Οι διακομιδές των ιδιωτικών κλινικών στα…δημόσια νοσοκομεία

0

Είναι σίγουρο ότι όλοι μας όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας θέλουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Σχεδόν πάντα η πρώτη μας σκέψη είναι η ιδιωτική κλινική. Ωραία ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό πάντα διαθέσιμο. Τι γίνεται όμως όταν έρθουν τα δύσκολα, δηλαδή επιπλοκές ή παρενέργειες; Τότε είναι κοινό μυστικό ότι ο ασθενής διακομίζεται σε δημόσιο νοσοκομείο.
«Αυτό συμβαίνει συχνά είτε για λόγους πρεστίζ των ιδιωτικών κλινικών, είτε για λόγους κόστους» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας και υποστηρίζει πως τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν περισσότερη εμπειρία. «Πολλές φορές η μετακίνηση του ασθενή γίνεται γιατί οι κλινικάρχες φοβούνται ότι δεν θα πάρουν τα χρήματά τους και έτσι δηλώνουν αδυναμία να νοσηλεύσουν το περιστατικό» συμπληρώνει.
«Πάνω από όλα ο ασθενής»
Σε καμία περίπτωση η μετακίνηση των ασθενών δεν γίνεται για να διασωθεί η φήμη των κλινικών υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας, Γρηγόρης Σαραφιανός. «Για εμάς πάνω από όλα είναι ο ασθενής. Όταν κινδυνεύει να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή δεν κοιτάμε το πρεστίζ μας. Προσπαθούμε να σώσουμε τον ασθενή» τονίζει και συνεχίζει: «Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των ασθενών που διακομίζονται σε δημόσια νοσοκομεία. Άλλωστε κάτι τέτοιο προβλέπεται και από τις συμβάσεις που έχουμε με τον ΕΟΠΥΥ».
Τα περιστατικά που συνήθως διακομίζονται είναι μαιευτικά αλλά και νεογνά που παρουσιάζουν επιπλοκές αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Η αλήθεια είναι ότι μετακινούνται ασθενείς. Κυρίως όταν πρόκειται για μαιευτικά περιστατικά. Για παράδειγμα μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών δεν υπάρχει σε ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη και έτσι όλα τα περιστατικά μεταφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία. Είναι λογικό όταν ένα περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί να μετακινηθεί» υποστηρίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Σχεδόν μηδενικοί οι θάνατοι στις κλινικές»
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχει να θυμηθεί ο αντιπρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, Πέτρος Κετικίδης. Όπως επισημαίνει οι συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο συχνά εξιστορούν την περιπέτειά τους. «Σχεδόν καθημερινά συγγενείς ασθενών μας λένε ότι έχουν μεταφερθεί από ιδιωτική κλινική γιατί ο άνθρωπος τους παρουσίασε επιπλοκές», αναφέρει και υποστηρίζει πως οι στατιστικές θανάτων στις ιδιωτικές κλινικές είναι μηδενικές, γιατί οι ασθενείς μεταφέρονται στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. «Συνήθως οι κλινικές δηλώνουν αδυναμία να νοσηλεύσουν ένα περιστατικό γιατί δεν θέλουν να χρεωθούν τον θάνατο του ασθενή» διευκρινίζει και τονίζει πως έρευνες που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη έδειξαν πως οι πολίτες για σοβαρά περιστατικά προτιμούν το δημόσιο νοσοκομείο λόγω εμπειρίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. «Οι πολίτες στρέφονται στις ιδιωτικές κλινικές καθώς τις περισσότερες φορές τους οδηγεί εκεί ο γιατρός τους» καταλήγει.
«Δεν υπάρχουν καταγγελίες»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος τονίζει ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για αθρόα μετακίνηση ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές. «Γίνονται μεμονωμένες διακομιδές, οι οποίες αφορούν συνήθως σε μαιευτικά περιστατικά», αναφέρει. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι διακομιδές γίνονται για να διασωθεί η φήμη των ιδιωτικών κλινικών λέει πως αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. «Μια κλινική όταν δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές αλλά και το ειδικευμένο προσωπικό στέλνει τους ασθενείς για καλύτερη φροντίδα στο νοσοκομείο», τονίζει.
Οι διακομιδές σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας γίνονται πάντα κατόπιν συνεννόησης της κλινικής με το δημόσιο νοσοκομείο. «Πάντα γίνεται συνεννόηση πριν μετακινηθεί ο ασθενής. Ενημερώνεται ο διευθυντής της κλινικής. Σπάνια οι διακομιδές γίνονται σε ημέρες γενικής εφημερίας» τονίζει.

Της Φρόσως Βαρβάρα

Share.

Leave A Reply