Οι άνδρες, μπορούν να πάθουν καρκίνο του μαστού;

0

Δυστυχώς ΝΑΙ. Παρ όλο που ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία πάθηση αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού στον άνδρα. Και έχει συχνότητα εμφάνισης 1%, δηλαδή σε κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού αντιστοιχεί 1 άνδρας. Επί πλέον ο καρκίνος του μαστού του άνδρα έχει χειρότερη έκβαση για τους εξής απλούστατους λόγους:

1. ο άνδρας δεν πάει στο γιατρό αμέσως μόλις διαπιστώσει κάποια ανωμαλία στο μαστό.

2. δυστυχώς αργεί να διαγνωστεί διότι ασθενείς και γιατροί δεν τον σκέφτονται εύκολα,

3. λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και λόγω του μικρού μεγέθους του μαστού, έχουμε πιο συχνή διήθηση του δέρματος ή του μυός που βρίσκεται πίσω από το μαστό (μείζον θωρακικός),με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση των μεταστάσεων.

Τύποι Καρκίνου του μαστού στον άντρα

1. Πορογενές καρκίνωμα

Σε DCIS (επίσης γνωστή ως ενδοπορική καρκίνωμα), τα καρκινικά κύτταρα μορφή στους αγωγούς του μαστού, αλλά δεν αναπτύσσονται μέσω των τοίχων των αγωγών στον λιπώδη ιστό του μαστού ή εξαπλωθεί έξω από το μαστό. DCIS λογαριασμούς για 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στους άνδρες περίπου. Είναι σχεδόν πάντα ιάσιμη με χειρουργική επέμβαση.

2. Διείσδυση (ή επεμβατική) πορογενές καρκίνωμα (IDC)

Αυτός ο τύπος του καρκίνου του μαστού διαλείμματα μέσα από τον τοίχο του αγωγού και αναπτύσσεται μέσα από το λιπώδη ιστό του μαστού. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να εξαπλωθεί (μεταστάσεις) σε άλλα μέρη του σώματος. Τουλάχιστον 8 στους 10 άνδρες καρκίνων του μαστού είναι IDCs (μόνο του ή αναμεμειγμένο με άλλα είδη της εν τω βάθει ή in situ καρκίνου του μαστού).Επειδή το αρσενικό του μαστού είναι πολύ μικρότερη από το γυναικείο στήθος, όλα τα αρσενικά καρκίνων του μαστού ξεκινήσει σχετικά κοντά στη θηλή, έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί στη θηλή. Αυτό είναι διαφορετικό από τη νόσο του Paget, όπως περιγράφεται παρακάτω.

3. Διείσδυση (ή επεμβατική) λοβιακό καρκίνωμα (ILC)

Αυτός ο τύπος του καρκίνου του μαστού αρχίζει στα λόβια του μαστού (συλλογές των κυττάρων που, στις γυναίκες, την παραγωγή του μητρικού γάλακτος) και αναπτύσσεται στο λιπώδη ιστό του μαστού. ILC είναι πολύ σπάνια σε άνδρες και αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% των ανδρών καρκίνων του μαστού. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες δεν έχουν συνήθως πολύ λοβιακό ιστό.

4. Λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS)

Σε LCIS, ανώμαλα κύτταρα μορφή στα λόβια, αλλά δεν αναπτύσσονται στον λιπώδη ιστό του μαστού ή εξαπλωθεί έξω από το μαστό. Παρά το γεγονός ότι LCIS είναι μερικές φορές ομαδοποιούνται με DCIS ως ένα είδος μη-διηθητικού καρκίνου του μαστού, οι περισσότεροι ειδικοί του μαστού πιστεύω ότι είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και όχι ένα πραγματικό μη διηθητικό καρκίνο. Όπως και με επεμβατικές λοβιακό καρκίνωμα, LCIS είναι πολύ σπάνια στους άνδρες.

5. Νόσος Paget της θηλής

Αυτός ο τύπος του καρκίνου του μαστού ξεκινά στους αγωγούς του μαστού και εξαπλώνεται στη θηλή. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από τη θηλαία άλω (το σκούρο κύκλο γύρω από τη θηλή). Το δέρμα της θηλής συνήθως εμφανίζεται κρούστα, φολιδωτό και κόκκινο, με τους τομείς της κνησμό, που στάζει, κάψιμο, ή αιμορραγία. Οι άκρες των δαχτύλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει μια πιθανή εφάπαξ εντός του μαστού.

Νόσος Paget μπορεί να σχετίζεται με DCIS ή με τη διείσδυση πορογενές καρκίνωμα. Είναι υπεύθυνη για περίπου το 1% του γυναικείου καρκίνου του μαστού και ένα υψηλότερο ποσοστό των ανδρών καρκίνων του μαστού.

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μια επιθετική, αλλά σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού. Προκαλεί το στήθος να είναι πρησμένο, κόκκινο, ζεστό και προσφορά αντί να διαμορφώνει ένα κατ ‘αποκοπή. Μπορεί να εκληφθεί ως λοίμωξη του στήθους. Αυτό είναι πολύ σπάνιο στους άντρες.

Ζαχαρούλα Μανωλίδου

http://www.star.gr/

Share.

Leave A Reply