Η αναγκαιότητα ενός Νοσοκομείου Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα

0

Διανύουμε τις πιο δύσκολες δημοσιονομικά στιγμές της μεταπολίτευσης. Η πολυδιάσπαση του δημόσιου τομέα, με κατασπαταλημένα κονδύλια μηχανοργάνωσης τα τελευταία 20 χρόνια, οδηγεί σε άμεσες τομές εκ των ενόντων, πάντα με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη. Η σχέση κόστους υπηρεσιών προς ποιότητα είναι τραγικά αρνητική και απλό απτό παράδειγμα αποτελεί η απουσία ενός Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Ξεκινώντας πρώτιστα από την ταλαιπωρία του πολίτη ν’ ανακαλύψει ποιο νοσοκομείο και ποια ειδικότητα τον εξυπηρετεί για το παιδί του ανάλογα με τη μέρα, συνεχίζουμε στη μη εξειδικευμένη παροχή υγείας και καταλήγουμε στο υπέρογκο κόστος του να λειτουργούν άσκοπα ταυτόχρονα πολλά νοσοκομεία.

Η αναστάτωση που καταλαμβάνει την οικογένεια του άρρωστου παιδιού, όπως επίσης και των συναδέλφων ιατρών της επαρχίας και των μεγάλων αστικών κέντρων που ψάχνουν ποια κλινική σε ποιο νοσοκομείο θα τους εξυπηρετήσει, είναι συχνό φαινόμενο. Ετσι έχουμε τα ευτράπελα να επισκέπτεται, για παράδειγμα, ένα τραυματισμένο παιδί την παιδοχειρουργική κλινική του εφημερεύοντος νοσοκομείου, αλλά για την κάκωση της μύτης του/ρινικών να πρέπει ν’ απευθυνθεί σε άλλο νοσοκομείο, μπορεί και 15 χιλιόμετρα μακριά (Ιπποκράτειο-«Γ. Παπανικολάου»), ή να περιμένει την επομένη εργάσιμη, αν είναι εργάσιμη… Πόσο μάλλον, όταν το νοσοκομείο εφημερεύει για παιδιατρικά κι όχι για παιδοχειρουργικά ή το αντίθετο, με αποτέλεσμα πινγκ πονγκ μεταξύ Ιπποκρατείου-ΑΧΕΠΑ.

Η τραγελαφική κατάσταση μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη, όταν για παράδειγμα απαιτείται άμεσα η ανάγκη για θωρακοχειρουργό ή ακόμα και καρδιολόγο (αλήθεια, πόσο καιρό θα περιμένει το Ιπποκράτειο με 2 παιδιατρικές κλινικές, 2 μονάδες νεογνών, 1 μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων, 1 παιδοογκολογικό τμήμα, 1 παιδοχειρουργική κλινική, παιδοαναπτυξιολογικό κέντρο, και παιδοψυχιατρική κλινική, έναν, ναι, ΕΝΑΝ παιδοκαρδιολόγο;).

Η επιστημονική εξειδίκευση στο παιδί δεν επιτρέπει πλέον μερική απασχόληση με το αντικείμενο. Ολίγον έγκυος, λυπάμαι μας τέλειωσε. Απαιτούνται πλήρως αφοσιωμένοι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων, εξειδικευμένοι στα παιδιά. Τουτέστιν, παιδοκαρδιολόγοι κι επεμβατικοί παιδοκαρδιολόγοι, παιδοακτινολόγοι, παιδονευροχειρουργοί, παιδοΩΡΛ, παιδοορθοπεδικοί και πάει λέγοντας, που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία δίπλα στους ήδη υπάρχοντες παιδιάτρους και παιδοχειρουργούς, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν δεν μπορούν να βρεθούν άμεσα εξειδικευμένοι, να μετακινηθούν οι έχοντες την επιθυμία δίπλα σε αυτούς που έχουν την εμπειρία, ώστε να στελεχωθούν όλες οι κλινικές.

