Οι δώδεκα «πληγές» της Υγείας

0

Για «πληγές στην Υγεία» μίλησαν οι Βουλευτές του Ποταμιού στη Βουλή θέτοντας επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος απάντησε για 12 σημαντικά σημεία που αφορούν τη συνολική μεταρρύθμιση του τομέα Υγείας.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, η κυβέρνηση, παρά τις διαρκείς εξαγγελίες για τεκτονικές αλλαγές στο ΕΣΥ, φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια αναποτελεσματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόνο λόγια. «Θα φέρουμε νομοσχέδιο, θα αναδιοργανώσουμε, θα προσλάβουμε…». Το φιάσκο της απόσυρσης του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» απέδειξε, όπως είπαν μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και κανένα οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, παρά μόνο διάθεση για «μπαλωματάκια και ρουσφέτια», για να ικανοποιηθεί η εκλογική πελατεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα, οι βαρέως πάσχοντες χωρίς φάρμακα, το 1/3 των ΜΕΘ κλειστές.

Το Ποτάμι έχει καταθέσει εδώ και μήνες δέσμη προτάσεων για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βασικούς άξονες την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τους μετρήσιμους στόχους και τη διαφάνεια, με αξιοκρατική διοίκηση, με δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας στη βάση ενός Υγειονομικού Χάρτη πραγματικών αναγκών, με διαφανή λειτουργία του συστήματος προμηθειών, με στροφή στην πρόληψη, με ενισχυμένα ΤΕΠ, με απόλυτη μηχανοργάνωση, με διασφάλιση των προϋποθέσεων ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον βουλευτή Λάρισας, κ. Κωνσταντίνο Μπαργιώτα, παρουσιάστηκαν οι πληγές της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, μίλησαν στη βουλή οι εξής βουλευτές: Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Σπύρος Λυκούδης (Α’ Αθήνας), Γιώργος Αμυράς (Β΄Αθήνας), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας).

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Ποταμιού με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Υγείας: από τη ρύθμιση… στην απορρύθμιση, με διαρκές ζητούμενο την ουσιαστική και εκ βάθρων μεταρρύθμιση» επεσήμανε ότι:

Ανασφάλιστοι

Για τους Ανασφάλιστους είναι έτοιμη η νομοθετική διάταξη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα διασφαλίζει την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους –χωρίς δικαιολογητικά, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, φραγμούς και έγκριση από τριμελείς επιτροπές-. Επίσης, το Υπουργείο λαμβάνει μέριμνα και για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά (παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, αιτούντες άσυλο, χρόνιοι ασθενείς, κλπ). Η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους βάσει του ΑΜΚΑ και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους. Το κόστος της ρύθμισης θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ.

ΕΣΠΑ 

Αναφορικά με τη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ο Υπουργός είπε ότι η ηγεσία του Υπουργείου είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων όπως (Πελατειακό Σύστημα, Έργα «πυροσβεστήρες», Πρόχειρα σχεδιασμένα έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, Κολλημένα» έργα νευραλγικής σημασίας, Άγονους Διεθνείς διαγωνισμούς). Παρόλα αυτά η πολιτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή για το ΕΣΠΑ έχει ήδη επιτύχει την εξυγίανση του τομέα Υγείας, τη μη απώλεια κοινοτικών πόρων, τη στήριξη του στρατηγικού στόχου της καθολικής πρόσβασης, τον προσανατολισμό σε έργα ουσίας και όχι έργα – βιτρίνες, την αύξηση 50% της απορρόφησης των πόρων.

ΕΚΑΒ

Όσον αφορά στη διαχείριση του ΕΚΑΒ ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι από την επόμενη εβδομάδα ορκίζονται 186 διασώστες/στριες ενώ μέσα στο έτος θα βγει και προκήρυξη για ακόμα 100 άτομα. Επιπροσθέτως, τους επόμενους μήνες προσλαμβάνονται επιπλέον 50 για τα νησιά του Αιγαίου. Όπως είπε, είναι οι πρώτες προσλήψεις που γίνονται από το 2008, ενώ παραλαμβάνονται και τα πρώτα 90 ασθενοφόρα το επόμενο δίμηνο. Επιπλέον, το Υπουργείο προχωράει τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα 96 ασθενοφόρα, από ένα διαγωνισμό ο οποίος είχε στην κυριολεξία «βαλτώσει» από το 2007. Κλείνοντας την αναφορά για το ΕΚΑΒ τόνισε ότι, θα τοποθετηθούν άμεσα όσοι επικουρικοί χρειάζονται τα νοσοκομεία και θα στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με 500 υγειονομικούς. 

