Επίσχεση εργασίας από αύριο αρχίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου Χανίων

1

Επίσχεση εργασίας αρχίζουν από αύριο Δευτέρα οι γιατροί του νοσοκομείου Χανίων. Οι γιατροί θα απέχουν από τα τακτικά ιατρεία, τα χειρουργεία και τα ραντεβού και πλέον η λειτουργία θα γίνεται με προσωπικό ασφαλείας.

Όπως αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων:

“Οι πολιτικές επιλογές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων στην Υγεία έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό καταστροφής των νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και έχουν φέρει τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας στα όρια της εξάντλησης και της εξαθλίωσης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δουλεύουν κατά μέσο όρο πάνω από 80 ώρες εβδομαδιαίως, καλύπτουν πολύ περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται στο πλαφόν εφημέρευσης, ενώ οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί από 40 εως 60% σε 5 χρόνια και η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών στους ειδικευόμενους γιατρούς, δηλαδή στους πιο σκληρά εργαζόμενους γιατρούς φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 2,9 ευρώ την ώρα!

Σε αυτό το πλαίσιο η αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων εφημεριών της τελευταίας τριετίας και η έγκριση του κονδυλίου για τις εφημερίες του 2015 – που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα – αποκτά για μας ζωτική σημασία για να ανταπεξέλθουμε στις άμεσες βιοτικές μας ανάγκες!

Είμαστε εκείνοι που αγωνίζονται καθημερινά για να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια, παρά την μειωμένη τους χρηματοδότηση κατά 2,5 δις ευρώ (!) τα τελευταία 5 χρόνια, παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού – 102 κενές θέσεις μόνιμου ιατρικού και 236 μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στο Γ.Ν.Χανίων! – και παρά την κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης που φτάνει και στο νοσοκομείο μας το 40% από την αρχή της κρίσης και μετά! Είμαστε εκείνοι που επιλέξαμε να μείνουμε στα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία παρά την αθρόα μετανάστευση των νέων συναδέλφων και την σωματική και ψυχική εξάντληση των μεγαλύτερων!

Η σωτηρία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να εξαρτάται από καμιά διαπραγμάτευση με τους τοκογλύφους δανειστές, που θα θεωρείται επιτυχής αν απλά δεν ζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας: αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός φτώχειας για την Υγεία, αν συνεχίσουν να γίνονται προσλήψεις στα νοσοκομεία με το σταγονόμετρο και αν συνεχίσουν να υφαρπάζονται τα αποθεματικά των νοσοκομείων, δηλαδή ο κόπος και ο ιδρώτας του ελληνικό λαού,  για να αποπληρώνονται οι δόσεις της ληστρικής δανειακής σύμβασης.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία του χανιώτικου λαού, οι νοσοκομειακοί γιατροί των Χανίων ξεκινάμε επίσχεση εργασίας από 27/4, με αποχή από τα τακτικά ιατρεία, χειρουργεία και ραντεβού και λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας

Απαιτούμε:

1.    Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Σαφές χρονοδιάγραμμα  αποζημίωσης των χρωστούμενων ωρών εργασίας. Να εκταμιευθούν άμεσα τα κονδύλια για τους τρεις πρώτους μήνες του 2015.
2.    Αλλαγή του καθεστώτος αποπληρωμής των εφημεριών με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την άμεση καταβολή τους από τον προϋπολογισμό του κράτους και μόνο. Να καταργηθεί το πλαφόν αποζημίωσης των εφημεριών.
3.    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων και όχι με βάση τις επιταγές των δανειστών και του Μνημονίου. Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί σε όλες τις προκηρυγμένες θέσεις και να επαναπροκηρυχτούν οι θέσεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που παρέμειναν κενές.
4.    Εργασιακή αξιοπρέπεια για όλους τους υγειονομικούς. Άμεση καταδίκη των περιστατικών βίας και ρατσισμού ενάντια σε ειδικευόμενους στα επείγοντα. Άμεση αθώωση των συναδέλφων ειδικευόμενων γιατρών για το περιστατικό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Καμία ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Ηθική και νομική κάλυψη όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.
5.    Κίνητρα οικονομικά και εκπαιδευτικά για την αποφυγή της μετανάστευσης των νέων ιατρών. Εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις λίστες αναμονής των ειδικευόμενων και δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδίκευσης για αόριστο χρόνο με μόνο κριτήριο τις κενές θέσεις ειδικότητας του νοσοκομείου.
6.    Στήριξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Να επιστρέψει η ευθύνη της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στα νοσοκομεία. Να αναπτυχθούν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.
7.    Ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ για όλους, ανασφάλιστους και μετανάστες

Νέα έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων Δευτέρα 27/4/2105 ώρα 9 π.μ. στο αμφιθέατρο «Κωστής Νικηφοράκης»”

Share.

1 Σχόλιο

 1. ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  Τους τελευταίους μήνες ζούμε τη συνέχιση μιας τραγωδίας. Οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες έδωσαν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας άφησαν παρακαταθήκη την παράδοση των απλήρωτων εφημεριών. Δυστυχώς η καταστροφή συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή οι ειδικευόμενοι (και όχι μόνο) γιατροί μένουν τέσσερις μήνες απλήρωτοι από τις εφημερίες τους.
  Εκτός από λειτουργοί της δημόσιας υγείας, από επιλογή απέναντι στο κύμα μετανάστευσης, είμαστε και άνθρωποι. Ως νέοι και νέες με ανάγκες είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε απλήρωτοι. Είναι αδύνατον, τόσο για εμάς που ζούμε μόνο από το μισθό μας όσο και για την λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.
  Η υπομονή μας λοιπόν τελείωσε. Ήδη όπως έχουμε τονίσει και σε άλλες ανακοινώσεις μας δουλεύουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δε μπορούμε να αποδεχτούμε όμως ότι είμαστε και σκλάβοι. Με βάση όλα αυτά αν διαπιστώσουμε ότι στις 27 Απρίλη συνεχίζεται η στάση πληρωμών απέναντι μας και δεν καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα μας (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) προχωρούμε σε καθολική επίσχεση εργασίας (πρωινά και εφημερίες).
  27 ΑΠΡΙΛΗ
  Σύλλογος ειδικευομένων ΓΝΑ «Η Ελπίς»

Leave A Reply