Επί τέλους, διαμαρτυρία για τα σκουπίδια

0

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος που αντιδρούσε  ως τώρα  η τοπική  κοινωνία  της Τρίπολης στις συνθήκες που εδώ και μήνες διαμόρφωνε η διαχείριση των σκουπιδιών. Παρότι,  κατ’ αρχάς, πασιφανείς η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση του κόσμου αλλά και ο θυμός απέναντι  στην ολιγωρία για τη μη λήψη μέτρων στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εν τούτοις η κοινωνική ένταση ουδέποτε αποτυπώθηκε  με αντίστοιχο τρόπο σε κοινωνικές κινητοποιήσεις. Ουδέποτε προκλήθηκε μια κίνηση διαμαρτυρίας, έστω μια συμβολική παρουσία ή ένα γιουχάισμα στο δημοτικό συμβούλιο, σε ένα από τα τόσα και τόσα που έλαβαν χώρα για το θέμα αυτό. Πλήρης αδιαφορία, πέρα από τα συνήθη σχόλια στους ανά την πόλη καφενέδες και τα  κομμωτήρια. Ίσως γιατί ο κόσμος είχε «καεί στο χυλό» από ανάλογες διαμαρτυρίες των οποίων ηγούντο παλαιοί κατά κανόνα κομματικοί συνδικαλιστές, χωρίς ευρύτερη αποδοχή, με   παλαιές συνδικαλιστικές μεθόδους και πρακτικές, που τους οδηγούσαν σε αντιπαράθεση με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ πολλάκις υιοθετούσαν  εκτός από δίκαια αιτήματα και μια σειρά άλλα, που προφανέστατα κινούνταν  εκτός τόπου και χρόνου. Όλα μαζί αυτά δημιουργούσαν  μια «σύγχυση» και αδυνατούσαν να εκφράσουν δίκαιες και ώριμες κοινωνικές διεκδικήσεις με ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Εξ ου και το ορατό χάσμα μεταξύ υψηλής «κοινωνικής έντασης» και χαμηλής «κοινωνικής κινητοποίησης».

Έπρεπε να φθάσει ο κόμπος στο χτένι, η δυσοσμία των σκουπιδιών να αρχίζει να μας πνίγει για να ξεσηκωθούμε. Και να απαιτήσουμε από τις αυτοδιοικητικές μας ηγεσίες τα αυτονόητα. Την προστασία της υγείας μας, μέσα από μια ποιότητα ζωής στοιχειωδώς πολιτισμένης. Να εξαλείψουμε την  πέραν πάσης λογικής και πολιτικής κουλτούρας αποποίηση των ευθυνών πότε από τη Περιφέρεια και πότε από το δήμο και να τους αναγκάσουμε στη συνεννόηση. Όσοι πιστεύουν ότι η τακτική του Πόντιου Πιλάτου τους απαλλάσσει των ευθυνών, έστω κι αν οι ευθύνες τους δεν είναι σαφώς περιγεγραμμένες, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Ο κόσμος που πλημμύρισε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης την πλατεία Πετρινού εξέφρασε με τον πιο τρανό τρόπο την αγανάκτησή του.   Τα συνθήματα που ακούστηκαν «Άμα δεν μπορείτε να παραιτηθείτε» και  «Ούτε μία μέρα υπομονή, μαζέψτε τα σκουπίδια Τατούλη και Παυλή» κ.ά  συμπυκνώνουν την ακηδεμόνευτη οργή μιας άλλης  πλατείας «αγανακτισμένων», αντίστοιχης με αυτή  που πριν λίγα χρόνια μεσουρανούσε στο κλεινόν άστυ.

Η κατάσταση πολιορκίας  στην οποία βρίσκεται η πόλη πρέπει σύντομα να αρθεί.  Οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί της εκπρόσωποι να ανανήψουν και να αποκτήσουν αίσθηση της πραγματικότητας.

 

Πορεία διαμαρτυρίας

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται από την πολύμηνη παραμονή των σκουπιδιών στην πόλη μας ταρακούνησε τους  κατοίκους της και όλοι, ύστερα από παρότρυνση και των ΜΜΕ , έδωσαν δυναμικό «παρών» την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Πετρινού, σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλιώτικη  από τις άλλες.   Με  τη διαφορετικότητα να  έγκειται στο γεγονός ότι δεν ήταν καπελωμένη από κόμματα, αλλά εκκινούσε από την κοινή απαίτηση για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, στην πόλη που ζούμε και αναπνέουμε.