Προσλήψεις – Ανθρώπινο Δυναμικό

Μένοντας στις προσλήψεις ο Υπουργός επεσήμανε ότι θεσπίζεται ήδη ένα πλέγμα κινήτρων και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την πιο γρήγορη στελέχωση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας όπως είπε, εξασφάλισε τη δυνατότητα πρόσληψης 3500 υγειονομικών εντός του 2016 ενώ σημείωσε ότι οι τελευταίες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας έγιναν το 2009. «Απλοποιούμε τις διαδικασίες κρίσεων και για πρώτη φορά καταγράφονται on time οι ελλείψεις σε προσωπικό και το νέο σύστημα καταγραφής αποτελεί τη βάση της σχεδιαζόμενης κατανομής προσωπικού» επεσήμανε ο Υπουργός.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο κ. Ξανθός απάντησε ότι η βασική μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης στην Υγεία είναι η αναδιάρθρωση της αυτής, έτσι  ώστε να αποτελέσει τον πραγματικό πυλώνα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να διασφαλίσει καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Τα βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν αποτυπωθεί, όπως είπε, πλήρως στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο των “100 δράσεων” στην Υγεία αποτελούμενο από τους τρεις παρακάτω άξονες: 

Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα, 

Διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς, εκσυγχρονισμένη διακυβέρνηση υγείας μέσω αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης, 

Δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση. 

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται άμεσα, όπως ανέφερε, το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – ΥΠΕ, συγκεντροποιούνται οι εργαστηριακές εξετάσεις, επεκτείνεται το ωράριο των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, μεταστεγάζονται δομές σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενισχύονται η πρόληψη και η αγωγή κοινότητας, δίνεται έμφαση στην οδοντιατρική φροντίδα και τομεοποιείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εξαρτήσεις

Αναφορικά με τις Εξαρτήσεις ο Υπουργός απάντησε ότι τον προηγούμενο χρόνο (2015) δόθηκε η έγκριση για έκτακτες προσλήψεις (περίπου 95) στον τομέα των εξαρτήσεων προκειμένου να καλυφθούν κάποια σημαντικά κενά ενώ, για το 2016 έχουν εγκριθεί 80 προσλήψεις αορίστου χρόνου. Επιπλέον προγραμματίζεται να δοθούν άλλες 20 προσλήψεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον ΟΚΑΝΑ για την κάλυψη της λίστα αναμονής για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζει το Υπουργείο να απορροφήσει τη λίστα αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης μέσω της δημιουργίας Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης στον ΟΚΑΝΑ και συγχρόνως επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή ακόμα και με κρατική επιχορήγηση. Επιπλέον, σχεδιάζει τη λειτουργική διασύνδεση  των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων τόσο μεταξύ τους όσο και με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Προσφυγικό

Το Υπ. Υγείας εξασφάλισε κονδύλι ύψους 3.270.000 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη 141 θέσεων σε Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι προσλήψεις αφορούν συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου. Έχουμε πετύχει 24ωρη υγειονομική κάλυψη των ανοιχτών δομών φιλοξενίας μέσω εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΕΜΥ), εθελοντών και αλληλέγγυων και ΜΚΟ με κεντρικό συντονισμό, οργάνωση και εποπτεία από το ΥΥ. Έχουν οργανωθεί  ιατρεία σε ημερήσια βάση στα ΠΚΚ Αττικής (Αμυγδαλέζα και Πέτρου Ράλλη). Είναι σε τελική φάση ο σχεδιασμός του τελικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας

Ο Υπουργός απάντησε ότι το Σύστημα Διαχείρισης και Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ είναι ένα έργο το οποίο αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας την εξέλιξη του EsyNet. Το Υπουργείο όπως είπε, δίνει μεγάλη βαρύτητα στον αυτοματοποιημένο τρόπο συλλογής δεδομένων από τα Πληροφοριακά Συστήματα των Μονάδων Υγείας. Για τις Διασυνδέσεις EGOV now ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι το πρώτο Υπουργείο στη χώρα που αξιοποίησε το έργο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης, με σκοπό την διαλειτουργικότητα-διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των Μονάδων Υγείας με το Σύστημα  Επιχειρηματικής Ευφυΐας. Επίσης ανέφερε ότι, βρίσκονται σε εξέλιξη το έργο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ καθώς και το έργο e-rantevou για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την υποστήριξη των επιχειρησιακών λειτουργιών μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, Ένταξη Νοσοκομειακών Μονάδων στο εθνικό ακαδημαϊκό δίκτυο ΕΔΕΤ και Μητρώο Αιμοδοτών.  Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2015 αποφασίστηκε όπως είπε, η μετεξέλιξη του Υγειονομικού Χάρτη σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μοντέρνων μηχανισμών ανταλλαγής και μετάδοσης δεδομένων. Η νέα αυτή έκδοση του Χάρτη υποστηρίζεται αναπτυξιακά από έμπειρους μηχανικούς πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Το Υπουργείο έχει συστήσει Ομάδας Διαχείρισης του Έργου για τη συνεχή του υποστήριξη και διευκόλυνση στη διαδικασία διαμόρφωσης και ολοκλήρωσης των μηχανισμών μετάδοσης από κάθε πηγή πληροφορίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Εποπτευόμενων Φορέων. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν ενεργά και οι Υγειονομικές Περιφέρειες. 

