Η Γερμανία να περάσει από το ταμείο

0

Στο μνημόσυνο για τους 212 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στη θέση «Βίγλες» Μαλλωτά Μεγαλόπολης, η Πρόεδρος της Βουλής κ.  Κωνσταντοπούλου έβαλε το δάκτυλό της επί τον τύπον των ήλων  λέγοντας  ότι έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της θηριωδίας, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την αποζημίωση των θυμάτων. Η ώρα της αλήθειας μάλλον έφθασε. Η Γερμανία που για  70 χρόνια απέφυγε, μεθοδικά και προκλητικά, αξιοποιώντας τις αδυναμίες ή και τον ενδοτισμό των ελληνικών κυβερνήσεων, να εκπληρώσει τις τεκμηριωμένες, απαράγραπτες και ηθικά βαρύνουσες υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, θα κληθεί  να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και να μην καταφεύγει σε δικολαβίες για να αποφύγει την πληρωμή.

Δεν πρέπει να  λησμονεί ότι η Εθνική μας Αντίσταση και η Θυσία του ελληνικού λαού την απάλλαξε από το ναζιστικό εφιάλτη. Και  ότι σήμερα, παρά την πρόσφατη δημόσια συγγνώμη ηγητόρων της προς τον ελληνικό λαό, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο το βαθύ γερμανικό κράτος να συνεχίζει την αδιαλλαξία του αρνούμενο να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες, που επιβάλλουν την καταβολή των οφειλόμενων (αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων, επανορθώσεις, επιστροφή του κατοχικού δανείου και των πολιτιστικών μας θησαυρών).

Είναι αδιανόητο, από τη μία  να  πρεσβεύει την δημοσιονομική εξυγίανση απαιτώντας από την Ελλάδα και τις χώρες του νότου ισόβια λιτότητα, και από την άλλη η ίδια να συμπεριφέρεται ως μπαταχτσής και κλεπταποδόχος. Αντί «Δικαιοσύνης και Αποζημίωσης» να  επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία, αποδεικνύοντας ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα!

Το γνωστό «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την αναστολή της καταβολής των πολεμικών οφειλών της. Η άρνησή της να πληρώσει είναι μια καθαρή περίπτωση παραβίασης διεθνών συμφωνιών. Και μπορεί να παρακαμφθεί με κατασχέσεις ακινήτων του γερμανικού δημοσίου, σύμφωνα με αποφάσεις ελληνικών και ιταλικών δικαστηρίων. Σε αντίθεση δε με όσα λέγονται στη Γερμανία, δεν θα ήταν αυτό προσβολή απέναντι στη χώρα, αλλά μάλλον μια πράξη ειρήνης και δικαιοσύνης. Θα ήταν μια προειδοποίηση για τα γεράκια του πολέμου, ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν αντιμετωπίζονται με τα καλά λόγια, αλλά οι υπεύθυνοί τους πρέπει ακόμη και μετά από 70 χρόνια να επανορθώσουν και οικονομικά για το κακό που έκαναν, όσο ισχυροί και να έχουν γίνει στο μεταξύ.

Η ώρα της αλήθειας για την νέα ελληνική κυβέρνηση έφθασε.  Καιρός να κάνει τα θύματα των Ναζί να ελπίζουν. Ιδού η Ρόδος.

 

 

 

Θα διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις

Τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, προανήγγειλε για τις επόμενες μέρες η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας κατά την τελετή μνημοσύνου για τους 212 Έλληνες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις Βίγλες Μεγαλόπολης.

«Η παρουσία μου εδώ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει ότι η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάστηκαν κι εκτελέστηκαν στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης. Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να διεκδικήσουμε αποκατάσταση της θηριωδίας, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών, επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών».

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης  ότι «από αυτήν εδώ την αφετηρία, μέσα στις επόμενες ημέρες μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι η επανασύσταση της κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων».

 

Το επεισόδιο με τον Μητροπολίτη

Λίγο ενωρίτερα, είχε σημειωθεί επεισόδιο κατά τη προσέλευση των επισήμων, με επί κεφαλής την Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου,  στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης,  καθώς ο  Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας τους έψεξε για την αργοπορία τους,  τους αποκάλεσε  «αλειτούργητους» και έκανε λόγο για «μη αποδεκτή συμπεριφορά», δεδομένου ότι οι ίδιοι καθόρισαν την ώρα του μνημοσύνου.  Γι αυτό και διερωτήθη «τι προκοπή να δούμε με αλειτούργητους άρχοντες» , όταν « η λειτουργία είναι αναγκαία προπαντός για εκείνους», «για να λάβουν την ευλογία του Θεού για να κυβερνήσουν σωστά τον τόπο». Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν  προς το μνημείο για το πολιτικό μνημόσυνο.

 

Στη  ΔΙΣ το επεισόδιο

Για το θέμα αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, είχε προχθές  τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και ενημερώθηκε σχετικά. Τελικά,  παρέπεμψε το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα διεξαχθεί την Δευτέρα 2 Μαρτίου ε.ε.

Ωστόσο, ο  δήμαρχος Μεγαλόπολης  κ. Παπαδόπουλος θεώρησε το περιστατικό σύνηθες, δεδομένου ότι  και στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ανάλογα περιστατικά, ενώ τις  σχέσεις του με τον Μητροπολίτη χαρακτήρισε ως  άριστες. Πάντως, και αυτός θα θέσει το θέμα απόψε,  ως εκτός ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Τατούλης: θεσμικό ατόπημα

Στις  εκδήλωση στις Βίγλες Μεγαλόπολης παρέστη και ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης στον οποίο δε εδόθη το βήμα για να μιλήσει. Κατόπιν αυτού ο ίδιος δήλωσε στα ΜΜΕ. «Σήμερα μετά από χρόνια διεπράχθη ένα θεσμικό ατόπημα. Προσπάθησαν τις θυσίες των πολιτών και του λαού κάποιοι να τους βάλουν κομματικό πρόσημο.  Εμείς τιμάμε τους νεκρούς μας . Οι νεκροί μας ανήκουν στην Πελοπόννησο.  Ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση και σε κανένα κόμμα. Σεβασμό λοιπόν στην ιστορία του τόπου μας και τιμή στους ανιδιοτελείς πατριώτες συμπολίτες μας.

