Επιχείρηση “Νόμος και Τάξη” στα νοσοκομεία

0

Καταργείται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και ρυθμίζεται το χάος που επικρατεί στα εξωτερικά ιατρεία. Την κατάργηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση​
Πλέον, για να μεταβεί κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία, θα πρέπει να έχει… περάσει από τον γιατρό της γειτονιάς, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να πηγαίνει και στο σπίτι του ασθενούς, προκειμένου να κρίνει εάν υπάρχει ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης ή το περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πρώτο επίπεδο, τα κέντρα υγείας κ.λπ.  Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, θα γίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία θα συμπεριληφθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, υπαίθρου και οι δομές του ΠΕΔΥ.

Τι ισχύει με τα έκτακτα περιστατικά

Οι πολίτες θα έχουν υποχρέωση να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος και θα τους παραπέμπει σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα ελέγχου, καθώς θα πρέπει να περνούν από τον οικογενειακό γιατρό για να πάνε σε εξειδικευμένο. Εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, όπως ένα έμφραγμα, ένας βαρύς τραυματισμός από τροχαίο ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που απειλεί τη ζωή του ασθενούς.

​Σταδιακά, όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα αποκτήσουν οικογενειακό γιατρό και θα εγγραφούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές της χώρας. Θα προσληφθούν 3.000 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων τα 1.300 θα είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Τα υπόλοιπα 1.700 θα είναι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;

Όσοι είναι οικογενειακοί γιατροί και κάνουν σύμβαση με το νέο σύστημα θα βλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν και συγκεκριμένο ωράριο για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους. Θα αμείβονται είτε με πάγια ανταμοιβή είτε κατά πράξη, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο επιλογές.

«Η μεταρρύθμιση δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ούτε μέτρο λιτότητας, ούτε αποτέλεσμα άκρατου κρατικισμού» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Σε ό,τι αφορά στις αποδοχές τους, αυτές έχουν εξασφαλισθεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας για τέσσερα χρόνια, όσο αναμένεται να διαρκέσουν και οι συμβάσεις τους. Αμέσως μετά, όπως είπε ο κ. Ξανθός, στόχος είναι να ενταχθούν σε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και θα λαμβάνουν τον μισθό του επιμελητή Α, δηλαδή περίπου 1.500 με 1.600 ευρώ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η δημόσια διαβούλευση, περίπου μέσα στον Μάιο.

ΝΣ διαβάστε εδω το σχεδιο νομου που τέθηκε σε διαβούλευση  ΠΦΥ

http://www.zougla.gr/greece/article/epixirisi-nomos-ke-taksi-sta-kratika-nosokomia

Share.

Leave A Reply