Προμήθειες

Για το θέμα των Προμηθειών ο Υπουργός απάντησε ότι έχει ετοιμασθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την κεντρικοποίηση όλου του φάσματος των προμηθειών Υγείας είτε αυτές αφορούν στα φάρμακα και υγειονομικά υλικά είτε σε υπηρεσίες, σε έναν ενιαίο οργανισμό που θα συγχωνεύσει όλες τις περιφερειακές δομές που εποπτεύονται από το Υ.Υ και που εμπλέκονται στις αποφάσεις των προμηθειών, υλοποιήσιμος μέχρι τον Ιούλιο 2016. Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι, όπως τόνισε,  η εξάλειψη των παραβατικών επιβαρύνσεων στον προϋπολογισμό των προμηθειών, η αναστροφή του κλίματος αναξιοπιστίας και της βιομηχανίας ενστάσεων στους διαγωνισμούς, η έγκαιρη ικανοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας όλου του συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους περί το 24% στις δαπάνες (οργανικές & λειτουργικές) των προμηθειών

Ψυχική Υγεία

Για το ευαίσθητο θέμα της Ψυχικής Υγείας, ο κ. Ξανθός απάντησε ότι εκπονείτε ο νέος σχεδιασμός για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο οποίος έγινε με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις της χώρας και επιδιώκονται επαναδιαπραγματεύσεις των όρων και των χρονοδιαγραμμάτων του Συμφώνου Andor. «Μένουμε σταθεροί στους κεντρικούς στόχους της αποσυλοποίησης, του μετασχηματισμού των τριών Ψυχιατρείων και της κοινοτικής ψυχιατρικής. Έχουμε σχεδιάσει και προχωρούμε άμεσα στη διοικητική μεταρρύθμιση του χώρου της Ψυχικής Υγείας και στη νέα τομεοποίηση των υπηρεσιών. Προχωρούμε στην ένταξη του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού στο ΕΣΥ και συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επεξεργασία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη βελτίωση του Νόμου που διέπει τη νοσηλεία των ασθενών του άρθρου 69» σημείωσε ο Υπουργός και συμπλήρωσε. «Έχουν  εγκριθεί 300 θέσεις για προσλήψεις  προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίες σχεδιάζεται να γίνουν εντός του 2016 ώστε να ενισχυθούν οι δομές ψυχικής υγείας της χώρας. Η επιχορήγηση των μονάδων ψυχικής υγείας αυξήθηκε στα 51 εκατ. ευρώ  και εάν συνυπολογιστεί το ήδη καταβαλλόμενο ποσοστό του 2% από τις προμήθειες των νοσοκομείων καθώς και τα νοσήλια, η βιωσιμότητα του συνόλου του συστήματος Ψυχικής Υγείας έχει εξασφαλιστεί για πρώτη φορά με πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού, παρά την κρίση».

Φάρμακο

Για το σοβαρό θέμα του Φαρμάκου ο κ. Ξανθός είπε ότι από το 2009 μέχρι το 2015 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε περίπου κατά 60% και τώρα καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) ακόμα και για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου θα εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, όταν κάποιος υπερβαίνει τα καθορισθέντα όρια. Όπως είπε, στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 707 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2016 και το Υπουργείο μεριμνά ώστε φάρμακα τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών να εξαιρούνται από τον μηχανισμό claw back. Ενώ, δεν ξέχασε να τονίσει ότι η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους διασφαλίζεται μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της αλλαγής των διοικήσεων.

Χρηματοδότηση Συστήματος Υγείας

Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση, για το 2016, ο Υπουργός ανέφερε ότι προβλέπεται αύξηση κατά 150 εκ. ευρώ (από 1,026 σε 1,176 δις ευρώ). Τον Οκτώβριο του 2015 το όριο της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης αυξήθηκε κατά  150 εκ. ευρώ επιπλέον, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2015 να διαμορφωθεί σε 1,538 δις ευρώ. Για το 2016 η κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία αρχικά είχε προβλεφθεί σε 1,176 δις ευρώ (150 εκ. ευρώ παραπάνω από του 2015). Από το ποσό αυτό αφαιρέθηκαν 20 εκ. ευρώ για να ενισχυθούν επιπλέον οικονομικά, για το 2016, πέντε εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα η τελική κρατική χρηματοδότηση για τα Νοσοκομεία να διαμορφωθεί στα 1,156 δις ευρώ. Η Συνολική Νοσοκομειακή δαπάνη για το 2016 μειώθηκε κατά 38 εκ. ευρώ για να στηριχθούν οικονομικά οι «μονάδες γειτονιάς» στην πρώτη φάση της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως είπε, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο 2016. «Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως η ταμειακή εξόφληση των πληρωμών προς τους προμηθευτές με μέσο όρο μηνιαίας εξόφλησης τα 157 εκ. ευρώ. Η ομαλοποιημένη ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και στο 2016» σημείωσε ο Υπουργός. Τέλος, επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό. 

 

Ανθή Αγγελοπούλου

http://www.sofokleousin.gr/archives/278949.html

 

Share.

Leave A Reply