Η διαμαρτυρία περιελάμβανε ανάγνωση ψηφίσματος, πορεία προς το δημαρχείο, την Περιφέρεια και τέλος στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου και εναπόθεσαν σακούλες  γεμάτες σκουπίδια, μήπως και κινητοποιήσουν τους αρμοδίους.  Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν ενδεικτικά της οργής και της απόγνωσης για τα την πρωτόγνωρη κατάσταση  πολιορκίας στην  οποία έχουμε περιέλθει. «Στην Τρίπολη αξίζει αέρας καθαρός, βρώμα, δυσωδία και συφερτός», “Άμα δεν μπορείτε να παραιτηθείτε”, “Ούτε μία μέρα υπομονή, μαζέψτε τα σκουπίδια Τατούλη και Παυλή”.

 

Το ψήφισμα

Το  ψήφισμα που εκδόθηκε επιρρίπτει ευθύνες  σε όλα το Δ.Σ. του Δ. Τρίπολης και σε  όλες οι Δημοτικές Αρχές που πέρασαν απ’ το Δήμο, κυρίως όμως στην  παρούσα Δημοτική Αρχή. Κατηγορεί την  Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάκου για έλλειψη αλληλεγγύης και συνεργασίας σ’ ένα πρόβλημα που απειλεί την υγεία όλων μας και ζητά πάραυτα τη χωροθέτηση ενός ΧΥΤΥ και την ταχεία έγκρισή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θεωρεί δε πως η λύση του Λεβιδίου δεν είναι λύση ούτε προσωρινή, μιας και πρόκειται για παράνομο ΧΑΔΑ ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή Natura στην «καρδιά» του Μαινάλου Τέλος, ζητά από την παρούσα Δημοτική Αρχή μεταξύ άλλων να : Εκμεταλλευτεί τα παραθυράκια της κείμενης νομοθεσίας και κατά παρέκκλιση του ΠΕΣΔΑ, είτε με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ ή του Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να κάνει προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, αύριο, κιόλας.  Τέλος, καλεί την Περιφέρεια Πελ/σου να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη και συνεργασία στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει για την Πόλη και να πάψει να «κωφεύει» στις Ανάγκες του Δήμου Τρίπολης.

Κατατέθηκαν μηνύσεις

Την περασμένη Πέμπτη  ωστόσο και σε συνέχεια της διαμαρτυρίας εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων μετέβησαν στο δημαρχείο όπου κατέθεσαν το ψήφισμα ενώ  στη συνέχεια βρέθηκαν στην Περιφέρεια, όπου συναντήθηκαν με τον κ. Τατούλη και την  κ. Νικολάκου από τους οποίους και  ζήτησαν  συνεργασία με τη δημοτική αρχή για τα σκουπίδια. Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης  και όχι της προσωρινής και  μόνο ως αρωγός με τις υπηρεσίες του και με χρήματα μπορεί να έρθει στο δήμο, εφόσον ο τελευταίος βρει τη λύση, τουτέστιν χώρο για εναπόθεση κλπ. Κάλεσε μάλιστα τη Δημοτική Αρχή «να μαζέψει τα σκουπίδια εδώ και τώρα, διαφορετικά  αν οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να βρουν λύση να ομολογήσουν ευθέως την αδυναμία τους και να εξουσιοδοτήσουν άλλο φορέα. Οι πολίτες της Τρίπολης πληρώνουν κάθε μήνα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για το συγκεκριμένο σκοπό και δεν επιτρέπεται ο Δήμος να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προξενούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και δυσφημείται η πόλη».

Τέλος οι εκπρόσωποι των κατοίκων μετέβησαν  στα δικαστήρια της Τρίπολης και  κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

 

Επεισόδια και προσαγωγές στο αυτόφωρο

Τα πρώτα τρία απορριμματοφόρα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής   για το Λεβίδι, προκειμένου να αδειάσουν το περιεχόμενό τους στην εκεί χωματερή. Μια κλούβα των ΜΑΤ και περιπολικά της αστυνομίας, ειδοποιημένα από το Δήμαρχο είχαν λάβει από νωρίς θέση στο χώρο για την αποτροπή των επεισοδίων. Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι γι αυτό και εμπόδισαν τα απορριμματοφόρα να πλησιάσουν αναγκάζοντάς τα  να αλλάξουν πορεία προς την Τρίπολη. Τρία άτομα οι: Σταμάτης Χαράλαμπος αντιδήμαρχος, Σπύρος Ζάβος και  Χρήστος Καρβουνιάρης συνελήφθησαν και  οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο,  για παρακώλυση της κυκλοφορίας, καθώς με τα αυτοκίνητά τους εμπόδιζαν  τα απορριμματοφόρα να προχωρήσουν. Οι προσαχθέντες αφού απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν εν καιρώ.

