ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ. Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα υγείας στηρίζοντας το Ε.Σ.Υ.

0
Το «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», Σύλλογος Γονέων κ Φίλων ατόμων από ΔΠΤ (ψυχογενή ανορεξία, βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας  αισθάνεται την ανάγκη  να εκφράσει την αμέριστη και ενεργή συμπαράσταση του, σε όλους τους γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό που μάχονται κατά της πανδημίας του κορονοϊού σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάμε όλοι μας παραμένοντας στα σπίτια για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, αντιμετωπίζουμε   και  προβλήματα από την  έξαρση των ψυχικών ασθενειών και ανάλογη  δύσκολη κατάσταση με τους πάσχοντες από ΔΠΤ, όπως αυτές καταγράφονται στα τηλεφωνήματα και την διαδικτυακή επικοινωνία με την Α! ψυχιατρική κλινική του Αιγινητείου που στηρίζει όσους εμφανίζουν σχετικά προβλήματα.
Σε πρόσφατη Ημερίδα που έγινε από το ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ στις 5/3/2020 με θέμα Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ): Διάγνωση, Πρόληψη, Θεραπεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 120 σύνεδροι καταγράφηκαν οι προτάσεις, των ειδικών για τις ΔΠΤ των Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας, αλλά και εκπρόσωπων συλλογικοτήτων σχετικών με την πρόληψη από τους χώρους των Γονέων και φροντιστών των  πασχόντων από τις ΔΠΤ, και της Εκπαίδευσης και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο  προτάσεων. Τις πιο επείγουσες προτάσεις σε σχέση με την στελέχωση των Δημόσιων δομών ψυχικής υγείας υποβάλλαμε με σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας το οποίο σας επισυνάπτουμε.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ   ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
    Αρ. Πρωτ: 03/2020
ΠΡΟΣ:  Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας  
    Κον  Βασίλη  Κικίλια           
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ – Υπόμνημα για την αντιμετώπιση Διαταραχών.   Πρόσληψης Τροφής
Αξιότιμε Κε Υπουργε
Όπως πιθανόν γνωρίζεται στις 5/3/2020 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα από το Σωματείο του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ με θέμα ΔΠΤ: Διάγνωση, Πρόληψη, Θεραπεία στην οποία συμμετείχε περίπου 120 σύνεδροι, ειδικοί για τις ΔΠΤ των Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από τους χώρους των Γονέων και φροντιστών των  πασχόντων από τις ΔΠΤ, της Εκπαίδευσης (διδάσκοντες σε ΑΕΙ, Α! και Β! εκπαίδευση ), των Γ!, Β! και Α! Βάθμιων συλλογικοτήτων Γονέων , των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία,  των ασχολούμενων με Εξαρτήσεις, και γενικότερα εργαζόμενοι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές κ.α.
 Η επιτυχία μιας ΗΜΕΡΙΔΑΣ προσδιορίσθηκε τόσο από το περιεχόμενο της, τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων και τον διάλογο που επακολούθησε όσο και από την προβολή της από τα ΜΜΕ που παρά την δικαιολογημένη προτεραιότητα τους στο θέμα του κορονοϊού, συνέβαλλαν στην  ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα Διάγνωσης, Πρόληψης και Θεραπείας των ΔΠΤ, αλλά και στο άνοιγμα του θέματος στην κοινωνία προκειμένου να σπάσουν οι προκαταλήψεις και να απενοχοποιηθούν γονείς και πάσχοντες
Δυστυχώς σε ότι αφορά τους στόχους μας δεν ολοκληρώθηκαν θετικά όλοι γιατί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των βουλευτών και εκπροσώπων όλων των κομμάτων δεν έγινε κατορθωτή η καταγραφή των ΔΠΤ στο Νόμο του Υπουργείο Υγείας για την Πρόληψη.  Πιστεύοντας ότι μετά από έναν ουσιαστικό διάλογο θα σας πείσουμε για αυτή την αναγκαιότητα θεσμικής καταγραφής των ΔΠΤ, θα θέλαμε να αναφερθούμε κυρίως στα θέματα που τέθηκαν από όλους τους ειδικούς επιστήμονες των Δημόσιων φορέων Ψυχικής υγείας που η επίλυση τους θεωρείται ως άκρως επείγουσα.