Αιωνία τους η μνήμη.»

 

Ο «άριστος των αρίστων»

Δέκα χρόνια κλείνει τις μέρες αυτές στο τιμόνι της Μητρόπολης Πατρών ο συμπατριώτης μας Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, από το χωριό  Λουκά Μαντινείας. Δέκα χρόνια ταπεινής ποιμαντικής προσφοράς ή αλλιώς θυσιαστικής πορείας, κατά τη διάρκεια της οποίας  επιβεβαιώνει καθημερινά τα λόγια τού Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ανέδειξε τον «άριστο των αρίστων». Πρόκειται για τον επίσκοπο που όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε, κήρυξε, διακόνησε, αγωνίσθηκε, στήριξε, συμβούλεψε, προσευχήθηκε, θεμελίωσε, έκτισε, ανακαίνισε, χάρηκε, πόνεσε, έκλαψε, έδειξε ότι στη ζωή του έχει κέντρο το Χριστό και στην αποστολή του τον άνθρωπο. Οι νέοι που κατακλύζουν τους ναούς της Μητρόπολης,  και  η μεγάλη  φιλανθρωπία τού λαού, υπό την καθοδήγησή του , σε συνδυασμό με  τις ετήσιες εκδηλώσεις προς τιμήν τού Αγίου Ανδρέα  «Πρωτοκλήτεια»  που εμπλουτίστηκαν, τους ναούς που  ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων και τις Ιερές Μονές που επανδρώθηκαν και συντηρήθηκαν, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

 

Ένθετο αφιέρωμα

Η  προσωπικότητα και το έργο του ανδρός δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον τοπικό τύπο των Πατρών. Γι αυτό και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αχαϊκής πρωτεύουσας “Πελοπόννησος”  έσχε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 201 16σέλιδο ένθετο αφιέρωμα στο Μητροπολίτη Χρυσόστομο,  όπου κληρικοί και λαϊκοί, που τον έζησαν από κοντά και παρακολουθούν τη βιωτή του καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία.   Μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, ο οποίος τον θεωρεί «πνευματικό του ανάστημα» με τον οποίο «συμπλέει και συμπορεύεται» , ο καθένας βέβαια στον διακριτό του ρόλο, χωρίς να παύουν να είναι αδελφοί και συλλειτουργοί που έχουν την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία της αγάπης.  Αλλά και ο  Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, αδελφικός  του φίλος,   θυμάται «ένα παιδί που είχε σκέψη Γέροντος και εμφάνιση νέου ανθρώπου. Ένας “παιδαριογέρων” ένας σοφός νέος, ο οποίος ενδιαφερόταν για το πώς αυτό που λέγεται εκκλησία θα μπορέσει να βρει ρίζες στο σήμερα».

Ιδιαίτερα στεκόμαστε στο βιωματικό άρθρο ενός λόγιου καθηγητή, φίλου από τα παλιά του κ. Χρυσοστόμου,  του κ. Γιώργου  Φύσκιλη, ο οποίος  με καίριες και λεπτομερείς αναφορές σε πράξεις και γεγονότα της ζωής του τιμωμένου Μητροπολίτη, από τις κατανοητές – δικαιολογημένες αντιρρήσεις των δικών του και των φίλων του για την αποκοτιά του να γίνει μοναχός, μέχρι και τη 10ετή ποιμαντορία του στη Μητρόπολη Πατρών, κατορθώνει αναπλάθοντας την ευαισθησία του σε λέξεις , να σκιαγραφήσει με ανεξίτηλα χρώματα και να επαναφέρει στη μνήμη μας “τον ταλαντούχο και συμπαθητικό νέο, τον αφοσιωμένο υποτακτικό, τον χαρισματικό πνευματικό, τον άριστο για τις διοικητικές του ικανότητες ηγούμενο, τον παιδαγωγό -σύμβολο, που “γοητεύει” και τέλος τον επίσκοπο με το πλούσιο και πολυσχιδές πνευματικό και κοινωνικό έργο του”.

Αξιζε το αφιέρωμα της εφημερίδας.

 

«Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού…»

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού –ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Future Library, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Με αφορμή την παράσταση Κάρμεν του Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή την 1η Μαρτίου 2015 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη μας ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος, που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση, αλλά και το περιβάλλον. Περισσότερα μπορεί να πληροφορηθεί κανείς περνώντας από την Κεντρική  Βιβλιοθήκη.

 

Όχι στα σκουπίδια

Δεν θέλουν τα σκουπίδια στην πόρτα τους διατράνωσαν για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι του Λεβιδίου στη   γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στο Λεβίδι. Η σύναξη αυτή ήταν συνέχεια της συνάντησης που είχαν με το δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή την Πέμπτη Φεβρουαρίου και κατά την οποία δεν πείστηκαν για την αποδοχή μέρους των σκουπιδιών στην περιοχή τους.

 

Χαμογελάτε

Χάζευα στο φανάρι, άναψε πράσινο και ο πίσω δεν κόρναρε. Τράβηξα χειρόφρενο και έτρεξα έξω να δω αν ζει ο άνθρωπος.

 

Γιάννης Παπαμήτρος

 

Share.

Leave A Reply