Τη μεταφορά των σκουπιδιών στο Λεβίδι  είχε ανακοινώνει την Πέμπτη ο κ. Παυλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ και ύστερα από  επικοινωνία που είχε με την Αστυνομία και τον Εισαγγελέα, με την προσθήκη ότι  τούτο θα γίνεται  για όσο χρόνο απαιτηθεί μέχρις ότου μεταφερθούν σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ, εκτός Περιφέρειας, κάπου στη Μακεδονία και  με κόστος 150 ευρώ τον τόνο.

 

Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Αρκαδίας

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Αρκαδίας για τα απορρίμματα απευθύνει πρόσκληση προς τις παρατάξεις και τους φορείς της Αρκαδίας  που συμφωνούν στη λύση:  διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και στη διαχείριση από δημόσιο φορέα, να προσέλθουν στη σύσκεψη της Δευτέρας 2 Μαρτίου 2015, στις 7 το απόγευμα,  στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας για να δώσουν απάντηση στα αιτήματα: 1. Αμεση αποκομιδή των σκουπιδιών. 2. Κατάργηση της απόφασης για διαχείριση από την Περιφέρεια και επάνοδο της διαχείρισης στους Δήμους. 3. Να μη υπογραφεί η σύμβαση από την ΤΕΡΝΑ.

 

Η Θ.Ο  Μεγαλόπολης  στην  Καρδίτσα
Μετά από αδυναμία της Θεατρικής Ομάδας Βόλου να παρευρεθεί στο 31ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, η Μεγαλοπολίτικη ομάδα λαμβάνει τη σκυτάλη και οι συμμετοχές διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

1) Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα με το έργο «Γέρμα» του Φρ. Γκ. Λόρκα 2)Θεατρική Ομάδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με το έργο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή 3)Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτρης Βικέλλας» του Δήμου Κηφισιάς με το έργο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα 4)Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Κορινθίων με το έργο «Πες πως είναι αύριο πες πως ήταν χθες» (5 μονόπρακτα σε κείμενα των : Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Σκούρτη, Π. Κοροβέση και Μ. Ποντίκα) 5)Καλλιτεχνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δ.Ε. Βοιών Μονεμβασίας Λακωνίας «Τέχνη χρω» με το έργο «Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ 6) Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης Αρκαδίας με το έργο «Ρώσικη Σαλάτα» (3 κωμικά μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ «Η επέτειος» – «Αρκούδα» – «Πρόταση γάμου») 7)Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ» με το έργο «2 ½ φόνοι και 1 buldog» των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου 8) Π.Γ.Σ. «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Βέροιας με το έργο «Ο βάλτος είναι πάντα εκεί…» του Γιάννη Ταϊπλιάδη

Η  διαγωνιστική της παράσταση για το Φεστιβάλ, θα δοθεί την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.  Πηγή: Όλγα Βασιλοπούλου megalopoli-fm.blogspot.gr

 

Χαμογελάτε

Ρήσεις Χάρυ Κλιν

-Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι να κάνουν οι πολιτικοί λιγότερες δηλώσεις.
– Δημόσιες υπηρεσίες: Τόσος πολύς κόσμος, που προσφέρει τόσα λίγα, ζητώντας διπλάσιο μισθό για να κάνει τη δουλειά του ακόμα χειρότερα!.
– Άνθρωπος πάνω από 60 κιλά, μπαίνει πια στο πόθεν έσχες…
– Μόλυνση Θερμαϊκού: Σε 2-3 χρόνια δε θα θεωρείται θαύμα να περπατάει κάποιος στην επιφάνεια της θάλασσας. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να το κάνει.

– Επιστήμονες της NASA, προκειμένου να μελετήσουν τα όρια της αντοχής του ανθρώπου, ζήτησαν δείγμα Έλληνα συνταξιούχου!

Share.

Leave A Reply