτσι εξασφαλίζουν πολύ περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους, καθώς: – Η Σύρος είναι μεγάλη οικονομική μονάδα του 19ου αιώνα, με τεράστια πολιτιστική παράδοση (Βικέλας, Ροΐδης, Σουρής), εξαιρετική παράδοση στη λαϊκή μουσική με πρώτο το Μάρκο Βαμβακάρη, ζωντανό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης ορθοδόξων και καθολικών, και έχοντας πατεντάρει το συριανό λουκούμι, – Η Τήνος είναι σημείο αναφοράς για την παγκόσμια Ορθοδοξία με τη Μεγαλόχαρη και – Η Μύκονος είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά παγκοσμίως. Με αυτό το άνοιγμα η Σύρος επιχειρεί να «πάρει κεφάλι» στην κούρσα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Μένει να ξεκινήσει γρήγορα τη δουλειά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής και, φυσικά, να επικοινωνήσει με αποτελεσματικότητα την προσπάθειά της.- http://www.paraskinia.com

 

Βόρεια Κυνουρία και σκουπίδια

Σε κλίμα αντιπαράθεσης ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Βόρειας Κυνουρίας  με αντικείμενο την κοινή απόφαση της δημοτικής αρχής και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων για μεταφορά πόρων της ΣΑΤΑ που προορίζονταν κυρίως για μικρά τεχνικά έργα στα χωριά, στο γενικό σχέδιο του δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων. Η δημοτική αρχή παρουσίασε ως ομόφωνη την απόφαση των προέδρων, η αντιπολίτευση αντέδρασε ενώ κάποιοι από τους παριστάμενους προέδρους προέβησαν σε διευκρινήσεις χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν διαφωνούν τελικά με την «ομοφωνία».

Την εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης  Γκαύρος ενώ το πολιτικό πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων το έθεσε ο δήμαρχος Τάκης Μαντάς, λέγοντας πως «το σχέδιο πρέπει να προχωρήσει για τρεις σημαντικούς λόγους, έναν τεχνικό, έναν οικονομικό κι έναν πολιτικό. Ο τεχνικός λόγος είναι πως για πρώτη φορά βρισκόμαστε τόσο κοντά στη λύση του προβλήματος έχοντας εγκεκριμένο περιβαλλοντικά σχέδιο, ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου και χρήματα από ίδιους πόρους για να το υλοποιήσουμε. Ο οικονομικός λόγος είναι πως η επικείμενη επιβολή των προστίμων για τον ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ που χρησιμοποιούμε τώρα, θα ζημιώσει αφόρητα τον δήμο και τους πολίτες και ο πολιτικός λόγος είναι πως αποτελεί προεκλογική προγραμματική μας δέσμευση να προχωρήσουμε άμεσα σε λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων». Ο δήμαρχος ανέβασε τους τόνους όταν αναφέρθηκε «σε αυτούς με τις ενέργειες και την ψήφο τους δημιούργησαν τον σημερινό ΧΑΔΑ στο Αστρος και δεν έλυσαν το πρόβλημα όπως έπρεπε κι έρχονται τώρα και κατηγορούν την σημερινή δημοτική αρχή για την χωροθέτηση της μονάδας» καθώς και σε όσους «επιμένουν να παραπληροφορούν τους πολίτες λέγοντας πως η μονάδα θα δεματοποιεί σύμμεικτα σκουπίδια», σημειώνοντας πως θα γίνει προσπάθεια παράλληλα με την αρχική σύμμεικτη συγκομιδή να ξεκινήσει και η διαλογή στην πηγή. Ο κ. Μαντάς ακόμα ξεκαθάρισε πως παρότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική η συνεργασία με όμορο δήμο για την λειτουργία της μονάδας, ο δήμος θα την επιδιώξει καθώς την θεωρεί χρήσιμη και συμφέρουσα για την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του σχεδίου αλλά και για την εξασφάλιση επιπλέον θέσεων εργασίας. Πηγή: Astrosnews.gr

Χαμογελάτε

– Τι περιμένουν 17 ξανθιές έξω από το σινεμά;

– Να έρθει και η 18η γιατί το έργο  είναι άνω των 18

Παπαμήτρου Ιωάννης

Share.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: med.gr Η ευαισθησία υπερίσχυσε - med.gr

Leave A Reply