Αλλά πού; Στην εποχή της οικονομικής κρίσης θα χτίσουμε κι άλλο νοσοκομείο; Η απάντηση είναι «όχι». Θα διαμορφώσουμε ένα υπάρχον σε κέντρο υγείας μητέρας και παιδιού. Αυτό το νοσοκομείο θα πρέπει να έχει υποδομές, αλλά και να βρίσκεται στο κέντρο του αστικού ιστού, όπως όλα τα Νοσοκομεία Παίδων του κόσμου, και υπάρχει. Δεν είναι άλλο από το Ιπποκράτειο, που ήδη φιλοξενεί τις περισσότερες κλινικές με αντικείμενο τη μητέρα και το παιδί και σαφώς διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία αντιμετώπισης περιστατικών από κάθε άλλο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.

Με άξιους επιστήμονες που θα πλαισιωθούν από τους επίσης άξιους συναδέλφους των λοιπών τμημάτων από ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς» όπως και ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», το Ιπποκράτειο μπορεί να λάμψει, φωτίζοντας τα πρόσωπα των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους. Με πρόσφατα ανακαινισμένα τμήματα Μονάδων Νεογνών, Μονάδας Παίδων, Παιδιατρικών Κλινικών, οι μετακινήσεις των κλινικών μπορούν να γίνουν σταδιακά με σύγχρονες ανακαινίσεις τους, ώστε τα παιδιά να βιώσουν το καλύτερο περιβάλλον. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις χορηγίες που στον τομέα του παιδιού είναι πάντα πιο εύκολες και γι’ αυτό η παρουσία εξειδικευμένων διοικητικών στελεχών-managers είναι υπερ-απαραίτητη.

Το καινούριο αυτό νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα έρευνας κι επιστημονικής προόδου σε συνδυασμό με την πολύ υψηλού επιπέδου παροχή υγείας. Θωρακο-καρδιοχειρουργική Κλινική, Μεταμοσχεύσεις, Ογκολογικό Κέντρο, Νευροχειρουργικό, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικό Κέντρο για παιδιά, μπορούν στις υπάρχουσες κτιριακές δομές σε συνδυασμό με τα λοιπά τμήματα να εκτοξεύσουν την εξυπηρέτηση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Ταυτόχρονα, η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου θα ελαφρύνει από κόστος λειτουργίας τα λοιπά νοσοκομεία του αστικού ιστού και θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από τον εμπλουτισμό με το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων/κλινικών που θα μετακινηθούν. Θα ξέρουν όλοι, κόσμος και ιατρικό προσωπικό, το «Παίδων», όπως το ξέρουν και στην Αθήνα και τα πράγματα θα ’ναι κι ακόμα καλύτερα, διότι και με τις μαιευτικές κλινικές θα υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της εγκύου, επιτόκου, λεχωίδας, όπως και του πρόωρου και του τελειόμηνου νεογνού. Η μεγάλη εμπειρία του ήδη υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των μαιών, θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα παροχής υπηρεσιών οργανώνοντας σεμινάρια συμβουλών για τη μητέρα και το παιδί/θηλασμό, όπως και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων, διαθέτοντας το μοναδικό παιδο-αναπτυξιολογικό κέντρο.

Δίδεται ακόμα η μοναδική δυνατότητα κέντρου Παιδικού Τραύματος και Κακοποιημένου Παιδιού, έχοντας όλο το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό.

Δεν υπάρχουν εμπόδια, ίσως μόνο εγωισμοί που θα κάνουν κάποιους συναδέλφους να μη θελήσουν τη μετακίνησή τους, και κατά τη γνώμη τους, ξεβόλεμά τους. Ενδέχεται και κάποια καπρίτσια διευθυντών κλινικών, οι οποίοι μπορεί να μη θελήσουν τις ενοποιήσεις που ίσως προκύψουν.

Αμ’ έπος, αμ’ έργον, λοιπόν…

 

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

παιδοχειρουργού στο Ιπποκράτειο

Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=222080

Share.

Leave A Reply