Όλα τα θέματα αφορούν κατά κύριο λόγο την άμεση στελέχωση δομών αλλά και την υλικοτεχνική στήριξη υποδομών.
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΟΙΟ αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούμενο 5 νοσηλευτές προκειμένου να λειτουργήσει η καθ΄ όλα έτοιμη σχετική δομή για τις ΔΠΤ.
Στις ήδη λειτουργούσες δομές για την συνέχιση της λειτουργίας τους απαιτείται πρόσληψη ειδικών σε ΔΠΤ :
ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα ψυχίατρο και 3 νοσηλευτές.
Επίσης χωρίς να είναι κατεπείγουσα ανάγκη απαιτείται η εξασφάλιση ενός ειδικού μαγνητικού scanner που συνδέεται με μαγνητικό τομογράφο για πιο εξειδικευμένες θεραπείες.
ΑΤΤΙΚΟ άμεση πρόληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα ψυχίατρο και ένα ψυχολόγο
18 ΑΝΩ άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα ψυχολόγο, ενός διατροφολόγο 
Επίσης χωρίς να είναι κατεπείγουσα ανάγκη απαιτείται η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την λειτουργία Ξενώνα φιλοξενίας στα πλαίσια της υπάρχουσας δομής καθώς και η πρόσληψη ενός υπαλλήλου Διοικητικών καθηκόντων για να απαλλαγεί τι εξειδικευμένο προσωπικό από διοικητικά καθήκοντα.
Αξιότιμε Κε Υπουργέ
Αν και έχουμε πλήρη επίγνωση του φόρτου εργασίας σας λόγω της κρισιμότητας που έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένης όμως και της κατάστασης που υπάρχει με την εξάπλωση των ΔΠΤ ειδικότερα στη νεολαία μας με τραγικές επιπτώσεις ( πρόσφατος θάνατος ανορεκτικής εκπαιδευτικού, νοσηλεία 9χρονης ανορεκτικής)  θα θέλαμε σε μια σύντομη και καλά προετοιμασμένη διαδικτυακή συνάντηση με σας ή με οποιοδήποτε πολιτικό εκπρόσωπο εσείς ορίσετε, κατά προτεραιότητα για τη δρομολόγηση λύσεων στις επείγουσες προτεραιότητες των φορέων για τις ΔΠΤ και εν συνεχεία  για ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης θεμάτων που αφορούν στην:
Κατεπείγουσα αναγκαιότητα η δημιουργίας δομών αντιμετώπισης ΔΠΤ εκτός Αθηνών, με διερεύνηση των δυνατοτήτων των Δημοσίων Φορέων Ψυχικής Υγείας τουλάχιστον στις πόλεις με Πανεπιστημιακά ψυχιατρικά Τμήματα (πχ Θεσσαλονίκη).
την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας προς το Υπουργεί Παιδείας για την προώθηση συνέργειας προώθησης σχετικών ενημερωτικών προγραμμάτων σε σχολεία α! και β! βάθμιας εκπαίδευσης
και τέλος την προώθηση τροπολογίας για την ένταξη των ΔΠΤ στις διατάξεις του Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά  στην «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας»
Το σωματείο μας αφού φρόντισε να καλέσει τα μέλη του να τηρούν όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να υποστηρίξει με κάθε εφικτό τρόπο τους πάσχοντες από ΔΠΤ, πιστεύει ότι στα πλαίσια των επειγουσών προτεραιοτήτων του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα μπορούσε να προβλεφθεί η άμεση πρόσληψη του ελάχιστου προσωπικού που είναι απαραίτητο για τους δημόσιους φορείς ψυχική υγείας προκειμένου να μην προστίθενται στα θύματα του κορονοϊού και τραγικές απώλειες νέων ανθρώπων που πάσχουν από ΔΠΤ και ειδικότερα από ψυχογενή ανορεξία.
Στην διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία σε επικοινωνία με τους:
Έφη Γλύνη Πρόεδρο 
Χάρη Σμυρνιώτη μέλος ΔΣ 
Share.

Leave A Reply