Γιγαντιαία cyber επίθεση στο Βρετανικό Ε.Σ.Υ.

0

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Βρετανίας, καθώς ομάδα χάκερ φέρεται να έχει χτυπήσει αρκετά νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ο Guardian και η Telegraph, «πολλά νοσοκομεία σε πόλεις της Βρετανίας φέρονται να έχουν χτυπηθεί από μια τεράστιας έκτασης κυβερνοεπίθεση. Ορισμένα, αναγκάζονται να μεταφέρουν αλλού ασθενείς που προορίζονταν για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ γιατροί καταγγέλλουν πως οι χάκερ ζητούν χρήματα».

 

Το δημοσίευμα του Guardian

Το δημοσίευμα του Guardian

Η εφημερίδες επισημαίνουν πως τα νοσοκομεία του Βρετανικού Ε.Σ.Υ. της Βρετανίας χτυπήθηκαν από κακόβουλο λογισμικό στους σέρβερς τους.

To μήνυμα που εμφανίζεται στους υπολογιστές των νοσοκομείων

To μήνυμα που εμφανίζεται στους υπολογιστές των νοσοκομείων

Οι γιατροί αναφέρουν πως οι χάκερ ​ανέλαβαν τον έλεγχο των συστημάτων και απειλούν να σβήσουν τεράστιας έκτασης αρχεία – όπως ιστορικά ασθενών και άλλου είδους εξετάσεις- εάν δεν πληρωθούν λύτρα.

To δημοσίευμα της Telegraph

To δημοσίευμα της Telegraph

«Το νοσοκομείο μας έχει πέσει. Έχουμε μήνυμα που λέει πως οι υπολογιστές είναι υπό τον έλεγχο χακερ που ζητούν λύτρα. Τώρα όλα έχουν χαθεί», αναφέρει γιατρός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ ένας άλλος έγραψε στο Twitter: «Συντονισμένη επίθεση χάκερ σήμερα. Το νοσοκομείο “έπεσε”. Ευχαριστούμε που διακόπτετε την φροντίδα ασθενών και διακινδυνεύεται ζωές. Ηλίθιοι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ενός κρατικού νοσοκομείου, η επίθεση των χάκερ έχει επηρεάσει σε μερικές περιπτώσεις και τα τηλεφωνικά συστήματα. Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα από τις επίσημες Αρχές για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Βρετανίας έκανε γνωστό ότι «αποκρίνεται σε επίθεση στον κυβερνοχώρο, η οποία όπως ανέφεραν νοσοκομεία στη χώρα τα ανάγκασε να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς».

«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας) που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

Επίθεση και στην Iσπανία

Κυβερνεπίθεση δέχθηκε παράλληλα και στην Ισπανία και συγκεκριμένα η εταιρεία τηλεπικοινωνίων Telefonica. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χάκερ ζητούν χρήματα προκειμένου να σταματήσουν τη δράση τους.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

http://www.zougla.gr/kosmos/article/gigantiea-cyber-epi8esi-sto-vretaniko-esi

Share.

Leave A Reply