Επιστολή Παιδιάτρου προς το Υπουργείο Παιδείας για το ΑΔΥΜ

2

Είμαι Ελευθεροεπαγγελματίας Παιδίατρος και έτσι και φέτος οι Συνάδελφοί μου κι εγώ, άσχετα αν εργαζόμαστε στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, συχνότατα αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της αιφνίδιας εμφάνισης στο ιατρείο ενός γονιού με ένα συνήθως κακοφωτοτυπημένο μονοσέλιδο ΑΔΥΜ (=Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή) ανά χείρας να μας λέει: «Μου είπε ο γυμναστής (ή ο δάσκαλος ή ο διευθυντής ή ο καθηγητής) να του βάλετε μια υπογραφή και τη σφραγίδα σας για να γράψω το παιδί στο σχολείο μέχρι 20 Ιουνίου ».Προφανώς εννοεί άνευ παραθέσεως ιατρικού ιστορικού και διενέργειας πλήρους κλινικής εξετάσεως του απόντος τέκνου.

Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εκπαιδευτικού προσωπικού και των γονέων δεν έχει κατανοήσει το νόημα του ΑΔΥΜ, τη διαδικασία χορήγησης και την προθεσμία κατάθεσής του.Επίσης από την περσινή χρονιά το ΑΔΥΜ έχει αλλάξει μορφή και φιλοσοφία.
Φέτος είδα στο διαδίκτυο τη σαφέστατη ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ,όπου παρατήρησα ότι είσαστε οι Νο 6 αποδέκτες για ενέργεια. Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ας πληκτρολογήσει στο Google την ΑΔΑ 6428465ΦΥΟ-ΦΩ3.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Δεν λάβατε υπόψη την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας όταν συνετάξατε το ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας της 20.5.2015.Το γράφω αυτό γιατί δεν συμπεριλάβατε ούτε τη φόρμα του ΑΔΥΜ, ούτε το δεύτερο και κυριότερο συνημμένο της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, που είναι το ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ (ΦΙΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ, το οποίο έχει σαφέστατες οδηγίες από τις οποίες μπορούν να εκπαιδευθούν ταχύτατα εκπαιδευτικοί και γονείς.
Το ΦΙΕ γράφει στην επικεφαλίδα του (Φυλάσσεται στο ιατρείο του ιατρού ή της Μονάδας Υγείας). Στο άνω πυκνογραμμένο τμήμα παρατίθεται το ΙΑΤΡΙΚΌ ΙΣΤΟΡΙΚΟ που καλό είναι να το έχει συμπληρώσει ο γονέας από το σπίτι του με την ησυχία του και όχι βιαστικά στο ιατρείο. Ακολούθως παρατίθεται η σημείωση (Συμπληρώνεται και υπογράφεται από γονέα/κηδεμόνα. Εάν χρειάζεται, δίνονται επεξηγήσεις….) και στο κάτω τμήμα ο γιατρός γράφει σε ειδικούς πίνακες όλα τα ευρήματα της ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ του παιδιού.
Συνεπώς το φετινό, όπως και το περσινό(!) ΑΔΥΜ εξελίσσεται σε μια μηχανή συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας μαθητών, γονέων και παιδιάτρων που πρέπει να σταματήσεινα λειτουργεί έτσι. Την ευθύνη -έχω την αίσθηση-ότι έχετε εσείς,γιατί το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του με την ερμηνευτική που έχει συντάξει.
Αν δεν γίνουν όλα αυτά σωστά δεν μπορούμε να είμαστε σοβαροί (πολιτεία,γονείς,γιατροί) απέναντι στα παιδιά μας.
Είναι σημαντικό με μια συμπληρωματική εγκύκλιό σας,έστω και τώρα, να συμπεριλάβετε τόσο τη φόρμα του ΑΔΥΜ όσο και το ΦΙΕ (σελίδες 16 και 17 της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΥΥ),όσο και να επαναλάβετε την προθεσμία «τέλος Σεπτεμβρίου» που πολύ σωστά τονίζετε στην 4η παρ. της 4ης σελίδας της εγκυκλίου σας,γιατί πρακτικώς δεν γίνεται να περάσουν τόσες χιλιάδες μαθητών από τα δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία της χώρας έως 20.6.2015.
Αν, σε όλα αυτά που σας έγραψα παραπάνω, ο αντίλογός σας είναι:«μα τους τα έχουμε πει από την περσινή χρονιά»,απλώς να σας ενημερώσω ότι την περσινή χρονιά μόνον 1 στους 25 γονείς προσεκόμιζε το ΦΙΕ και φέτος κανένας.

«Επιστολή Παιδιάτρου προς το Υπουργείο Παιδείας για το ΑΔΥΜ»

Σεβαστό Υπουργείο Πολιτισμού,Παιδείας, και Θρησκευμάτων
Και Αρμόδια Γενική Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε.& Δ.Ε.
(Σχετικό έγγραφό σας Φ.6/1094/80261/Δ1/20.5.2015)
Με τιμή
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑXIΛ. ΚΑΡΥΔΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ Κέας 30-32, Πλ. Κολιάτσου, 11255 ΑθήναΤηλ: 210 2230762, Fax: 210 2235906 Κινητό:6932427917 E-mail:KKarydis@otenet.gr

Share.

2 Σχόλια

 1. Δημητρης Φουσκας on

  Το προβλημα αυτο ειχε εντοπιστει απο την Ενωση μας και ειχαν γινει προφορικες και γραπτες παρεμβασεις απο περυσι και παρα την υποσχεση που ειχαμε λαβει για την σωστη διαχειριση του ΑΔΥΜ μεχρι σημερα δεν παρατηρειται συμμορφωση των σχολειων συμφωνα με τις εγκυκλιους
  Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

  Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

  Μη κερδοσκοπικό σωματείο

  Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι

  Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη

  Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

  E-mail: enosi.elpaidatt@gmail.com

  ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  Υπουργό Υγείας
  A’ Βάθμια Εκπαίδευση Σπουδών Υπουργείου Παιδείας
  Β’ Βάθμια Εκπαίδευση Σπουδών Υπουργείου Παιδείας
  Γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Τμήματα Β’ και ΣΤ’
  Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας
  Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντιδας Υγείας Τμήμα Γ’
  Κατάρτισης προγραμμάτων
  ΠΙΣ
  Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς
  Παιδιάτρους και μέλη του Συλλόγου μας

  Αξιότιμε κε Υπουργέ Παιδείας,

  Με αφορμή την εφαρμογή του νέου ΑΔΥΜ για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας για την ορθή εφαρμογή του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σημαντικό αυτό πρόγραμμα πρόληψης των μαθητών/τριών.

  Το νέο ΑΔΥΜ, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά με την μορφή αυτή στην χώρα μας, αποτελείται από δύο έντυπα. Από τα δύο αυτά έντυπα το ένα δίδεται να συμπληρωθεί από τον Παιδίατρο και να το επιστρέψει ο γονιός στο σχολείο, και το άλλο, με την ονομασία “φύλλο ιατρικής εξέτασης”, ΠΡΕΠΕΙ να δίδεται από το σχολείο στους γονείς προκειμένου να συμπληρώσουν οι ίδιοι στοιχεία από το ιστορικό του παιδιού τους, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ενδεικτικό υπόδειγμα λήψης ιστορικού και φυσικής εξέτασης του παιδιού από τον Παιδίατρο.

  Ανεξάρτητα από τις όποιες αδυναμίες του νέου αυτού ΑΔΥΜ, το μείζον πρόβλημα την στιγμή αυτή είναι ότι το φύλλο ιατρικής εξέτασης ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ από τα σχολεία στους γονείς.

  Από ην ερμηνευτική εγκύκλιο σας παραθέτουμε:
  “β) Το Α.Δ.Υ.Μ. συμπληρώνεται μετά από προληπτική ιατρική εξέταση που περιλαμβάνει ιστορικό και φυσική εξέταση, σύμφωνα με το «Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή» (συνημμένο 2). Το εν λόγω Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης (Φ.Ι.Ε.) αποτελεί ένα ενδεικτικό υπόδειγμα λήψης ιστορικού και φυσικής εξέτασης του παιδιού το οποίο περιλαμβάνει δύο ενότητες με ερωτήσεις και παραμέτρους που διευκολύνουν την εκτίμηση της κατάστασης υγείας του παιδιού καθώς και ειδικότερα πεδία όπου συμπληρώνονται πρόσθετα στοιχεία και
  συμπεράσματα από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση, καθώς και η εμβολιαστική κάλυψη.
  Στο (Φ.Ι.Ε.) τίθεται η ημερομηνία της εξέτασης, η υπογραφή και η σφραγίδα του ιατρού ενώ σε διακριτό πεδίο υπογραφεί ο γονέας/ κηδεμόνας για την ακρίβεια των στοιχείων του ιατρικού ιστορικού που παρέχονται.”

  Με τον τρόπο αυτό δεν εξυπηρετείται η σχεδίαση του ΑΔΥΜ, αφού ο γονιός τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει/αναγνωρίζει την σημασία του φύλλου ιατρικής εξέτασης και έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα έγγραφο που είναι τυπικό και θέλει μόνο την υπογραφή από τον γιατρό.

  Σύμφωνα με τον νόμο,

  “β) Το ΑΔΥΜ:
  i. στην παράγραφο 2.α αναφέρεται ότι το Α.Δ.Υ.Μ. έχει προληπτικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στην προστασία και την προάσπιση της υγείας και της ζωής των μαθητών και των μαθητριών καθώς και τη στήριξη αυτών, με τη λήψη μέτρων.”

  Κε Υπουργέ,

  Ζητούμε να παρέμβετε, να επιστήσετε την προσοχή και να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε το φύλλο ιατρικής εξέτασης να αρχίσει να μοιράζεται μαζί με το ατομικό δελτίο μαθητή. Για όσους από τους γονείς επιθυμούν να το κατεβάσουν από το διαδίκτυο, να ενημερωθούν από τα σχολεία για την ύπαρξη και την σημαντικότητα του φύλλου ιατρικής εξέτασης, και που ΠΡΕΠΕΙ να το έχουν μαζί τους κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ.

  Σας επισυνάπτουμε σχετική παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για το ίδιο θέμα, καθώς και την σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

  Θα σας παρακαλούσαμε επίσης όπως μετά την σχετική ενημέρωσή σας, μας ενημερώσετε, ώστε να ενημερώσουμε και εμείς με την σειρά μας τα μέλη μας.

  Με τιμή

  Ο Πρόεδρος
  Κ. Νταλούκας Παιδίατρος

  Ο Γραμματεύς
  Δ. Φούσκας Παιδίατρος

 2. Καρύδης Κων/νος on

  Δυστυχώς οι παρεμβάσεις του 2014 δεν τελεσφόρησαν επιτυχώς.Τώρα έχουμε 2015.Μπορεί να έχει καλύτερη τύχη η φετινή παρέμβαση.Σημασία έχει ποιός θα την πετύχει; Το κοινό καλό έχει σημασία. K.Kαρύδης

Leave A Reply